Povelja za promicanje kvalitete u hrvatskom gospodarstvu

Slika korisnika admin
Predstavnici Pomorske škole: Marin Perinić, Valentina Bilić i Svetko Perković

U nizu nagrada i priznanja kojima se Pomorska škola Zadar već okrunila, dobili su prije nekoliko dana još jednu i to godišnju plaketu za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu.

Predstavnicima Pomorske škole nagradu su dodijelili u prostorima Ministarstava gospodarstava u Zagrebu, a ova plaketa dodjeljuje se zaslužnim tvrtkama i pojedincima povodom Europskog dana kvalitete, 10. studenog.

Značajno je ovo priznanje za rad Pomorske škole Zadar čiji ravnatelj Svetko Perković zbog toga ne krije zadovoljstvo.

- Pomorska škola Zadar, sa svojih 430 učenika i 50 djelatnika, prva je srednja škola u Hrvatskoj koja je u studenom 2000. godine uvela sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001-2008 za područje srednjoškolskog obrazovanja i izobrazbe pomoraca. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom bila je obveza za sva pomorska učilišta za dobivanje dopusnica MMPI i normalan rad u skladu sa međunarodnim propisima donesenim od strane IMO (International Maritime Association) kojih je potpisnica i RH. Ozbiljnim i odgovornim pristupom tom poslu, na samom početku, uključili smo dio naših djelatnika u edukaciju o kvaliteti i zahtjevima Norme. Tim za kvalitetu je u velikoj mjeri, uz pomoć konzultanata, izradio cjelokupnu dokumentaciju sustava, kaže ravnatelj Perković ističući kako se radilo o iznimno zahtjevnom poslu, posebno iz razloga što je bilo malo primjera primjene sustava upravljanja kvalitetom u obrazovnom okruženju kako kod nas tako i u svijetu.

- Sustav smo postavili na način da nam bude koristan u našem poslu i da u velikoj mjeri pokrije naše osnovno djelovanje na obrazovanju i osposobljavanju pomoraca. Sustav uredno i trajno održavamo do danas. Prolazimo godišnje nadzorne preglede bez velikih poteškoća, bilješke i opservacije u tim okolnostima koristimo za unaprjeđenje i usavršavanje našeg sustava. Pored dinamične promjene zakonskog okvira na području obrazovanja u RH što uvjetuje stalno interveniranje u dijelu sustava u odnosu na reference, trajno smo provodili njegovo usklađivanje i inovacije sukladno razvijanju naših poslovnih aktivnosti. Predstavnici našeg tima za kvalitetu od početka obveznog uvođenja Sustava bili su na raspolaganju predstavnicima drugih škola koje su uvodile sustav. Naša iskustva trajno prenosimo na sve zainteresirane škole i ukazujemo na prednosti koje školi donosi dobro postavljen sustav upravljanja kvalitetom, ističe Perković.

Ljiljana JURJEVIĆ

 

-- Okvir

 

U nekoliko navrata, predstavnici Pomorske škole održali su prezentaciju sustava na velikim obrazovnim skupovima MZOS i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Sustav i iskustva trajno prenose i kolegama kako iz zemalja okruženja tako i na međunarodnim susretima. Od početka primjene sustav ISO 9002-2008 i iskaza Politike kvalitete, gotovo u potpunosti provode sve njezine postavke.

Djelatnici Pomorske škole Zadar u potpunosti su, kaže Svetko Perković, posvećeni učeniku, primarnom korisniku usluga, njegovim roditeljima i poslodavcima kao socijalnim partnerima.

- Naši učenici postižu zapažene rezultate na smotrama i natjecanjima. U razvoju svoje profesionalne karijere brzo napreduju i postaju cijenjeni časnici i zapovjednici kako na domaćim brodovima tako i na brodovima različitih svjetskih brodarskih tvrtki.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno