Uzgoj kanarinaca stvar je kulture i prestiža

Slika korisnika mkvanja
Envera Alidžanovića ptice šampionke 2. kupa Jadrana
U kategoriji specijal mozaik kanarinaca šampionsku titulu osvojio je Marin Jusup iz Zadra, drugoplasirani je Andrej Greguš iz Dubrovnika, a trećeplasirani Enver Alidžanović. Najuspješnija udruga je Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar
Velimir BRKIĆ
Šampionska obitelj Envera Alidžanovića s peharima

Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar u Domu mladeži u  Sukošanu održala je dobro posjećenu petodnevnu međunarodnu  izložbu ptica pod nazivom 2. kup Jadrana - Zadar 2018. Ljubitelji ornitologije došli su na svoje, članovi udruga iz Osijeka, Novske, Zagreba,  Raba, Dubrovnika, Šibenika i Zadra su izložili oko 500 pernatih ljubimaca, ptica i mutacija.

Apsolutni pobjednik je zadarski uzgajivač Enver Alidžanović, svjetskim medaljama ovjenčani član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar,  koji je sedam puta za redom prvak Hrvatske.

Ovo nije jeftin hobi

- Ponosan sam jer je šampionska titula osvojena u zaista jakoj i respektabilnoj konkurenciji. Uzgoj ptica je zahtjevan posao i za ovakav uspjeh potrebno je puno truda oko ptica. Treba biti uporan i znati dosta  toga o pticama, genetici, milijun stvari tu igra ulogu, kazao je 71-godišnji Alidžanović koji je obranio šampionsku titulu osvojenu na 1. kupu Jadrana – Zadar 2017.

Zavodljivi cvrkut njegovih ljubimaca oborio je s nogu ljubitelje ptica  u Europi i svijetu, gdje je uzgoj kanarinaca stvar kulture i prestiža, a sada i u Sukošanu.

- Ovo zaista nije jeftin hobi, ali kada nešto voliš, nešto što ti se uvuklo  pod kožu nema nikakvih prepreka, tvrdi Enver Alidžanović koji je šampionske titule osvojio u kategorijama lipokroma i melanina.

U kategoriji specijal mozaik kanarinaca šampionsku titulu osvojio je  Marin Jusup iz Zadra, drugoplasirani je Andrej Greguš iz Dubrovnika, a  trećeplasirani Enver Alidžanović. Najuspješnija udruga je Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.

- Na natječaj za najljepše likovne radove na temu pica pristiglo je 30- ak radova. Po ocijeni stručnog ocjenjivačkog suda pobjednik natječaja  je Ana Pavić, drugoplasirani je Roko Smolić, a trećeplasirana Dorotea  Utković. Svi nagrađeni dobili su dobili po pticu u krletki, rekao je Nediljko Kovačević, dopredsjednik Udruge.

Očuvanje životinjskih vrsta

Iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica došlo je pregršt crteža, a svi mali umjetnici su nagrađeni medaljama oko vrata.

- Mutacije, rado razgledavaju djeca. Osobito ona iz Osnovne škole  Sukošan, Dječjeg vrtića Zlatna lučica i Dječjeg vrtića Latica iz Zadra koji  su s velikom radoznalošću razgledali izložbu, ponosno će Vremenko  Maričić, predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, uzgajivač  ptica i međunarodni sudac, izrazivši pritom nadu da će bar nekoga iz  mlađe generacije i zainteresirati uzgoj ptica..

Organizator u ovom događaju vidi jedan veliki smisao, očuvanje tih  životinjskih vrsta.

- Briga o pticama i svim njihovim vrstama od velike je važnosti za  očuvanje prirode. Moramo poštivati te prirodne regule, od faune Europe, znači divljih ptica, prirodnih ptica, da bi sačuvali njihovu prirodnu i  veličinu i namjenu, zaključio je Maričić.

Sponzori izložbe ptica

Sponzori izložbe ptica su: Grad Zadar, Zadarska županija, Općina Sukošan, Turistička zajednica općine Sukošan, Turistička zajednica grada  Zadra, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Obale i lučice d.o.o. Zadar,  Općina Kukljica, restoran Bonaca- Sukošan, pečenjara Musić - Sukošan, caffe bar-slastičarnica Allo - Zadar, Mini pekara Smiljevac – Zadar, pekara Uvijek svježe – Zadar, pekara Viktor, Masuko promet d.o.o.  – Zagreb, Aromatic – Zadar, WDF d.o.o. Zadar, Naturalis d.o.o., Media  oglasi d.o.o. – Zadar, ŠRD Uligna – Kukljica.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno