Otvorena izložba o 112. brigadi HV-a

Slika korisnika valentinam
Povodom obljetnice stradanja Škabrnje
Ovom izložbom izražavamo potrebu upoznavanja mlade generacije naše škole s vremenom Domovinskog rata, ali i spremnosti na otvorenost i suradnju s ustanovama iz kulture, poručio je Marin Pavičić, ravnatelj škole
Velimir BRKIĆ
Izložba je otvorena u atriju škabrnjske škole koja broji 203 učenika

 Općina Škabrnja obilježava 26. obljetnicu stradanja. U povodu tužne obljetnice masakra nedužnih civila i hrvatskih branitelja koja se obilježava 18. studenoga, Zadarska županija i Državni arhiv u Zadru jučer su u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji priredili izložbu "Fotografije i dokumenti 112. brigade HV-a".

- Državni arhiv u Zadru osnovan je davne 1624. godine, jedan je od najstarijih u Hrvatskoj i čuva više kilometara arhivske građe nastale u razdoblju od 10. do 20. stoljeća. Među njima je i arhivska građa novije povijesti u kojem je i obrambeni i oslobodilački Domovinski rat kako bi se istina o njegovim herojima i žrtvama sačuvala za budućnost, rekao je Ante Gverić, ravnatelj Arhiva, pošto je izložbu proglasio otvorenom.

Izložba ove zadarske brigade ili kako ju još volimo zvati i Ponos Zadra, je isječak jednog vremena u kojem je hrvatska mladost izdržala pritisak neprijatelja i oduprla mu se skromnim naoružanjem i vojnim znanjem, ali odlučni da obrane grad od neprijatelja.

- Bilo je to vrijeme kada nismo imali vremena za fotografiranje, jer nismo dozvolili neprijatelju da kod Zadra podijeli Hrvatsku na dva dijela, kazao je Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. brigade HV koja je pokrivala jednu od najvećih zona odgovornosti, od Karlobaga do Stankovaca, bojišnicu dugu skoro 150 kilometara.

Na tom slavnom putu za obranu i očuvanje domovine te međunarodnog priznanja RH, 74 pripadnika 112. brigade dali su svoje mlade živote, dvojica se i danas vode kao nestali, a oko 300 pripadnika je teže i lakše ranjeno.

- Ovom izložbom izražavamo potrebu upoznavanja mlade generacije naše škole s vremenom Domovinskog rata, ali i spremnosti na otvorenost i suradnju s ustanovama iz kulture, poručio je Marin Pavičić, ravnatelj škole.

Izložbom je predstavljen presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. godine do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. godine, kada završava njen ratni put.

- Nakon Novigrada, Pridrage, Kruševa, Starigrada, Jasenica i drugih škola plan je da ova izložba obiđe sve matične osnovne i srednje škole u županiji. Mnogim novim naraštajima je razdoblje rata daleko i na ovaj način im se može približiti, reći će Marijan Maroja, arhivski savjetnik, podsjećajući i na DVD o 112. brigadi HV-a.

Svečanom ugođaju pridonio je školski zbor pod ravnanjem prof. Marte Dević. Izložba će biti otvorena do 23. studenoga.

Mladi o Šabrnji i Domovinskom ratu

O izložbi, Škabrnji i Domovinskom ratu su za Zadarski list imali potrebu nešto reći gotovo svi nazočni učenici u školskom atriju: Jakov Škara, Maja Bilaver, Matea Ivković, Hana Gurlica, Anđela Škara, Vito Pavičić, Mateo Škara i drugi učenici škole koja broji 203 učenika.

"Sudbina stanovnika Škabrnje slična je sudbini prvih kršćana. Prvi su kršćani izlazili iz katakomba, a Škabrnja je izašla iz podruma, i sad je svima jasno koliko su trpjeli".

"U Škabrnji nema obitelji koja nije izgubila nekoga od najbližih".

"Škabrnja ima svoje heroje i svake godine zajedno s Vukovarom pokazujemo zajedništvo i emocije da Škabrnju, Vukovar i 18. studenoga 1991. nikad nećemo zaboraviti, kao što i piše na grafitu kod pružnog prijelaza na ulazu u ovo herojsko mjesto".

"Bogatstvo naše Škabrnje razarano je zavišću, mržnjom, zlobom. Zato nikad ne treba zaboraviti Škrbanju, poginule hrvatske branitelje i nedužne civile".

"Škabrnja ima i svoj mjesec studeni, škabrnjski, koji svake godine dovodi tisuće ljudi što hodočaste u "mjesto svjetlosti", samo što je to svjetlost upaljenih lampiona za one kojih više nema".

"18. studenoga 1991. urezao se u sjećanje žitelja Škabrnje i Vukovara kao tužan i žalost dan, ali isto tako kao slavan i ponosan"…

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno