Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odajmo počast onima koji su pali za slobodu

14.11.2019. 17:00


U ponedjeljak 18.11. održava se Mimohod svjetlosti i sjećanja Vukovar – Škabrnja 1991. – Da se ne zaborave.
– Naš tradicionalni Mimohod kojim odajemo počast žrtvama započet ćemo okupljanjem na Narodnom trgu u 17.30 te u mimohodu ići do Osnovne škole Zadarski otoci. Pripremili smo prigodni program u trajanju od pola sata i nakon toga ćemo se podići na Vukovarsku ulicu i zapaliti lampione, rekao je Davor Barić, ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci, Davor Barić, jučer na najavnoj konferenciji u knjižnici OŠ Zadarski otoci.
Jedna od koordinatorica, učiteljica Jasminka Bašić, zamolila je sve građane Zadra koji ne mogu toga dana biti ni u Škabrnji, ni u Vukovaru, da sudjeluju u mimohodu te zapale lampione na svojim prozorima na trasi kojom prolazi mimohod. Prolazit će od Narodnog trga do Gradske knjižnice do rotora kod SAS-a, uz Višnjik prema školi te duž Vukovarske ulice na Bilom brigu.
– Kolika je njihova žrtva bila za naš narod, to je najmanje što im možemo dati. I učiti svoje naraštaje da njeguju uspomenu na žrtve naših civila i branitelja jer da nije bilo njih ne bi bilo ni domovine, rekla je Bašić.
Ivica Matešić Jeremija, istaknuo je da je u povijesti Hrvatske u Domovinskom ratu bilo prvo ujedinjenje Hrvata.
– Uvijek su se ranije Hrvati borili jedni protiv drugih. U obiteljima smo imali i partizane i domobrane i ustaše… U Domovinskom ratu svi smo se pomirili i ujedinili. To je jedini način kako možemo opstati, a ne da se raseljavamo, razdvajamo… Pozivam vas da se i taj dan ujedinimo na mimohodu i slavimo naše utemeljitelje, sve koji su dali život za ono što danas imamo, Republiku Hrvatsku, rekao je Matešić, koji će sudjelovati i u programu pred školom.
Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata Zadarske županije, pozvala je svih na sudjelovanje.
– Dođite na mimohod, odajmo počast onima koji su pali za slobodu jer oni to zaslužuju, istaknula je Krcić.