Nagrada Grada Zadra prof. matematike Aidi Vlainić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Mentorica najboljih dirnuta priznanjem
Autor: 
Osim Nagrade Grada Zadra koja će profesorici Aidi Vlainić biti uručena na Svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra i blagdana svetog Krševana, iza nje kao najveća nagrada - stoje mnogi mladi matematičari koji su upravo zahvaljujući njoj, uspješni ljudi
Prof. Aida Vlainić: Nominacija mi doista puno znači jer je ta inicjativa krenula iz moje škole

Nisam očekivala da ću biti predložena za ovogodišnju Nagradu Grada Zadra, ali sama nominacija mi doista puno znači jer je ta inicjativa krenula iz moje škole, od mojih kolega u prvom redu kolegice Zvjezdane Dunatov i kolege Gojka Bukvića, a onda se to počelo širiti, pa su prijedlog potpisali mnogi moji kolege, bivši učenici, njihovi roditelji... I kada ne bih dobila Nagradu, to što su me predložili mi jako puno znači. Znam da je to iskreno, od srca i lijepo je kad ljudi prepoznaju i cijene ono što si radio cijeloga života i u tome davao cijelog sebe. Zahvaljum svima, a Nagrada će biti svojevrsna kruna moga rada prije nego što na kraju ove školske godine odem u mirovinu - rekla je jučer osjetno dirnuta, najpoznatija zadarska profesorica matematike Aida Vlainić.

Četrdeset godina profesorskog staža

Ona će tako u lipnju sljedeće godine nakon punih 40 godina profesorskog staža otići u mirovinu i oprostiti se od svojih kolega i učenika zadarske Gimnazije Franje Petrića čiji su učenici upravo zahvaljujući i njoj, već godinama jedni od najboljih mladih matematičara ne samo u hrvatskim, već i u svjetskim okvirima.

Kada smo nedavno u našoj novini objavili priču o legendarnoj zadarskoj profesorici matematike, pričajući tako o sebi, profesorica Vlainić je priznala kako zna da je slovila kao strah i trepet učenicima, ali da je uvijek nastojala biti stroga i pravedna.

- Mojim učenicima znam reći: Ne morate me voljeti, ali me morate poštivati jer i ja poštujem vas. Poštujem stvarno i iskreno, svakog svog učenika i svako to mlado ljudsko biće i obožavam svoj posao. I danas ga radim s jednakom ljubavlju i strašću kao na početku svog profesorskog staža. Iako, danas kad se osvrnem iza sebe i kada bih se opet rodila, ako bih birala srcem - bila bih profesorica matematike u MIOC-u, a ako bih birala razumom vjerojatno bih radila u nekoj firmi ili banci gdje bih imala duplu plaću - rekla nam je tada profesorica matematike s nacrtnom geometrijom Aida Vlainić.

Osim Nagrade Grada Zadra koja će profesorici Aidi Vlainić biti uručena na Svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra i blagdana svetog Krševana u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu, iza nje kao najveća nagrada, stoje mnogi mladi matematičari koji su upravo zahvaljujući njoj danas uspješni ljudi.

Generacije uspješnih matematičara

Jedan od njih je i poznati mladi matematičar Daniel Paleka koji je sada iznimno uspješan student druge godine PMF-a i mentor učenicima MIOC-a koji se pripremaju za natjecanja, a njegovim stopama su već krenuli Neol Lakić i Marin Varivoda.

- Puno je tu bilo generacija kroz 40 godina. Ali, ima jedna koje se posebno sjećam. Oni su maturirali ratne 1992. godine. Među njima je bio fizičar i matematičar dr.sc. Goran Gašparović koji je ove godine otkrio jedan od kometa. Potom, dr.sc. Ante Mijić koji je danas jedan od vodećih stručnjaka u General Motorsu kao i Slaven Šljivar koji je još i u bivšoj državi bio najbolji mladi matematičar. Tu je i Krešimir Profaca, Ivan Vulić... Bilo je u toj generaciji njih 15-tak koji su išli tim putem i postali iznimno uspješni i svjetski priznati stručnjaci - rekla je nedavno u razgovoru za naš list, profesorica najuspješnijih zadarskih matematičara Aida Vlainić koja će više nego zasluženo primiti ovogodišnju Nagradu Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)