Priča o generaciji koja je u okrilju rata odrastala uz MTV

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U Biogradu predstavljena knjiga o Splitu 90-ih i TBF-u
Knjiga »Baština« je jedna vrsta Čelanove autobiografije, ispričana iskrenim i kritičnim tonom koja daje mnogo širu paletu tema nego što bi čitatelj očekivao. Iz ove knjige nećete saznati samo svakakve zanimljivosti o nastanku TBF-a, njihovim počecima, uspjesima, već ćete dobiti široku sliku o Splitu ‘90-ih godina prošlog stoljeća, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice
GK BIOGRAD
Naslovnica knjige »Baština«

U Gradskoj knjižnici u Biogradu na Moru predstavljena je knjiga »Baština - Kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a«, novinara Nikole Čelana, jednog od osnivača popularnog splitskog benda The Beat Fleet. Također je i jedan od osnivača klape Iskon te pokretač i frontmen grupe Libar.

- Knjiga »Baština« je jedna vrsta Čelanove autobiografije, ispričana iskrenim i kritičnim tonom koja daje mnogo širu paletu tema nego što bi čitatelj očekivao. Iz ove knjige nećete saznati samo svakakve zanimljivosti o nastanku TBF-a, njihovim počecima, uspjesima, već ćete dobiti široku sliku o Splitu ‘90-ih godina prošlog stoljeća. Priča je to o generaciji koja je odrastala uz MTV u okrilju rata, na ulicama, nerijetko okružena drogom i alkoholom, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice, te je nastavila:

- Isto tako, to je priča o prvim ljubavima, izlascima, pijanstvima, svirkama, ponekom sukobu na tadašnjoj glazbenoj sceni, nekim poznatim osobama, ponašanju društva, političkoj situaciji i korupciji, naglasila je Jurišić.

Život u atomskim skloništima i klubovima

»Baština« osim detalja o osnivanju TBF-a, po mnogima najznačajnije dalmatinske glazbene skupine posljednjih nekoliko desetljeća, govori o vremenu u kojem su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja, a glazbena se scena nalazila u atomskim skloništima i klubovima.

- Početna zamisao bila je za Dalmatinski portal, s kojim surađuje posljednjih nekoliko godina, napisati seriju tekstova o TBF-u i splitskoj sceni 1990-ih godina, kao neku vrstu feljtona u nastavcima koji bi se naknadno uobličili u knjigu, rekao je Čelan, koji je bio član TBF-a u vrijeme početaka benda.


»Mi smo imali urođenu averziju prema politici, jer su nas političari u startu razočarali. Mi smo preko glazbe stvorili novi poredak unutar kojega smo imali svoje hijerarhije, svoje vrednovanje, osobno«

Nikola ČELAN

Glazba je nama u Splitu, kaže Čelan, našoj generaciji značila, a mi smo vokalni X-eri, X-generacija, a to se već danas pogubilo, ali nama je glazba značila nekakav poredak.

Glazbom stvorili novi poredak

- Mi smo imali urođenu averziju prema politici, jer su nas političari u startu razočarali. Mi smo preko glazbe stvorili novi poredak unutar kojega smo imali svoje hijerarhije, svoje vrednovanje, osobno. I svoju moć. To je bio poredak moći, kao što se sociološki poredak najčešće na hijerarhijskoj ljestvici i događa. Tako da smo mi već u startu odustali od politike koja je nekakav vidljivi, legitimni poredak moći, kaže Čelan dodajući kako je njima glazba značila doslovno nekakav utjecaj na svijet. I mislim da je to užasno, užasno bitno, jer rijetko tko, mi smo generacijski sudbonosno povezani, mi smo generacija MTV-a, i nas je glazba definirala kao osobe. »Baština« jako detaljno obrađuje u toj našoj maloj, sabijenoj, mikrocjelini, ratom okruženoj, sve je to dodatno dobilo na težini, poručio je Nikola Čelan.

Izvor nevjerojatnih kreativnih iskoraka

Uz autora, gost na promociji bio je i sociolog doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

- Meni je super kod »Baštine«, kad uđete detaljno u tu jednu introspekciju, osobnu, to iskustvo, doživljaje, taj pokušaj da se oživi cijela ta priča, vi u stvari vidite kroz dosta tih finih detalja, finih razlika, da je to isto jedno iskustvo bilo specifično i unutargeneracijsko. I to je, recimo, jedna bitna stvar kada se govori o Splitu kao rasadniku talenata. Split stvarno ima tu jednu podijeljenost, jedan rascjep koji ga s vremenom strašno muči i ne da mu da, recimo, bude koherentan. Ali istovremeno je izvor nevjerojatnih kreativnih iskoraka, zaključio je Krolo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno