SUĐENJE ZA PREMLAĆIVANJE DJEVOJKE (18) Kovačević: Tu noć razum mi je pomutila kombinacija alkohola i hormonskih pripravaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Počelo suđenje za prijetnju smrću i nanošenje teških tjelesnih ozljeda Zadranki (18)
Svi preparati koje je naveo optuženik samo utječu na rast mišića, ali ne i na psihu. Za eventualnu smanjenu ubrojivost zbog konzumacije alkohola trebao bih imati točan podatak koliko je alkohola popio i u kojem vremenu, a taj se podatak ne zna, kazao je dr. Denis Sabljar, vještak psihijatrijske struke
Osamnaestogodišnja Zadranka trenutačno je na liječenju u KB Dubrava

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započelo suđenje 31- godišnjem Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke u kafiću Chill out na Meladi 13. lipnja  u večernjim satima. Djevojka se nije pojavila na ročištu jer se, kako je  to u podnesku sudu obrazložio njezin odvjetnik Milan Petričić, oporavlja od operativnog zahvata u KB Dubrava, no pojavio se odvjetnik  Amel Kapić kojeg je sud po službenoj dužnosti dodijelio Kovačeviću,  uz  izabranog odvjetnika Andreja Korljana.

- Suče, zašto ja imam još jednog odvjetnika? Ne želim ga. Odabrao  sam odvjetnika, svog odvjetnika i drugi mi ne treba, rekao je Kovačević  raspravnom sucu Tomislavu Šimiću koji  mu je na to samo kratko odgovorio kako to nije predmet rasprave te je dao riječ Igoru Vuliću, zastupniku Općinskog državnog odvjetništva koji je Kovačeviću pročitao optužnicu. Na teret mu se stavljaju dva kaznena djela - prijetnja smrću i nanošenje teških tjelesnih ozljeda mladoj Zadranki te se traži zatvorska  kazna u trajanju od pet i pol godina. Kovačević je odgovorio da se ne osjeća krivim. Za prijetnju smrću izjavio je da je to konstrukcija oštećenice  i njezine majke, a za nanošenje teških tjelesnih ozljeda da se ne smatra  krivim za učin kaznenog djela na način opisan u optužnom aktu.    

Nisam kriv

Potom je njegov odvjetnik u uvodnom govoru naveo kako će obrana  dokazati da se kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda nije dogodilo na način, na mjestima i intenzitetom opisanim u optužnici. Zatražio je i izuzimanje nekoliko dokaza kao nezakonitih, među kojima je  nekoliko zapisa sačinjenih u PU zadarskoj te snimke na kojoj se vidi sva  brutalnost optuženog prema djevojci.

- Uz DVD na kojem je snimka koja nije izuzeta na zakonit način, već  predstavlja snimku s mobitela, Općinskom državnom odvjetništvu je  predan i policijski zapisnik u kojem je opisan događaj prema toj snimci.  Budući se ne zna ni tko je sačinio snimku,  tražimo da se i snimka i zapisnik izuzmu kao nezakoniti dokazi iz spisa, kazao je Korljan i potom zatražio izuzeće još dvaju policijskih zapisnika koji su kao dokazi priloženi  u spis, a tome se žestoko usprotivio zastupnik tužiteljstva Igor Vulić. On  se usprotivio i prijedlogu da se kao svjedok sasluša optuženikov brat,  ističući kako on nije bio neposredni svjedok te da je sasvim izvjesno da bi  kao svjedok bio pristran i svjedočio u korist svog brata. Korljan je predložio i da se pribave ispisi telefonskih razgovora između njegova branjenika i oštećenice i to tri mjeseca prije inkriminiranog događaja,  s posebnim naglaskom na datum za koji je oštećenica navela da se dogodila  prijetnja njoj i njezinoj obitelji.

Donio bombu u kafić

U optužnici, naime, stoji da je Kovačević 28. svibnja donio bombu u  kafić i rekao 18-godišnjakinji s kojom je bio u povremenoj vezi da će, ako  ga prijavi on 20 godina biti u zatvoru, ali kad iziđe da će ubiti nju, ali i  njezinu sestru, brata i majku. 

