Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HSU-ovi aktivisti i po kućama će skupljati potpise!

15.11.2019. 08:00


Iako su zadarski čelnici Hrvatske stranke umirovljenika na novinskoj konferenciji ovoga utorka najavili prikupljanje potpisa za dostupniju zdravstvenu zaštitu najsiromašnijih i najstarijih građana, u lokalnoj organizaciji stranke kažu nam kako će s prikupljanjem potpisa započeti u ponedjeljak.
– Svi građani mogu doći potpisati u naš ured na Narodnom trgu, a za nekoliko dana imat ćemo i štand o čijoj ćemo lokaciji javnost izvijestiti na vrijeme. Za sve one koji ne mogu doći, naši će aktivisti ići i po kućama, kazao nam je jučer predsjednik Županijskog odbora HSU-a, Branislav Jelenić dodajući kako očekuju dobar odaziv.
Naime, riječ je o peticiji za kvalitetnije zdravstveno osiguranje te općenito zdravstvenu skrb starijih i siromašnijih građana, za koju su HSU-ovci zatražili i podršku raznih udruga, matica i sindikata, apelirajući na njih da »prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže ovu inicijativu«. Umirovljenici smatraju kako svaki građanin ima pravo na dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u sustavu koji se temelji na sveobuhvatnosti i solidarnosti, a zadnjih je godina velikom broju starijih i siromašnih građana put do ostvarenja tog prava otežan ili pak onemogućen ukidanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Želimo ispraviti nepravdu
– Želimo ispraviti tu nepravdu. Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, kazao je Jelenić, upozoravajući kako je još 2004. godine cenzus za samce postavljen na 1939 kuna, a za člana kućanstva 1516 kuna, što znači da se punih 15 godina cenzus nije mijenjao unatoč obećanjima, poručuju u lokalnom HSU-u.


1939 kuna iznosi cenzus za samce, a za člana kućanstva taj je iznos 1516 kuna




Zbog ovih brojki HSU traži povećanje prihodovnog cenzusa temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna, i to na 1.830 kuna mjesečno za člana kućanstva te na 2.340 kuna za samca. Traže i usklađenje 1. siječnja svake godine, napominjući kako se njihova stranka zalaže za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna, ali i čuvanje javnog neprofitnog osiguravatelja u kojem »unuci, djeca, roditelji, bake i djedovi mogu dobiti dostupnu zdravstvenu zaštitu«.


Iscrpili smo sve mogućnosti
– Iscrpili smo sve mogućnosti koje na raspolaganju ima mala umirovljenička parlamentarna stranka, sve minute za saborskom govornicom, sva javljanja iz klupe, povukli smo sve rukave osoba koje o tome mogu odlučivati. Zastupnik HSU-a, Silvano Hrelja, uputio je u svibnju ove godine Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju koji bi ispravio onu nepravdu i sanirao štetu koja se radi od 2012. godine, no odbijen je. Sada želimo tom odbijenom prijedlogu pridružiti i potpise građana. Stoga od 15. studenog krećemo s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske, istaknuo je Jelenić dodajući kako svi koji odvoje minutu svoga vremena zapravo potpisuju za povećanje cenzusa nakon 15 godina te protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.


PETICIJA ZA KVALITETNIJE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Riječ je o peticiji za kvalitetnije zdravstveno osiguranje te općenito zdravstvenu skrb starijih i siromašnijih građana, za koju su HSU-ovci zatražili i podršku raznih udruga, matica i sindikata