Brkanove fotografije ovjekovječile zadarsko obrtništvo

Slika korisnika mkvanja
Otvorena izložba u Udruženju obrtnika Zadar
Želim naglasiti da identitet nekog mjesta ne čine samo vrhunski sportaši i umjetnici, već i marljivi obrtnici koji to mjesto čine osobitim i neponovljivim, rekla je Štokić dodajući kako će Narodni muzej 100 godina od rođenja zadarskog fotografa-obrtnika obilježiti nizom tematskih izložbi sa zanimljivim motivima i detaljima iz prošlosti grada
Marin GOSPIĆ
U prostorijama Udruženja obrtnika Zadar postavljena izložba Ante Brkana

U povodu jubilarne, 50. obljetnice postojanja Udruženja  obrtnika Zadar i 100 godina od rođenja fotografa Ante Brkana u ponedjeljak je u prostorijama ovog strukovnog udruženja u suradnji s Narodnim muzejom Zadar postavljena izložba fotografija ovog priznatog zadarskog umjetničkog fotografa te tradicionalnih obrtničkih alata.

- Ova obljetnica izuzetno je važna za nas obrtnike. Odlučili smo ju obilježiti nizom događanja, a jedno od njih je i ova izložba našeg Ante Brkana. On je djelovao kao obrtnik, a svojim je objektivom ovjekovječio obrtništvo u tom periodu. Na fotografijama možemo vidjeti neke naše sugrađane-obrtnike koji više nisu s nama kao što su frizer Joso Perić, urar  Šime Čulina i mnogi drugi, ali i one koji su večeras tu, naš svjećar Velimir  Manojlović, urar Davor Hofman, fotograf Vjeko Surać. Među izloženim  alatima tu je i njegov prvi fotoaparat iz 1904. godine s kojim je ušao u posao. Neki od ovih alata danas su mnogima nepoznanica, ali vjerujem da  će svima biti zanimljivi, uvodno je rekao Mladen Malta, predsjednik  Udruženja obrtnika.

U prostorijama Udruženja izloženo je 25 Brkanovih fotografija na temu obrtništva, a u Narodnom muzeju,  povodom 100. godišnjice njegova  rođenja, postavljena je centralna izložba.

Nevena Štokić, voditeljica Brkanove zbirke od oko 30 tisuća negativa,  uspjela je digitalizirati oko 21 tisuću.

- Želim naglasiti da identitet nekog mjesta ne čine samo vrhunski  sportaši i umjetnici, već i marljivi obrtnici koji to mjesto čine osobitim i  neponovljivim, rekla je Štokić dodajući kako će Narodni muzej 100 godina od rođenja zadarskog fotografa-obrtnika obilježiti nizom tematskih  izložbi sa zanimljivim motivima i detaljima iz prošlosti grada. Ti motivi  jako dobro su poznati vlasniku obrta Foto Vjeko, prvom tajniku  Udruženja obrtnika Zadar. Surać je osobno poznavao i prijateljevao s  Antom Brkanom te je od njega učio zanat.

- Antu sam upoznao 1945. godine, a 1951. obojica smo otvorili radnje,  on u Varoši, a ja tu gdje sam i danas. Imao sam sreću da sam uz Josu  Špralju, koji je bio dobar s obitelji Brkan, imao priliku učiti od njih, od  najboljih. U to je vrijeme i u drugim gradovima bilo obrtnika fotografa,  ali Zadar je imao umjetničke fotografe – braću Brkan koji su dobili brojna svjetska priznanja. Od njih je zapravo i krenula zadarska umjetnička  fotografija, rekao je Surać kojemu je pripala čast da službeno izložbu  proglasi otvorenom

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)