Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gradonačelnik Dukić dodijelio dodatnih pet grbova Grada

15.11.2019. 07:30


Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća prošao je u prilično mirnom tonu, a vijećnici su gradonačelniku Branku Dukiću postavljali pitanja o obnovi gradskih prometnica, izdvajanjima za sport te kaznama koje zbog izgreda navijača stižu na adresu KK Zadra, transparetnosti natječaja dok dodjela kućica za nadolazeći Advent, pa do problema s kojima se suočavaju onkološki bolesnici koji moraju na terapije u Split ili Zagreb, nedovoljnom broju javnih wc-a, isplativosti instalacije Pozdrav Suncu, nezaobilazne problematike oko nedostatka parkirnih mjesta na Poluotoku i slično.
Prvo pitanje postavio je HDZ-ov Mate Marić kojeg je zanimalo zašto desetak kućanstava u odvojku ulice 72. bojne vojne policije nema priključak na gradsku vodoopskrbu. Gradonačelnik je kazao kako će propitati tu situaciju te je izrazio sumnju da se problem krije u načinu gradnje. No obećao je kako će taj problem biti riješen podsjećajući na ogromna ulaganja u kompletnu infrastrukturu grada koja uskoro kreću, a iznose oko milijardu i pol.


Slijedi ulaganje od 1,5 milijardi kuna
SDP-ova Danijela Vukoša upozorila je na nezavidan položaj onkoloških bolesnika te je pitala gradonačelnika što će poduzeti da tim ljudima olakša ionako već tešku situaciju, kada zbog bolesti još moraju trpjeti teret puta. Dukić ju je podsjetio kako je predsjednik Udruge Liga protiv raka te da ta udruga godinama prikuplja novac za prijeko potreban i skup aparat.
– Prikupili smo do sada oko milijun i pol tisuća kuna, a svi znaju da imamo i stan koji ćemo prodati za tu svrhu. Onkološkim bolesnicima je osiguran i sanitetski prijevoz, kazao je Dukić na što ga je Vukoša upozorila da ne prepušta udrugama da odrađuju ono što bi trebao Grad za svoje građane.
– Tko nadzire radove u Tuđmanovoj zbog kojih svako malo izvođači nepažnjom oštete vodovodne cijevi pa pršti voda, tko kontrolira prometnu signalizaciju koja je na puno mjesta zbunjujuća i hoće li Tuđmanova ulica postati nova Šubićeva, pitala je SDP-ova vijećnica Irena Dragić. Pročelnik UO za komunalne djelatnosti Robertino Dujela odgovorio joj je kako za signalizaciju prometa odgovoraju stručnjaci iz Hrvatskih cesta koji za to ne trebaju ni suglasnost policije. Istaknuo je kako Grad uvijek sugerira prometna rješenja ukoliko uoči probleme.


Zakup adventskih kućica
Jure Zubčić (SDP) izrazio je sumnju u transparentnost natječaja oko zakupa adventskih kućica u aranžmanu gradske tvrtke Tržnica, pa je pozvao gradonačelnika da za uklanjanje mulja iz Tržnice angažira Odvodnju.
– Ranije su se ponude otvarale javno i to u ovom prostoru i znala se i visina ponuda, a danas nisu javni ni podaci o natječaju. Bilo je predviđeno da svaki ponuditelj može dobiti po jednu adventsku kućicu, ali imamo situaciju da se isti čovjek, jednom kao privatna, a drugi put kao pravna osoba, javi i dobije kućicu na natječaju, čime se izigrava javni natječaj, a još pri tome Tržnica nije dužna davati obrazloženja o izboru, upozorio je Zubčić dodajući kako neki ponuditelji očito nisu zadovoljavali kriterij po kojemu ne smiju dugovati državi, zaključujući kako su oni potom na brzinu osnovali još šest tvrtki.
Gradonačelnik je odgovorio da je posao iznajmljivanja i nabavke adventskih kućica prepušten Tržnici koja bi ih trebala isplatiti u roku od dvije godine.
– Na natječaj se svi mogu javiti i svi se mogu žaliti. Koliko znam, interes je bio velik i dosta se zaradilo, naglasio je Dukić. Takvim odgovorom Zubčić nije bio zadovoljan, pa je ustvrdio da kada se sve prebaci na gradsku tvrtku gradonačelnik nema nikakvu odgovornost i otvara prostor uprave Tržnice da pogoduje i mijenja uvjete natječaja.
– Nisam ja vodio natječaj, pitajte tvrtku. Ali, to je vaš stari komunistički sustav, uzvratio je Dukić na što mu je Zubčić iz klupa dobacio kako je on rođen 1990. godine te da sigurno nije bio član partije što, kako je kazao, jest veliki broj upravo današnjih članova HDZ-a.




