Što učiniti kad mlado vino „daje“ na trula jaja?

Slika korisnika martinazd
OKORJELI AGRONOM NA PROSLAVI MRATINJA SA MASLINARIMA U RAVNIM KOTARIMA
Jedna od mana koja se javlja vrlo često pogotovo u vinima gdje se tijekom proizvodnje ne rabe enološki pripravci, pogotovo sumpor, je miris po trulim jajima. - Upravo se to dogodilo mojem vinu, žali se Saša iz Galovca i pita što mu je činiti. Treba obaviti sumporenje vina, zatim ga pretočiti preko bakrenog lijevka ili još bolje koristiti kapu od kotla za pečenje rakije. Razlog tome je što se u vinu, odnosno talogu razvio sumporovodik koji se veže na bakar i vino ponovo poprima svoj prirodni okus. Naravno pretok mora biti otvoren da što više vina dođe u dodir s kisikom
KIŠA NIJE POGODOVALA MASLINARIMA - Gdje nije otrunilo jugo berba će se odužiti daleko u studeni

Vrijeme ne dozvoljava obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom. Mada je većina poslova obavljeno uvijek ima nešto za napraviti. Glavni posao ovih dana još je berba maslina. Najveći dio maslina je pobran, jer ovogodišnji urodi bili su daleko ispod prosjeka. Bez obzira što većina maslinara preferira raniju berbu značajan je broj onih koji se drže narodne izreke: „Dušni dan skale van.“ Ove jeseni ta izreka pokazala se je katastrofalnom. Kiše koje neprestance padaju od početka mjeseca sprječavaju obavljanje berbe.

Mratinje i maslinarsko prigovaranje

U društvu s kojim je naša ekipa provela proslavu Martinja ili kako kažu u Ravnim kotarima Mratinja glavni razgovori vodili su se oko maslina. 

- Ja sam uspio pobrati masline u petak i subotu između dviju većih kiša, govori Ivan iz Raštana. Masline su ove godine dobro ponijele i urod je bio obilat. Ubrao sam 2,5 tona i platile su 13 posto pa ti računaj koliko je to ulja. 

-Lako je tebi kad su ti masline u kršu za razliku od mojih koje su u dubokoj zemlji, a maslinik kultiviram, govori Vlado iz Gorice i nastavlja: -Značajan dio sam pobrao, ali dosta toga je još na stablu. Bojim se da će nadolazeći jugo puno toga otruniti pa će i gubitak biti značajan. Ali što je tu je rezigniran je Vlado.

-Ti si još dobar, a ja nisam niti ušao u maslinik, žali se Jure iz Tinja. Pobrao sam samo nekoliko stabala koja rastu u avliji, a ostalo pitaj Boga kada ću.

Pobrali, a nisu poprskali

Mi smo sve uspjeli pobrati prije kiša saznajemo od Tereze čija obitelj ima maslinik u Raštanama Gornjim, ali nismo uspjeli poprskati protiv bolesti paunovo oko. Obilna kiša i toplo vrijeme pogodovati će razvoju paunovog oka i kada se jednom paunovo oko uvuče u maslinik treba nekoliko godina da ga se riješiš, saznajemo od gospođe Tereze.

Proljetos sam u dogovoru sa suprugom odlučila da precijepimo orkule koje su najosjetljivije na paunovo oko. Pozvao suprug Kuma Antu iz Sovara da precijepi. Primio se Ante posla i počeo piliti grane. Kada sam to vidjela odustala sam od precjepljivanja i sada vidim da sam pogriješila, ali slijedeće proljeće sigurno će se posao precjepljivanja , govori Tereza.

Čuvanje maslinovog ulja

S berbom i preradom maslina samo je obavljen dio posla. Njega i čuvanje ulja vrlo je važan posao koji pravilno odrađen čini da u maslinovom ulju možemo guštati cijele godine. Maslinovo ulje visoke kakvoće dobiva se preradom zdravih, pravovremeno ubranih i prerađenih maslina tehnologijom „hladnog prešanja“. Na taj način ostaju u ulju vrijedni sastojci, ali ulje nakon prerade nije bistro nego mutno.

Maslinovo ulje koje je tek proizvedeno, nije potpuno čisto i sadrži promjenjive količine drugih sastojaka - organske i mineralne primjese i nešto malo vegetabilne vode. Svi ti sastojci pospješuju hidrolitičke promjene u sastavu ulja. Posebno su promjene u sastavu maslinova ulja izrazitije, ako postoji utjecaj povišene temperature, zatim svjetla, zraka i ako je ulje u dodiru s teškim metalima. Zato maslinovo ulje treba čuvati u prikladnim uvjetima i podvrgnuti ga odgovarajućim postupcima prije stavljanja u potrošnju, a to su pretakanje i po mogućnosti filtracija o čemu ćemo vas dragi čitatelji obavijestiti u slijedećem broju Plodova.

Mošt postao vino    

Tradicija slavljenja svetog Martina kao zapovjedanog blagdana vinara i vinogradara nema veću tradiciju u primorskoj Hrvatskoj. U kontinentalnim krajevima svaki vinogradar i vinar koji imalo drži do sebe na najveći vinarski blagdan je u vinogradu, podrumu ili kleti. Uz razne vinske ceremonije uz obilje hrane i vina obavlja se krštenje vina. 

Naime prema običajima na taj dan mošt postaje vino. 

Nije to bez vraga jer prema još uvijek ustaljenoj tehnologiji u proizvodnji vina prvi pretok se obavlja nakon 40 do 60 nakon berbe, a to je upravo ovih dana.    Mnoga vina se po prvom pretoku ne budu dovoljno izbistrila. Uzrok mutnoće su najrazličitije koloidne čestice, koje lebde u vinu. Kod vina kod kojih su prilikom bistrenja mošta bila upotrijebljena neka od sredstava za bistrenje, stupanj bistroće je puno veći. S obzirom na stupanj i vrstu mutnoće odabiremo primjereno sredstvo.

Doduše danas su novi trendovi u proizvodnji vina s tendencijom da se vino što prije „skida“ s taloga, odmah po završetku fermentacije, da bi se što bolje sačuvao buke i spriječile pojave zvane u enologiji „Mane vina“.

Miris po trulim jajima

Jedna od mana koja se javlja vrlo često pogotovo u vinima gdje se tijekom proizvodnje ne rabe enološki pripravci, pogotovo sumpor, je miris po trulim jajima. 

- Upravo se to dogodilo mojem vinu, žali se Saša iz Galovca i pita što mu je činiti. Treba obaviti sumporenje vina, zatim ga pretočiti preko bakrenog lijevka ili još bolje koristiti kapu od kotla za pečenje rakije. Razlog tome je što se u vinu, odnosno talogu razvio sumporovodik koji se veže na bakar i vino ponovo poprima svoj prirodni okus. Naravno pretok mora biti otvoren da što više vina dođe u dodir s kisikom.

Meteorolozi najavljuju da će ciklona napustiti naše područje slijedeći tjedan. Običaj je da nakon ciklone zapuše bura pa će se tlo prosušiti i stvoriti uvjeti za rad na otvorenom. A poslova neće nedostajati: završiti berbu maslina, obaviti zaštitu, pognojiti vinograde i tako redom. Uz to dani su kraći, tuke i pulastri su u optimalnom razvoju pa ne bi trebalo faliti druženja u konobi uz topli komin. Poljoprivredna godina je bila duga i teška pa je sada red da se malo uživa.

Zaštitnik vinara i vinograda

Ubrzo nakon smrti Martina su za zaštitnika uzeli mnogi ljudi i udruženja: vojnici, vitezovi, gostioničari, hotelijeri,vinari i posebno vinogradari, svi koji imaju posla s berbom i proizvodnjom vinske kapljice. Njegova gesta nesebične ljubavi i dobrote pretvorila je u pučkoj mašti lik revnog biskupa u vječno mladog konjanika. U našim krajevima Sveti Martin se štuje kao zaštitnik vinara i vinogradara, a sam blagdan tradicionalno prolazi u znaku pučkih običaja i veselica te “krštenja” mladog vina u “biskupskoj odori”

Blagdan svetog Martina je 11. studenog, tri dana nakon njegove smrti, a prati ga pučko veselje, kako u našim krajevima, tako i na Zapadu. Na taj dan se pilo mlado vino.U Italiji i danas postoji poslovica:”Il nuovo vino si beve a San Martino!” (“Mlado vino pije se na Svetog Martina!”). I tako je nastao običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za Dan svetog Martina “krsti” mlado vino. Na Zapadu je Sv. Martin dugo vremena bio najpopularniji svetac.

Paunovo oko i ekološka proizvodnja

Maslinari čije su masline u ekološkoj proizvodnji u jesenima kao što je ova mogu imati velike probleme s paunovim okom.

Za zaštitu maslina od paunovog oka u ekološkoj proizvodnji dozvoljeno je koristiti samo pripravke na osnovi bakra. Koncentracija primijenjenih pripravaka mora biti strogo kontrolirana zbog mogućih ostataka bakra u plodu maslina i kasnije u ulju, što je zakonom ograničeno. Tu nastaje problem u ekološkoj proizvodnji. Navedeni uvjeti iziskuju povećan broj tretiranja, a u maslinicima s ekološkom proizvodnjom je dozvoljeno koristiti samo 3 kg Cu/ha godišnje.

Zaštitnik vinara i vinograda

Ubrzo nakon smrti Martina su za zaštitnika uzeli mnogi ljudi i udruženja: vojnici, vitezovi, gostioničari, hotelijeri,vinari i posebno vinogradari, svi koji imaju posla s berbom i proizvodnjom vinske kapljice. Njegova gesta nesebične ljubavi i dobrote pretvorila je u pučkoj mašti lik revnog biskupa u vječno mladog konjanika. U našim krajevima Sveti Martin se štuje kao zaštitnik vinara i vinogradara, a sam blagdan tradicionalno prolazi u znaku pučkih običaja i veselica te “krštenja” mladog vina u “biskupskoj odori”
       Blagdan svetog Martina je 11. studenog, tri dana nakon njegove smrti, a prati ga pučko veselje, kako u našim krajevima, tako i na Zapadu. Na taj dan se pilo mlado vino.U Italiji i danas postoji poslovica:”Il nuovo vino si beve a San Martino!” (“Mlado vino pije se na Svetog Martina!”). I tako je nastao običaj da se u nekim vinorodnim krajevima za Dan svetog Martina “krsti” mlado vino. Na Zapadu je Sv. Martin dugo vremena bio najpopularniji svetac.

Paunovo oko i ekološka proizvodnja     

Maslinari čije su masline u ekološkoj proizvodnji u jesenima kao što je ova mogu imati velike probleme s paunovim okom.
 Za zaštitu maslina od paunovog oka u ekološkoj proizvodnji dozvoljeno je koristiti samo pripravke na osnovi bakra. Koncentracija primijenjenih pripravaka mora biti strogo kontrolirana zbog mogućih ostataka bakra u plodu maslina i kasnije u ulju, što je zakonom ograničeno. Tu nastaje problem u ekološkoj proizvodnji. Navedeni uvjeti iziskuju povećan broj tretiranja, a u maslinicima s ekološkom proizvodnjom je dozvoljeno koristiti samo 3 kg Cu/ha godišnje.
 
 
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno