Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predstavljena znanstvena monografija o Zemuniku

13.11.2016. 23:00
Predstavljena znanstvena monografija o Zemuniku


Takva djela o manjim agrarnim prostorima nedovoljno prisutna u hrvatskom znanstvenom prostoru te je takvu tematiku potrebno povremeno znanstveno-istraživački reaktualizirati, rekla je Lena Milošević, recezentica
Zemunik u prostoru i vremenu, naziv je znanstvene monografije koja je jučer predstavljena u Gradskoj loži u Zadru. Sveučilište u Zadru, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Župa Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku i Općina Zemunik Donji izdali su monografiju kao svojevrstan zbornik s istoimenog znanstvenog skupa održanog 25. kolovoza 2014. godine. Monografiju potpisuju Josip Faričić i Zdenko Dundović.
Kako je rekla recenzentica Lena Milošević s Odjela za geografiju Filozofskog fakulteta u Zadru, znanstvena monografija Zemunik u prostoru i vremenu sastoji se od uvoda i 21 rada te pogovora napisanih ukupno na 370 stranica.
– Prema kronološkom rasporedu teme obuhvaćaju razdoblje od prvih početaka naseljenosti pa do suvremenih odrednica promatranog prostora. Prema tematskom opsegu radova monografija se sastoji od historijsko-geografskog bloka, unutar kojeg su uključene teme iz arheologije, religije, demografije, kartografije i dr. Monografija Zemunik u prostoru i vremenu ima osobit znanstveni doprinos u segmentu istraživanja odnosno korištenju i interpretaciji primarnih izvora, statističkih, arheoloških i arhivskih. Monografija originalan uvid u lokalne historijskogeografske obrasce zemuničkog prostora i može se promatrati kao nastavak, odnosno dio sličnih istraživanja za druge prostore na putu k sveobuhvatnom istraživanju hrvatskih prostora, kazala je Milošević, dodajući kako je potrebno istaknuti da su takva djela o manjim agrarnim prostorima nedovoljno prisutna u hrvatskom znanstvenom prostoru te je takvu tematiku potrebno povremeno znanstveno-istraživački reaktualizirati.
– Naglašenim istraživačkim pitanjima, prezentiranim zaključcima te sugestijama za rješavanje pojedinih tekućih problema, radovi potiču na daljnja istraživanja. Tako su i urednici ove monografije nastojali zabilježiti i sačuvati svaki element historijsko-geografskih značajki ovog prostora u okupljenim radovima. Također, uz navedeno u monografiji u svim radovima je utisnut i nijansirani odraz povezanosti ljudi s prostorom. Naime, svaka knjiga, monografija koja opisuje prostor i ljude, otkriva bezbroj interakcija među njima. Ta isprepletenost prisutna je u Odi zemuničkom kulturnom pejzažu autora Tomislava Marijana Bilosnića. Stoga je ova knjiga omaž prostoru i Zemuničanima, u kojem toponimi Gradina, Orašine, Reljići, Velike njive, Jezerin čine taj prostor zavičajem, naglasila je recezentica.
Zbog bolesti predstavljanju nije mogao nazočiti Josip Faričić, pa je don Zdenko Dundović istaknuo važnost očuvanja župnog arhiva, kojeg je za vrijeme rata na sigurno pohranio tadašnji župnik don Šime Kevrić. Naime, župni arhiv bilježi događanja još od 18. stoljeća, a u kojem je pronađen i projekt nove crkve iz 1900. godine.
Posebno nadahnuto, o knjizi je govorio najplodniji hrvatski književnik, rodom Zemuničanin, Tomislav Marijan Bilosnić.
– Treba zapravo hodati zemuničkim ulicama, puteljcima, stazama, proplancima, gaziti preko livada, polja i lugova, prolaziti kroz vinograde i voćnjake kao pravi pjesnik, tako da se ne vide nikakve razlike između čovjeka, pisca, prostora i vremena, da bi spoznali i osjetili kako šetate, kako gazite, kroz neprobojni, tajanstveni, zagonetni svijet, u kojemu je sve trepetljivo i snovito, maglovito i kada se često ponavlja. Provansalski, trubadurski, mediteranski, europski štih ovog pejzaža vidljiv je tek onda kada ga se nauči promatrati, otkrivati i prepoznavati. Kraj je ovo bekrija, sanjara, serdara, uskoka, kraj junački i ilirski istodobno. Dok na jednoj strani vidite brkajliju, kako poput Abrahama loži žrtvenu vatru, s druge strane nameće vam se slika pastirice koja pase ovce po rubovima njiva, govori Bilosnić, koji je rekao kako tu nema previše kamena, ali sliku golog Velebita ne možete izbjeći u bilo koje doba dana ili noći, u bilo koje godišnje doba.
Predstavljanje knjige uveličali učenici i ženski zbor OŠ Zemunik.