Kovačević će svoju obranu iznositi na kraju dokaznog postupka, a  jučer su saslušani sudski vještaci - dr. Marija Baković, vještakinja sudske  medicine te dr. Denis Sabljar, vještak psihijatrijske struke.

Dr. Baković je iznijela podatke iz medicinske dokumentacije temeljem  koje je uz pregled oštećene djevojke koji je obavila dan prije rasprave, u  KB Dubrava gdje je operirana, donijela svoj nalaz.

- Ona je 13. lipnja zadobila višestruke ozljede: prijelom nosne kosti,  šupljina i pregrada s odmakom, krvarenje u desni čeoni sinus, prijelom  gornje čeljusti, kontuzije na licu, rane iznad oka, razderotine usne, otok  lica, razderotine iznad oba. Višestruki prijelomi kostiju lica nosnih kosti i  nosne pregrade teške su tjelesne ozljede, a nastale su nakon pet i više  udaraca tupo-tvrdim predmetom, kao što su zatvorena šaka i obuvena  noga. Razderotine, ogrebotine i kontuzije čine tjelesnu ozljedu, a sve  ozljede zajedno su tjelesne ozljede.   Posljedično ima ožiljak u korijenu  nosa prema desnom oku. Zbog oštećenja nosnih kostiju napravljena joj  je septorinoplastika 7. studenog pa će se posljedice tek vidjeti, iznijela je  vještakinja Baković odgovarajući na pitanje odvjetnika Korljana da prijelomi nisu mogli nastati uslijed pada. Na iskaz ove vještakinje ni kovačević, niti njegov odvjetnik nisu imali primjedbi, no na nalaz i  mišljenje psihijatra Sabljara jesu.

Gnjevan prema okolini

- S okrivljenikom sam imao jedan malo dulji razgovor u zatvoru u Zadru 5. studenog. On ne boluje ni od kakve duševne bolesti, nedostatne  duševne razvijenosti, privremene duševne bolesti ili ovisnosti. On ima  poremećaj ponašanja. Nezrela je i neposlušna osoba niske tolerancije na  frustracije, razdražljiv, buntovan, gnjevan prema okolini, tvrdoglav, sklon  impulzivnim postupcima, nepredvidiv. Takve osobe se smatraju nepravedno okrivljenima i nemaju grižnje savjesti za ono što naprave drugima, iznio je vještak ustvrdivši potom kako je Kovačević u vrijeme  počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv i sposoban vladati svojom voljom  i postupcima. Ispričao je kako se kod osoba s opisanim tipom poremećaja u podlozi krije zlostavljanje u djetinjstvu zaključivši da u ovom  slučaju to ipak nije uzrok, no u sudski zapisnik ušli su i podaci na koje se  Kovačević psihijatru požalio iz njegova djetinjstva, a koji se odnose na  njegov život u Banja Luci.

- Ispričao mi je da su njegovi tamo imali trgovinu i da su tijekom rata  izbjegli u Hrvatsku jer su ih Srbi svakodnevno zlostavljali. Spominjao je  prijetnje noževima te da mu je u bakinu kuću bačena bomba, izjavio je  dr. Sabljar, no Kovačeviću se nije svidio njegov nalaz pa mu je spočitao  kako nije uzeo u obzir alkohol, koji je on inkrimiranog dana popio u  kombinaciji s raznim preparatima koje je konzumirao kako bi podigao  mišićnu masu.

Sutra nastavak suđenja

- Taj sam dan već oko 14 sati počeo piti kod prijatelja na fešti za sv. Antu. Popio sam dvije litre vina i deset viski kola. U kafiću sam naručio bocu Chivasa, rekao je Kovačević, no usprkos njegovu prigovoru i insistiranju odvjetnika Korljana na tezi kako kombinacija alkohola i hormonskih  pripravaka može pomutiti razum, on nije odustajao od svog nalaza. Ustvrdio je kako svi preparati koje mu je naveo samo utječu na rast mišića,  ali ne i na psihu te da bi za eventualnu smanjenu ubrojivost zbog konzumacije alkohola on trebao imati točan podatak koliko je alkohola popio i  u kojem vremenu, a to nije imao, niti je napravljen alko-test, budući da  je Kovačević uhićen 12 sati nakon počinjenja kaznenih djela koja mu se  stavljaju na teret. Izlaganje dr. Sabljara Kovačević je popratio niječno  okrećući glavom, a odvjetnik Korljan zatražio je da se provede i dodatno,  kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje jer, kako je kazao,  ovaj vještak nije proveo testiranje njegova klijenta, već je donio paušalni  nalaz.

Suđenje se nastavlja sutra, 15. i preksutra, 16. studenog, a sudac Šimić  za svjedoke je pozvao vlasnike kafića u kojem se ovaj nemili događaj zbio  - Krešimira Bušljetu i njegovu izvanbračnu suprugu Mateu Bakmaz, Draganu Delić koja je te večeri radila u kafiću i Antu Kokića. On se, naime, u  optužnici navodi kao osoba koja je otvorila vrata toaleta u kojem je Kovačević mlatio djevojku te joj glavom udarao u umivaonik upozorivši ga  da je ne tuče toliko jer će je ubiti, na što mu je on, navodno, odgovorio  kako to i želi.

Korljan: Sudac ga je već osudio

Darko Kovačević izbjegao je početak suđenja 11. listopada jer je njegov odvjetnik  zatražio izuzeće Općinskog suda u Zadru i delegaciju na drugi mjesno nadležan sud,  izuzeće raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice i zamjenice Općinskog suda u Zadru i predsjednika zadarskog Županijskog suda. Svi ti zahtjevi su mu odbijeni, a nezadovoljstvo zbog toga jučer je kratko prokomentirao Kovačević odvjetnik  Andrej Korljan po završetku ročišta. Novinarima je pred sudskom zgradom kazao kako je sudac Šimić izišao iz okvira svojih ovlasti kad je na posljednjem ročištu, nakon  što je on zatražio izuzeća, kazao kako neće dozvoliti odugovlačenje s ciljem da njegov branjenik iziđe iz istražnog zatvora na slobodu, budući da mu krajnji rok za zadržavanje istječe 14. prosinca.

- Time je on pokazao da je već donio odluku i mog klijenta osudio, a dade se naslutiti i kakva će kazna biti, budući da  se istražni zatvor određuje nakon što presuda  bude izrečena, a produljuje u slučaju da je kazna iznad pet godina. Zbog toga smo  na sve relevantne adrese već poslali sve ono što je trebalo, poručio je Korljan. Neslužbeno se moglo doznati kako je Korljan kolegu za stolom u sudnici, odvjetnika  Amela Kapića, dobio upravo bi mu "minirao" manevre za odugovlačenje postupka. 

Prema optužnici, Kovačević je 18-godišnjakinju 13. lipnja odmah čim ju je ugledao udario u potiljak optužujući ju da ga vara. Nastavio ju je tući i u toaletu gdje se  ona pokupala skloniti, a potom i u drugom u koji je prebjegla. Udarao ju je šakama i  nogama po glavi i tijelu te joj je čak udarao i glavom o umivaonik. Djevojka je spas  pred njegovim izlijevom bjesa i brutalnošću pokušala naći u prostoru kafića, no on ju  je i tamo nastavio tući šakama i nogama ne obazirući se na mnoštvo svjedoka. Snimka nadzorne kamere uhvatila ga je in flagranti. Snažnim udarcima šakom nekoliko ju  je puta obrušio na pod te tamo nastavio udarati i nogama. U jednom trenutku, kad  se djevojka podigla u sjedeći položaj, iz voleja joj je napucao glavu, a potom pobjegao, dok su djevojku u polusvijesti i svu krvavu iz kafića izvukle dvije njezine prijateljice te kad su je dovukle na sigurno, 100-tinjak metara dalje, pozvale Hitnu medicinsku pomoć.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)