Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bolje grob, nego rob

14.11.2020. 14:01


 
Veliki Jack Nicholson u filmskom remek djelu Let iznad kukavičjeg gnijezda značajnoga Miloša Formana neobuzdan je, nepokoren, svoj. Ne sluša, ne klima glavom. Misli, raskrinkava, budi zaspale. Riječju problem.
Izvrrsna Louise Fletcher sa velikom injekcijom u rukama, hladnog bezosjećajnog lica, izbačena je iz kolotečine dolaskom Jacka u bolnicu za psihičke bolesnike. Jack, osoba, čovjek, suverena sloboda; Louise institucija, režim. Jack u umrtvljenim bolesnicima traži ostatke osobnosti, čovječnosti. Louise Režim smatra, kako Jacka na sve načine treba privoljeti kako bi se pokorio. Jack se ne pokorava. Jack traži osobu u čovjeku, Louise čuva poredak režima u odsustvu osobnosti. Osoba, suverena sloboda neprijatelj je režima. Tko gradi svoju suverenu slobodu iz sebe, iz svoje novosti na planeti Zemlji izaziva režim. Režim voli red, postojanost, pokornost. Režim obožava osobe koje se odriču svoga ja i stavljaju ga u kolektivno mi. Režim mrzi, prezire svakoga tko se usudi biti ja, tko izrekne sebi ja jesam, a tebi ti jesi.
Svaki režim napinje se stvoriti novu, svoju, pokornu, lobotomiziranu pojavu ispražnjenu od sadržaja čovječnosti. Dragi Jacku Nicholsonu, malo ćemo ti ispremještati mozak: pokoriš se, pokloniš se, priznaš. I ‘čiča Miča, gotova je priča’. Režim je naš, ti si naš. Ne misli, ne brini, svaki ćeš dan dobiti injekciju zadovoljstva.
Dok našeg divnog Jacka na kolicima voze na lobotomiju, dok se hladna Louise smješka, Jack hoće umrijeti. Ni smrt mu ne daju. Smrt znači ne pokoriti se, ne odustati od sebe, ne pristati da se moje ja stali u kolektivno lobotomizirano mi. ‘Bolje grob, nego rob!’