Sporna obnova ulica
– Nisam pobornik bilo kakvog linča. Ja sam za trodiobu vlasti, a vi se morate upitati govorite li za dobro Zadra, branio se Dukić.
Vijećnik Akcije Mladih Antonijo Baus upitao je gradonačelnika Dukića čiji je on zapravo gradonačelnik, a potom je iznio problem kod rekonstrukcije ulica Nikole Šubića Zrinskog i Puta Stanova.
– Govorili ste da je u Šubićevoj sve super, a onda se pojavi nekakav direktorčić iz Splita, pa se Vi onda javno ispričavate za sve nedostatke. Zar vam direktor iz Splita mora ukazati na nedostatke te prometnice vidljive svim nečlanovima HDZ-a? Vi se, gospodine Kasap, slobodno osjećajte prozvanim, dobacio je Baus dodajući kako je slično bilo i s obnovom Puta Stanova ukazavši kako su tamo radovi jako kasnili i da je zbog toga nadzorni inženjer javno pozivao na raskid ugovora s izvođačem.
– Čega ste onda Vi gradonačelnik, jer javnih prometnih površina sigurno niste?! Prostorni planovi u Zadru, što ste više puta ponovili, donose se po zahtjevu investitora. U civiliziranim i nekorumpiranim društvima planovi se donose po potrebama građana, a ne profitera. Kao kod Super Hika, jednima milijuni, a građanima poskupljenja. Koliko u gradskim tvrtkama ima zaposlenih s manje od 4000 kuna plaće i ima li takvih u Gradskoj upravi? Jednu školu u Zadru je napravila država, drugu Crkva, nije otvorena nijedna poslovna zona, nije otvoreno nijedno proizvodno radno mjesto… Pa čiji ste onda Vi gradonačelnik? Nemoralne skupine profitera ili ste gradonačelnik samo biračima HDZ-a?, iznio je Baus i sa smiješkom gradonačelniku predložio da podnese ostavku i raspiše nove izbore.
– Ajde Baus priznaj tko ti je to napisao, odgovorio mu je Dukić, a potom je kazao kako ništa od onoga što je naveo ne stoji.


Ne može priuštiti PR-ovca
– Radim na dobrobit svih građana Zadra. Nije direktorčić iz Splita, nego je u Zadru bio Škorić, direktor Hrvatskih cesta. Svjesni smo nedostataka u obnovi te prometnice, ali bit će korekcija i o tome smo govorili. Plaće će se dizati u svim smjerovima, pa i u gradskim tvrtkama. Ići ćemo u tom smjeru koliko to dopusti proračun, a u Zadru je trenutačno prosječna plaća 6500 kuna i, koliko vidim, nitko nije gladan. Mi nadoknađujemo 50 godina komunizma kada ništa nismo imali i činjenica je da živimo puno bolje, zaključio je gradonačelnik Dukić te dodao kako mu je žao što je za obnovu Puta Stanova izabran loš izvođač koji je »probio« rokove.
– Mogli smo ga ili prekinuti u pola posla pa birati novog ili ga polako tjerati da dovrši posao. Dobio je penale, a mi smo dobili dobru prometnicu, rekao je Dukić, no Baus mu nije ostao dužan.
– Pišem sam. Ne mogu si priuštiti Trogrlića! Je li on dužan i meni pomoći jer ga Vi za PR plaćate našim novcem? Nećete valjda dati ostavku, upitao je Baus, na što mu je Dukić odgovorio kako bi to bila šteta za njega.


»Plaće će se dizati u svim smjerovima, pa i u gradskim tvrtkama. Ići ćemo u tom smjeru koliko to dopusti proračun, a u Zadru je trenutačno prosječna plaća 6500 kuna i, koliko vidim, nitko nije gladan
Branko Dukić


SDP-ov Erol Gaši je upozorio i na stanje zadarskih prometnica nakon svake obilnije kiše.
– Svjedoci smo da nakon svake veće kiše u Zadru nastane kaos, a pod kaos ne mislim na rad službi jer smatram da su one dobro odradile posao. Grad Zadar, u kojem se volimo hvaliti da se radi, ima sve više kritičnih točaka. Prije je to bio Novi Bokanjac, a sada su to i Bili brig, odnosno spoj na Ulicu Hrvatskog sabora, novoizgrađena prometnica kod Vruljice, dio na Belafuži na kojem nije spojena kanalizacija. Građani mi javljaju kako se za vrijeme kiše napune septičke jame, pa se fekalije izlijevaju i plivaju po ulicama. Na najuređenijim dijelovima grada imamo veće probleme nego što smo ih imali prije, ukazao je Gaši, nakon čega je i njega gradonačelnik podsjetio da uskoro kreće veliki projekt aglomeracije.


