Opojna vina gušticira Sorića

Slika korisnika admin
Autor: 

Vijeko Sorić, poduzetnik (62), Zadranin po rođenju i ljubavi prema gradu i svojoj četvrti Kampokaštelu.

Čovjek neobične prirodne i nehinjene veselosti i dobrote.

Pouzdan u poslu, ali nasmijan i spreman na šalu i nesebičnu pomoć.

Poznam ga od malena, kada smo činili fugu u ruševinama, igrali se kućica. Čistili grad od ratnih razaranja, igrali košarku za Arsenal, rukomet i nogomet na Mornarici.

Pripovijeda mi o svojim danima u Kanadi, gdje je proveo desetak uspješnih radničkih i poduzetničkih godina.

Žal i ljubav za svojima vraća ga u okrilje vječne borbe za domovinu i hrvatski Zadar.

Uključuje se u gospodarsku tranziciju , uspijevajući na konkurentskom tržištu održati živom svoju malu uslužnu tvrtku. Zapošljava radnike, brine se o svoje troje djece i unučadi.

Sjećam se, dok su njegovi imali starinski vinograd na Bilom brigu. U konobi njegovog starog uvijek se našlo dobra vina. Izgradnja i proširenje grada učinile su ih gradilištem, koje je progutalo mnoge, pa i njihov vinograd.

Bage, započinje Vijeko pripovijedajući i uznoseći vinsku kulturu, gotovo svake godine, otkad ostadoh bez trsja, pravim vino od kupovnog grožđa. Ne mogu podnijeti sjećajući se svojih predaka koji su imali vlastito vino, a da ne utažim želju učiniti svoje vino.

Kupim grožđe najboljih provjerenih sorata proizvedenih u našim Kotarima. Najčešće su to domaći babić i sitna plavina. Pomiješam ih s najboljim svjetskim sortama merlotom, cabernet sovignonom i syrachom.

Od bijelih vina uključim izvornu zadarsku maraštinu. Nema joj premca među južnohrvatskim bijelim vinima.

Grožđe kupujem od boljih vinogradara s vinogradima na pravim vinogradarskim položajima. Obilazim i izabirem redove dobro sazrelog grožđa, visokog stupnja sladora i bogatih voćnih kiselina.

Boravim s Vijekom u dobro izoliranom, dubokom i provjetrenom podrumu, pri bateriji nanizanih drvenih bačava, naslijeđenih još od njegovih predaka, u kojim njeguje i čuva do dvije tisuće litara vina, kako kaže za sebe, obitelj ,svoje prijatelje i poslovne partnere.

Koristim usluge poznatih zadarskih enologa za kakvoću svojih vina prisnažuje Vijeko.

Dobijem trostruko, dobro vino za raspoloženje i zdravlje, što je bitan preduvjet za druženje bez kojega ne bih mogao zamisliti život. Posao vrijednog gospodara u kojem uživa i uz vrlo kakvonosna vina.

Bez velikih troškova, upravljajući kakvoćom, Vijeko osigurava vrlo bitni čimbenik za svoje poslanje poduzetnika i glazbenika. S gitarom i ugodnim glasom pjeva za dušu i za društvo. Daje sve od sebe za vino, ljubav, obitelj , prijatelje, a svoje poduzetničke usluge i prihode društvu i tržištu.

Vijeko, dobri duh Kampokaštela, drži nas na okupu, čuva naše naslijeđe, hrvatsku baštinu, čini nas sretnim , otpornim i izdrživim.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno