Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uzgoj kanarinaca stvar je kulture i prestiža

14.11.2018. 17:45
Uzgoj kanarinaca  stvar je kulture i  prestiža


Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar u Domu mladeži u  Sukošanu održala je dobro posjećenu petodnevnu međunarodnu  izložbu ptica pod nazivom 2. kup Jadrana – Zadar 2018. Ljubitelji ornitologije došli su na svoje, članovi udruga iz Osijeka, Novske, Zagreba,  Raba, Dubrovnika, Šibenika i Zadra su izložili oko 500 pernatih ljubimaca, ptica i mutacija.
Apsolutni pobjednik je zadarski uzgajivač Enver Alidžanović, svjetskim medaljama ovjenčani član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar,  koji je sedam puta za redom prvak Hrvatske.


Ovo nije jeftin hobi
– Ponosan sam jer je šampionska titula osvojena u zaista jakoj i respektabilnoj konkurenciji. Uzgoj ptica je zahtjevan posao i za ovakav uspjeh potrebno je puno truda oko ptica. Treba biti uporan i znati dosta  toga o pticama, genetici, milijun stvari tu igra ulogu, kazao je 71-godišnji Alidžanović koji je obranio šampionsku titulu osvojenu na 1. kupu Jadrana – Zadar 2017.
Zavodljivi cvrkut njegovih ljubimaca oborio je s nogu ljubitelje ptica  u Europi i svijetu, gdje je uzgoj kanarinaca stvar kulture i prestiža, a sada i u Sukošanu.
– Ovo zaista nije jeftin hobi, ali kada nešto voliš, nešto što ti se uvuklo  pod kožu nema nikakvih prepreka, tvrdi Enver Alidžanović koji je šampionske titule osvojio u kategorijama lipokroma i melanina.
U kategoriji specijal mozaik kanarinaca šampionsku titulu osvojio je  Marin Jusup iz Zadra, drugoplasirani je Andrej Greguš iz Dubrovnika, a  trećeplasirani Enver Alidžanović. Najuspješnija udruga je Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.
– Na natječaj za najljepše likovne radove na temu pica pristiglo je 30- ak radova. Po ocijeni stručnog ocjenjivačkog suda pobjednik natječaja  je Ana Pavić, drugoplasirani je Roko Smolić, a trećeplasirana Dorotea  Utković. Svi nagrađeni dobili su dobili po pticu u krletki, rekao je Nediljko Kovačević, dopredsjednik Udruge.


Očuvanje životinjskih vrsta
Iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica došlo je pregršt crteža, a svi mali umjetnici su nagrađeni medaljama oko vrata.
– Mutacije, rado razgledavaju djeca. Osobito ona iz Osnovne škole  Sukošan, Dječjeg vrtića Zlatna lučica i Dječjeg vrtića Latica iz Zadra koji  su s velikom radoznalošću razgledali izložbu, ponosno će Vremenko  Maričić, predsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, uzgajivač  ptica i međunarodni sudac, izrazivši pritom nadu da će bar nekoga iz  mlađe generacije i zainteresirati uzgoj ptica..
Organizator u ovom događaju vidi jedan veliki smisao, očuvanje tih  životinjskih vrsta.
– Briga o pticama i svim njihovim vrstama od velike je važnosti za  očuvanje prirode. Moramo poštivati te prirodne regule, od faune Europe, znači divljih ptica, prirodnih ptica, da bi sačuvali njihovu prirodnu i  veličinu i namjenu, zaključio je Maričić.




Sponzori izložbe ptica
Sponzori izložbe ptica su: Grad Zadar, Zadarska županija, Općina Sukošan, Turistička zajednica općine Sukošan, Turistička zajednica grada  Zadra, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Obale i lučice d.o.o. Zadar,  Općina Kukljica, restoran Bonaca- Sukošan, pečenjara Musić – Sukošan, caffe bar-slastičarnica Allo – Zadar, Mini pekara Smiljevac – Zadar, pekara Uvijek svježe – Zadar, pekara Viktor, Masuko promet d.o.o.  – Zagreb, Aromatic – Zadar, WDF d.o.o. Zadar, Naturalis d.o.o., Media  oglasi d.o.o. – Zadar, ŠRD Uligna – Kukljica.