Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DRAMA ZA DRAMOM Zadrani i dalje toplo – hladno

14.11.2018. 12:30
DRAMA ZA DRAMOM Zadrani i dalje toplo – hladno


Da mi je netko ponudio da u ovom dvoboju odlučuje zadnji  napad i da Mateo Kedžo odlučuje o našoj sudbini, objeručke bih to prihvatio – iskren je bio trener Splita Vladimir Anzulović, nakon što je njegova  momčad poražena od Zadra, a Kedžo je promašio zadnji, doduše težak,  šut preko Domagoja Vukovića. Neki će se sjetiti da je Vuković i prije nekih godinu i pol, također promašio, tada otvorenu tricu, na Višnjiku kod  +2 za Zadar. Promašio je, na sreću, i sada.
– Umorili smo se i počeli propuštati u obrani. Da, ta treća četvrtina je  bila ključ – rekao je još Anzulović.


Treća četvrtina
Zadar je treću četvrtinu zaista odigrao odlično. I to je jedino što je  odigrao odlično u ovom dvoboju. Bilo je dovoljno.
Splićani su odlično odradili prvih 20 minuta i, realno, zaslužili više  od +7. Kvalitetno su organizirali napade, stvarali probleme Zadru u  napadačkom skoku, trčali protivniku u leđa i na vrlo kvalitetan način  zatvorili napade Zadra. Riskirali su vanji šut, pogotovo Božića i Brzoje,  stiskali se u reket i na taj način spriječili unutarnju igru Zadra, segment gdje su igrači Ante Nazora trebali biti dominantniji.
– Nismo došli na utakmicu – reče Nazor.
Pravo pojavljivanje se dogodilo tek u trećoj dionici.
– Vidjeli smo da je vrag odnio šalu. Bio sam u stanju prevrnuti svlačionicu. Mislili smo da će pobjeda doći sama od sebe.
A u trećoj četvrtini Zadar je potpuno pojačao pritisak. Odustao je  Nazor od igre s "četiri mala", jer "žuti" nisu previše pazili na tog "malog na četvorci", već su čuvali reket s dva visoka unutra i dobivali bitku  na skoku. Od tada su uvijek bila dva visoka igrača u petorci i odlučio je  trener zadarskog sastava ugurati splitske igrače u reket, što kroz centre, što kroz post igru Brzoje (više) i Božića (manje). Upalilo je. U napadu je sve konce igre dao Lovri Bašiću, koji je kroz pick&roll igru  kvalitetno stvarao višak. Znali su "žuti" tu i tamo napasti Bašića, ali s  vremenom su se umarali i to radili dosta rjeđe.
– Tako smo trebali igrati od početka utakmice.
No, nakon što su razbijali Split u dobrom dijelu treće četvrtine, Zadrani, po običaju, nisu dovršili posao. Nekoliko grešaka, nekoliko dobrih poteza domaćina, i eto opet neizvjesne završnice.


Kocka
– Na kraju je kocka odlučila.
Nazor je morao tri minute prije kraja povući ispuhanog Bašića, koji  je pogubio neke lopte. Napad je naravno postao jednoličniji tada, ali je  dao loptu u ruke Mariu Littleu. I ovaj je to vratio na najbolji mogući  način, postignuvši četiri koša u završnici. Splićani također u zadnjim  napadima nisu previše "filozofirali". Sve lopte u ruke su išli Kedži, koji  je previše problema stvarao centrima Zadra. Ali onu najvažniju loptu  je promašio.
– Nakon dosta godina ovo je bila dalmatinska košarkaška fešta – još je  rekao Nazor.
Mi bismo dodali da je utakmica bila zanimljiva, ali ne previše kvalitetna. Zadrani se i dalje traže. Igrači dosta igraju "toplo-hladno" i gotovo da  se ne može reći tko je glava ove momčadi. Ova utakmica je za Zadar bila  važna na psihološkom planu, ali one najvažnije utakmice će se dogoditi  u ABA ligi. A, nakon, nadamo se, lagane pobjede protiv Alkara, ide se na  ruku Ciboni u Zagreb, istoj onoj momčadi koja je nedavno razbila Zadar  u Zagrebu. A nakon poraza od Mega Bemaxa, u prošlom kolu, gdje su  Zadrani prosuli +9 u samo 100 sekundi, ponovo je voda došla do grla, jer  gostujuća pobjeda protiv Krke, morala se unovčiti protiv Mega Bemaxa. I  činilo se kako će se to i dogoditi. No, kako je ta utakmica, na nevjerojatno  nespretan način izgubljena, Zadrani se u krugu pet momčadi, nalaze na  omjeru 2-5 i trebalo bi se što prije maknuti s dna tablice.




Večeras s Alkarom na Višnjiku
Zadrani ponovno neće imati previše vremena za odmor. Već danas u 19 sati  dočekuju Alkar. Nakon poraza od Mega Bemaxa i pobjede u Splitu, današnji dvoboj  ipak bi trebao biti kud i kamo lakši za momčad Ante Nazora. Očekuje se da bi veću  minutažu mogli dobiti Luka Tomas i Jure Planinić, ali kroz ovakve utakmice svakako  treba vratiti u formu igrače, koji su, dolaskom Nazora, pali u drugi plan.