Iza darivanja zemljišta na Višnjiku krije se deal HDZ-a i Crkve

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
SDP-ov vijećnik Jure Zubčić nezadovoljan prijedlogom
Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap rekao je da se na Višnjiku radi o državnom zemljištu nekadašnje vojarne. Ono je ustupljeno Gradu Zadru na korištenje. Na jednoj polovici bit će Pastoralni centar, a na drugoj park
Vedran SITNICA
Kamen temeljac za katoličku osnovnu skolu na Bokanjcu položen je prošle subote

Oporba i vlast jučer su jednoglasno podržali nekoliko prijedloga odluka gradonačelnika Branka Dukića na 22. sjednici Gradskog vijeća Zadra. Za gradnju škole na Novom Bokanjcu bili su jučer svi vijećnici. Grad će se dugoročno zadužiti za 24.064.699,54 kuna za svoju polovicu iznosa izgradnje nove škole. Drugu polovicu izgradnje katoličke osnovne škole financira Zadarska nadbiskupija. Grad Zadar će kredit vraćati tijekom tri godine.

Za rasprave o kreditnom zaduženju Grada za ovu školu Danijela Vukoša iz SDP-a je upozorila kako Katolička crkva u župi Bokanjac ima dva zemljišta od pet tisuća metara četvornih i jedno od tisuću kvadrata te je upitala zbog čega Crkva školu nije gradila na svom terenu. Njezina stranačka kolegica, vijećnica Irena Dragić, primijetila je kako na ovoj sjednici odlučuju i o prijedlogu da Grad na Višnjiku za gradnju ustupa Nadbiskupiji zemljište koje je, kako tvrdi, približno iste vrijednosti kao ono za gradnju škole na Novom Bokanjcu. Stoga je ovdje, kazivala je vijećnica SDP-a, riječ o »dealu«, a ne o dobročinstvu. Od Grada se tražio odgovor hoće li i djeca drugih vjera moći pohađati novu školu i tko će njome upravljati, Grad ili Nadbiskupija.

Gradska, a ne crkvena škola

Odgovarajući na ova pitanja gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić je kazao kako je školu teško graditi jer ni država nije uspjela ishoditi financiranje osnovnih škola preko fondova EU.

- Svatko može izabrati školu koju hoće, a škola na Bokanjcu će raditi po zakonu i pedagoškim standardima. Osobno sam za sekularnost, a ona se u ovoj školi neće narušiti. Što se tiče upravljanja, osnivači škole su 50 posto Grad, a 50 posto Nadbiskupija, rekao je Nekić.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap rekao je kako ustupanje zemljišta na Višnjiku nema veze sa zemljištem i slučajem na Novom Bokanjcu. Na Višnjiku se radi o državnom zemljištu nekadašnje vojarne. Ono je ustupljeno Gradu Zadru na korištenje, a u ovom slučaju određuje se za izgradnju Pastoralnog centra koji je već »ucrtan« u detaljni plan uređenja tog prostora. Izgradnja Pastoralnog centra obuhvaća svetište, smještaj za redovnike, atrij, pješačke staze, uređene parkovne površine, igralište, crkveni trg i parkiralište i to na površini od 18.203 kvadrata. Ta će se parcela sukladno Prostornom planu Grada Zadra podijeliti na dvije, pa će na jednoj bio spomenuti centar, a drugoj park. Odluka se odnosi na razdoblje od 30 godina.

Višnjik ostaje bez parkinga

SDP vijećnik Jure Zubčić je ustvrdio da je ovdje riječ o »dealu« HDZ-a s Crkvom te da se sve radi s ciljem da glasovi ne bi otišli u »Milo moje«, aludirajući na hit predsjedničkog kandidata Miroslava Škore kojeg podupire desnica. To je pokrenulo salvu s desna tijekom koje je HDZ-ov vijećnik, bivši ministar zdravstva Darijo Nakić, upozorio Zubčića da ne vrijeđa čovjeka koji nije prisutan.

Raspravljalo se i o nedostatku 6,2 milijuna kuna za projekt izgradnje nove sveučilišne menze i paviljona, a iza čega navodno stoji svađa između rektorice Vican i ministrice Blaženke Divjak oko novog obrazovnog kurikuluma. To je pitanje koje je prije izglasavanja odluke da taj iznos pokrije Grad Zadar postavio vijećnik Zubčić. Naime, on je to pitanje izvukao iz odluke potpisanog sporazuma u kojem se kaže kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ne Grad Zadar, financira i dodatne troškove izgradnje Novog sveučilišnog kampusa u Zadru.

Gradonačelnik Dukić je rekao kako Sveučilište ne može pristupiti potpisu ugovora o javnoj nabavi jer nisu osigurana sva sredstva za pokriće predviđenih troškova.

- Najveći dio novca od iznosa u javnoj nabavi prihvaćene ponude u iznosu od 81.068.738,85 kuna pokriva se iz europskih sredstava i to u iznosu od 60.847.500 kuna. Ministarstvo znanosti donijelo je Odluku kojom je prihvatilo sufinancirati iznos od 13.985.015,15 kuna. Da bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora s izvođačem radova-ponuditeljem izabranim u otvorenom postupku javne nabave, potrebno je osigurati još 6.236.223,70 kuna, objasnio je gradonačelnik svoju vatrogasnu mjeru.

Projekt kampusa ispao skuplji

No vijećnica HDZ-a Milena Ikić je rekla kako nema mjesta napadu »ad hominem«.

- Nije riječ o sukobu rektorice i ministrice. Činjenica je da su nove okolnosti pokazale da je plan izgradnje skuplji za 6,2 milijuna kuna. Ministrica ne može sama, a niti u jednom danu smanjiti taj iznos i to tako brzo, rekla je Ikić. Gradonačelnik Dukić je iskazao uvjerenje kako će, s obzirom kakva je suradnja Grada s Vladom, ona sigurno naći način da spomenuti iznos »refundira« gradskom proračunu.

Oporbi sporno tko će upravljati školom

Vijećnik Erol Gaši kazao je kako će klub vijećnika SDP-a podržati prijedlog za kreditno zaduživanje za školu na području Novog Bokanjca, no ipak je izrazio nezadovoljstvo što Grad nije priskrbio sva sredstva.

- Zanima me tko će upravljati školom. Iz miješanog sam braka, otac mi je musliman, a majka katolkinja, imam puno obiteljskih veza s Katoličkom crkvom, a to sve ističem kako me ne bi netko krivo protumačio na način da imam nešto protiv Katoličke crkve, no nije mi potpuno jasno tko će upravljati i kako će to funkcionirati, kazao je Gaši. Za riječ se javio Mate Lukić (NHR) koji je konstatirao da mu nije jasno što Gaši želi reći i je li to znači da će nekoj djeci biti zabranjeno pohađanje te škole.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)