GALOVAČKO VIJEĆE U cilju demografske revitalizacije dva milijuna kuna za vrtić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izglasan proračun u iznosu 6,6 milijuna kuna
Proračun je transparentan, razvojan i posvećen politici demografske reanimacije Općine Galovac. Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj. Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji. Jedna od njih je i dva milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića, kazao je načelnik Marin Gulan
Velimir BRKIĆ
Na sjednici Vijeća moglo se čuti kako stavka za gradnju objekta i uređaja iznosi 3.515.000 kuna

Na sjednici galovačkog Općinskog vijeća održanoj u Domu kulture pod predsjedanjem Alena Burčula, proračun Općine Galovac  za 2019. godinu utvrđen je u iznosu od 6.639.000 kuna. Šest vijećnika  vladajuće koalicije HDZ-HNS bilo je za ovakav proračun, vijećnik Marinko Šare je bio protiv, a vijećnici Marin Bučić i Miroslav Bučić, suzdržani.

Komunalcima povećati koeficijent plaće

- Proračun je transparentan, razvojan i posvećen politici demografske  reanimacije Općine Galovac. Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj. Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji. Jedna od njih je i dva milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića, kazao je  Marin Gulan, načelnik.

Na sjednici je nazočilo devet od 11 vijećnika: Alen Burčul, Ante Raspović, Kuzman Vujević, Mladen Ćoso, Velimir Gulan i Josipa Gulan (koalicija HDZ - HNS), Marin Bučić (Reformisti), Marinko Šare (grupa građana  Marinko Šare), Miroslav Bučić (grupa građana Miroslav Bučić). Nedostajali su Slavko Šare i Pere Burčul (Reformisti).

- Ovo nije razvojni proračun, prihod od poreza je u iznosu od  1.380.000 kuna, a kad se odbiju troškovi za načelnika u iznosu od 425.000  kuna i Jedinstvenog upravnog odjela od 880.000 kuna, što ostaje od proračuna, rekao je Marinko Šare zvani Loza, koji je izrazio i nezadovoljstvo  za, kaže, nikakvo obrazloženje proračunskih stavki i za 50.000 kuna namijenjenih Općinskom vijeću.

- Iznosite pogrešne podatke, vlastiti prihodi su 2.350.000 kuna, odgovorio je Željko Vujević, zamjenik načelnika.

Na prvoj točki dnevnog reda na kojoj se glasuje o verifikaciji zapisnika  s prethodne sjednice Šare je tvrdio kako sjednica nije bila zakonita.

- Na sjednici ste imali pet ruku, znači nije bila većina od minimalno  šest ruku. Sjednicu smatrajte nezakonitom, ne vrijedi vam ništa, uvjeravao je Šare.

U priloženom zapisniku s prethodne sjednice ispod svake točke dnevnog reda piše da je prihvaćena sa šest glasova za i dva glasa protiv ili suzdržana. Šare će dobiti pismeni odgovor na svoje tvrdnje, a verifikacija zapisnika na glasovanju je prihvaćena rezultatom šest glasova za i tri glasa  protiv.

- Općinskim komunalcima treba povećati koeficijente za obračun  plaće, a vama u uredu smanjiti, predložio je Šare na točki o izmjenama  koeficijenta za plaće komunalnih djelatnika koji je sada 1,35.

- Čim prema Općini platite svoja dugovanja mi ćemo odmah povećati  plaću, odgovorio je Gulan.

O maltretiranju učenika u školi

Miroslav Bučić je na posljednjoj točki dnevnog reda, pitanjima i odgovorima, upitao općinsku vlast jesu li znali kako je jedna majka zbog maltretiranja svog djeteta u školi ispisala dijete iz OŠ Galovac.

- Nažalost, za događaj smo saznali kad je sve bilo gotovo, rekao je Vujević.

- U Školskom odboru Općina ima četiri člana, što ste učinili po tom pitanju, pitao je Šare.

- Gdje je tu bio pedagog, zanimalo je Antu Raspovića.

Diskutanti su se složili u zaključku kako bi i pedagog i ravnatelj trebali  voditi brigu o učenicima.

- U suradnji s drugim školama tražili smo da se zaposli i psiholog, obznanio je Gulan.

- Već znam tko će se biti zaposlen za psihologa, uzvratio je Marinko  Šare i demonstrativno napustio sjednicu.

Prethodno je donesena jednoglasna odluka o odabiru nositelja projekta i davanju suglasnosti za provedbu postupka odabira privatnog partnera i kandidature projekta razvoja i izgradnje širokopojasne infrastrukture na području "Sukošan" za dobivanje EU sredstava. U zajedničkom  projektu su općine Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac.

- Pošto je riječ o super brzom internetu glasovat ću za jer sam o potrebi interneta govorio još prije 10 godina, naglasio je Marinko Šare Loza.

I točka o sufinanciranju programa Pomoć u kući Doma za odrasle osobe Zemunik u iznosu od 10.000 kuna godišnje prihvaćena je jednoglasno. Na sjednici je nazočio i Ivan Sarić, pročelnik JUO-a, kao zapisničar.

Galovački proračun po stavkama

U općinskom proračunu za 2019. godinu u iznosu od 6.639.000 kuna prihodi od  poreza iznose 1.939.000 kuna, komunalnog doprinosa 350.000 kuna, posebnih  propisa 100.000 kuna, prodaje imovine 100.000 kuna, a od EU fondova i ministarstava 4.100.000 kuna.

Rashodi za zaposlene za poslovanje iznose 2.719.000 kuna i za 110.000 kuna  manji su od prošlogodišnjih. U navedenom iznosu su i rashodi za zaposlene u iznosu  od 967.000 kuna.

Za jačanje komunalne infrastrukture predviđeno je 885.000 kuna, a za gradnju  objekta i uređaja 3.515.000 kuna, dječjeg vrtića 2.000.000 kuna, za dječja igrališta, sustav odvodnje, autobusna stajališta i reciklažno dvorište predviđeno je po  100.000 kuna, za asfaltiranje cesta 250.000 kuna, groblje 200.000 kuna, javnu  rasvjetu 50.000 kuna, za Galovac bunar, Crkvine i Mlinac po 100.000 kuna, za  športska igrališta 100.000 kuna, za općinsku zgradu i kućne brojeve po 50.000 kuna, za održavanje javne rasvjete 110.000 kuna, za šport 120.000 kuna, za socijalnu skrb i kulturu predviđeno po 50.000 kuna itd.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno