Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U COIN-u predstavljen “SOS – Surađuj i ostvari sebe”

14.11.2018. 09:12
U COIN-u predstavljen “SOS –  Surađuj i ostvari sebe”


„SOS – Surađuj i ostvari sebe“ naziv je projekta koji je jučer  predstavljen u zadarskom COINU-u. Riječ je o projektu koji je financiran iz „Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“  Europskog socijalnog fonda. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA nositelj je projekta kojem su partneri Zadarska županija i  Hrvatski zavod za zapošljavanje, PU Zadar, sufinanciranog kroz natječaj „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ ukupne  vrijednosti 1.925.833,68 HRK.
Projekt je usmjeren ka poticanju poduzetništva mladih. Osim onih  klasičnih načina poticanja mladih tipa mentoriranja ili edukacija, kroz  projekt se provlači jedna vrlo bitna stvar. Radi se o osmišljavanju provođenja programa potpore u iznosu 710.000 kn koju može dobiti mlada osoba za izvođenje poduzetničkog pothvata, rekla je zamjenica ravnateljice ZADRA NOVE Marica Babić.
Ona je naglasila kako se htjelo odmaknuti od klasičnog načina otvaranja projekta uz pozdravne govore i sl. Marica Babić naglašava da se  koncept poduzetništva mladih htjelo ubaciti iz teoretske u praktičnu  sferu. Stoga su Martina Ljuština, Slavica Kosović, i Igor Lončar, redom  poduzetnici iz Zadra, prezentirali svoja iskustva, napose iz IT sektora u  kojem nisu potrebna velika početna ulaganja.


Postoje neiskorišteni potencijali
Stopa zaposlenosti u Republici Hrvatskoj znatno je niža od europskog prosjeka, no postupni rast u posljednjih nekoliko godina ukazuje  na postojanje neiskorištenih potencijala kojima se projektom želi pristupiti. Kako bi se pridonijelo rastu zaposlenosti, s naglaskom na pripadnike ranjivih skupina u koje spadaju i mlade nezaposlene osobe, u  sklopu projekta „SOS – Surađuj i ostvari sebe“ održat će se niz aktivnosti koje će doprinijeti provedbi „Strategije razvoja ljudskih potencijala  Zadarske županije“. Putem klubova za zapošljavanje, kroz stručnu podršku relevantnih aktera, pripadnici ciljanih skupina informirat će se o  osnovnim aspektima tržišta rada, a održat će se i edukativne radionice  usmjerene postizanju veće zapošljivosti mladih. Projektom je predviđena i izrada nekoliko publikacija od kojih se ističe „Modularni program za aktivaciju“ koji će unaprijediti uslugu zapošljavanja pri HZZ-u,  rekla je voditeljica projekta savjetnica u Odjelu za provedbu EU projekata ZADRA NOVA-e, Alda Sovitti-Borčilo, mag. oec.
Ciljane skupine projekta uključuju nezaposlene mlade do 29 godina,  učenike srednjih škola, zaposlenike institucija članova „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“, predstavnike članova „Lokalnog partnerstva  za zapošljavanje“, dugotrajno nezaposlene, nezaposlene žene, nezaposlene hrvatske branitelje i nezaposlene članove obitelji stradalnika Domovinskog rata, nezaposlene osobe s invaliditetom, nezaposlene osobe  starije od 50 godina te nezaposlene pripadnike nacionalnih manjina i  ostalih ranjivih skupina.


Sprječavanje iseljavanja
Projektom „SOS – Surađuj i upoznaj sebe“ obuhvatit će se 70 učenika  srednjih škola koje će se skupa s mladim nezaposlenim osobama  uključiti u grupna informiranja o tržištu rada, deset zaposlenika „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ kako bi im se olakšao pristup ranjivim skupinama i pridonijelo pozicioniranju „Partnerskog vijeća za  tržište rada i razvoj potencijala Zadarske županije“ kao važnog dionika  za tržištu rada te pet predstavnika „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ koji će svoja znanja i iskustva proširiti kroz niz radionica, te će ih  moći primijeniti u udrugama čiji su članovi, ali i na radnim mjestima  kako bi se povećala mogućnost umrežavanja s ostalim dionicima na  tržištu rada, dodala je Alda Sovitti-Borčilo.
Pomoćnica županijskog pročelnika za gospodarstvo Nikolina Miočić  dodala je da je cilj ovog projekta i sprječavanje iseljavanja mladih iz Hrvatske.
Projekt je s provedbom započeo 14. svibnja 2018. i trajat će do 14.  studenog 2019. godine, a glavne aktivnosti usmjerene su samozapošljavanju građana i poticanju poduzetništva te jačanju i pozicioniranju na  tržištu „Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj potencijala Zadarske  županije dodala je Nikolina Miočić.
Modalitete raspodjele novaca, partneri će naknadno odrediti.




Tržište im je cijeli svijet
Desetak mladih poduzetnika iz ciljane skupine, već djeluje u COIN- u. Sa svojim malim prijenosnim računalima, a tržište za njihove proizvode je cijeli svijet. Po zamjenici ravnateljice, najbolja su ulaganja u ljude .
Kad govorimo o projektima financiranim EU sredstvima, onda se svi  “nakačimo” na velike projekte popt Providurove i Kneževe palače, gradskih bedema i sl. Kad se dođe do ulaganja u ljudske kapacitete ljudi  obično gledaju na to da to nije dovoljno konkretno. Mi u razvojno  agenciji zapravo volimo jer ulaganje u čovjeka je najbolje ulaganje. Tu  nema trošenja, amortizacije, propadanja, neodrživosti nego čovjek u  kojeg se ulaže i kojem ide sve bolje i bolje. Uostalom, potreban nam je  i netko tko će održavati te puste infrastrukturne projekte, rekla je Marica Babić.