Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

[ FOTOGALERIJA ] Svečano obilježeno 700 godina od osnutka ženskog benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu

14.11.2018. 12:58
[ FOTOGALERIJA ] Svečano  obilježeno 700  godina od  osnutka ženskog  benediktinskog  samostana Sv.  Margarite u Pagu


Predstavljanjem zbornika "Umjetnička baština paških benediktinki", prezentacijom umijeća izrade paške čipke te otvorenjem Stalnog postava riznice ženskog benediktinskog Samostana sv. Margarite,  jučer je u benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu obilježena  700. obljetnica od njihovog osnutka. Program obilježavanja jubilarne  obljetnice započeo je zapravo 23. rujna kada su na programu bili Dani  otvorenih vrata no centralno događanje odvijalo se, spomenuto, jučer,  kada su u Samostan pristigli brojni uzvanici kako bi svojom prisutnošću uveličali značajan datum, ne samo za grad Pag i sredinu već i  mnogo šire. Druženje je započelo misom u samostanskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a predstavljanju zbornika predhodio je  nastup KUD-a Družina koji su izveli Tanac po Paški.
O zborniku su govorli prof. dr. sc. Miroslav Granić, koji ga je uredio,  recezentica dr. sc. Sofija Sorić te jedan od autora akad. Radoslav Tomić.


U osvit 14. stoljeća
– Prije sedam stoljeća započela je u starom Pagu svoj život redovnička zajednica Bogu posvećenih djevica po redovničkim pravilima osnivača zapadnog monaštva, muža časna života, sv. Benedikta, kojeg je  papa Pavao VI. proglasio "Zaštitnikom zapadne kulture i ocem kršćanske Europe". Osnutak ove zajednice u gradu Pagu potvrđuje 1318. godine pisano svjedočanstvo u obliku bilježničke isprave. Pokušamo li sagledati značaj ovog samostana podignutog u osvit 14. stoljeća, moramo  imati na umu da ženski samostani nisu seoske institucije i da njih u  pravilu osniva grad. To pravilo vremena govori samo jedno: Pag se pomalo uzdiže i afirmira kao gradsko naselje i zasebna gradska općina  koja u povoljnom političkom, društvenom i kulturnom ozračju već krajem toga stoljeća postiže to da bude pridružena drugim kraljevskim  gradovima u Dalmaciji, naglasio je Granić, informirajući okupljene o  osnutku zajednice, o samostanu.
U nastavku svog izlaganja, osvrnuo se konkretno na sam zbornik,  predstavivši najprije autore: prof. dr. sc. Emila Hilju, prof. dr. sc. Ivanu  Prijatelj Pavičić, dr. sc. Gordanu Sobota Matejčić, spomenutog akad.  Radoslava Tomića, dr. sc. Bojana Goju, dr. sc. Silviju Banić i Ivana Kokeza, a onda i njihove djelove zbornika zaključivši svoje izlaganje priznanjem i riječima zahvale svima koji su radili na izradi zbornika, posebice sestrama Bernardici Badurina i Benedikti Halilović, istaknuvši  njihovu strpljivost, trud, zapravo veliko zalaganje da zbornik bude tiskan.


Vrijedni eksponati
Sorić je također u svom izlaganju iscrpno prezentirala zbornik, javno  se zahvalivši prije svega Graniću na trudu, naglasivši, između ostalog,  kako je "Umjetnička baština paških benediktinki" relevantni znanstveni  i stručni izvor za proučavanje predmetne građe.
Tomić je u svom obraćanju uzvanicima izdvojio po svom sudu najvrijednije eksponate samostanske zbirke poput, kako je rekao, skupinu  drvenih skulptura iz 15. st, zatim srebrene predmete ili relikviju Trna  Kristove Krune kao svjetski raritet.
– Žao mi je što nema tekstilnih umjetnina, paške čipke iz najranijih  razdoblja, izrazio je žaljenje Tomić ne propustivši kao i ostali govornici  čestitati svima uključenim u objavljivanje zbornika, nasmijavši okupljene kako će se sada za paškim časnim sestrama povesti i druge i vjerojatno poraditi na objavljivanju svojih zbornika.




Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti u Pagu
U povodu 700. obljetnice osnutka samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu, u sklopu programa obilježavanja Europske godine zaštite kulturne baštine, u njihovu paškom samostanu jučer je svečano otvorena Stalna izložba crkvene umjetnosti, a izloženi su eksponati koje su one stoljećima čuvale. Otvaranju je prethodila svečanost na kojoj su bili nazočni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Mršićem, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican te mnogi drugi. (V.M.)