Grad zna za crne točke
– U tijeku je natječaj za Bokanjac koji cijeli ide u rekonstrukciju što se tiče cesta, velikog dijela nogostupa i rasvjete. Taj projekt će krenuti i u ostatku grada. Mi za te crne točke znamo barem godinu dana prije nego što ih uoče građani. Radi se na tome i napravit ćemo da bude onako kako treba. Naravno, sve to iziskuje vrijeme, izjavio je Dukić, a Gaši mu je odgovorio kako upravo tamo gdje se izvrše radovi ubrzo ponovno sve pliva, a kao primjer naveo je Relju i Vruljicu zaključivši kako ni sami izvođači nisu znali kako to riješiti, a kamoli da su u Gradu za to znali godinu dana prije.
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća moglo se nekoliko puta za redom čuti nešto što je zaista rijetkost – jednoglasno prihvaćeno. Odnosilo se to na kandidate za ovogodišnje Nagrade za životno djelo, Nagradu Grada Zadra i Grb Grada Zadra. Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi da se Nagrada za životno djelo dodijeli bivšem rektoru Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Damiru Magašu te prim.doc.dr.sc. Nadu Vodopiji u konkurenciji osoba koje djeluju izvan Zadra. Također jednoglasno prihvaćeni su i kandidati za dobitnike Grba Grada Zadra i to Marinko Vidaić postumno, Humanitarna udruga »Antonio Jurjević«, prof.dr.sc. Vanda Babić i Atletski športski klub Zadar, kao i kandidati za Nagrade Grada Zadra i to Sanja Petrovski, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Klub liječenih alkoholičara Zadar i Katarina Livljanić dok je kod nominacije tvrtke Red Bull Zagreb devetoro oporbenih vijećnika ostalo suzdržano.
Kao i svake godine i gradonačelnik je podijelio grbove onima za koje je kazao kako su bili prvi među jednakima i zaslužili priznanje. Njegov odabir su OŠ Krune Krstića koja ove godine slavi 150 obljetnicu postojanja te postiže uspjehe u izvannastavnim aktivnostima, Mate Žagar, legendarni zadarski krojač čiju radnju kraj suda Zadrani pohode već desetljećima, Zadarske mažoretkinje zbog postignutih upjeha, Jure Tadić, mladi prvak Hrvatske u šahu, Roko Štokov, koji je spasio od propadanja zbog bolesti brojne zadarske palme i Mirjana Dragičević, tajnica svih zadarskih gradonačelnika od osamostaljenja Hrvatske koja uskoro odlazi u mirovinu.
– Teta Mira, kako je odmilja zovem, preživjela je rad sa svim zadarskim gradonačelnicima i zato zaslužuje ovu nagradu, zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.


Paleka nadmudrio Radetu
Pozivajući se na izvor iz Turističke zajednice grada Zadra SDP-ov gradski vijećnik Daniel Radeta s govornice gradske vijećnice iznio je podatak kako direktor Mario Paleka, usprkos proteku roka od godine dana, nije položio stručni ispit što je uvjet iz natječaja za tu poziciju. Radeta je ustvrdio kako se zna da je na mjesto direktora TZ-a izabran jer je gradonačelnikov prijatelj te je zatražio očitovanje od gradonačelnika Branka Dukića.
– Dragi moj Radeta, Vi ste predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja. Imate li Vi prijavljen obrt, plaćate li što Turističkoj zajednici grada Zadra? Ja sam čuo da nemate ništa, rekao je Dukić, na što je Radeta iz klupe dobacio: »Imam firmu i naravno da plaćam!« Na to mu je gradonačelnik decidirano ustvrdio da Paleka ima položen ispit te ga pozvao da to i provjeri.
– Informacija je došla iz TZ-a, pa mi dostavite tu diplomu tijekom dana, ustrajao je Radeta. Nedugo potom u hodniku Gradske uprave pojavio se Paleka i demantirao SDP-ova vijećnika. U rukama je nosio presliku uvjerenja o položenom stučnom ispitu i to dana 26. listopada.


Problemi KK Zadar
– Osjećate li se odgovorni za lošu situaciju u zadarskom sportu za što se godišnje izdvaja više od 40 milijuna kuna, upitao je gradonačelnika vijećnik Gaši, a onda je konkretizirao pitanje iznoseći kako se KK Zadar nalazi na začelju ljestvice ABA lige, a uz to da je stigla i vijest o novoj kazni od 15 tisuća eura zbog neprimjerenog navijanja na utakmici s Partizanom.
– I to će platiti građani, ustvrdio je Gaši iznoseći i primjer Grada Osijeka koji ima veći proračun, a izdvaja manje iznose za sport. Također, kazao je i kako je Osijek svoj nogometni klub odavno prepustio privatnim ulagačima. Dukić je kazao kako on nije odgovoran za sportske rezultate, već za stabilizaciju klubova.
– Ulažemo u sve sportove. Nema u koji ne ulažemo i koji ne potičemo, a u slučaju Košarkaškog kluba uvodi se red, odgovorio je zadarski gradonačelnik.


Matešić zamijenio Novoselovića
Na samom početku Aktualca kao zamjena za SDP-ova vijećnika Antuna Novoselovića koji je početkom rujna podnio ostavku imenovan je njegov zamjenik.
Umjesto njega do kraja mandata dužnost gradskog vijećnika obnašat će Ivan Matešić koji je jučer položio i svečanu prisegu.