Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Danas 86 novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, 36 u Zadru, 4 na respiratoru

14.11.2020. 12:40


Na području Zadarske županije danas je 86 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(36), Benkovac(8), Nin(1), Obrovac(2) i Pag(4) te na području općina Bibinje(1), Galovac(1), Jasenice(1), Kali(1), Kolan(2), Lišane Ostrovičke(1), Novigrad(3), Polača(1), Poličnik(2), Preko(1), Privlaka(1), Ražanac(1), Starigrad(2), Sukošan(13), Škabrnja(3)  i Vir(1).
U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 27 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 8 pacijenata sa lakšim i srednje teškim simptomima.
U Općoj bolnici Zadar od posljedica koronavirusa preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru .
Budući da se koronavirus pojavio kod jedne djelatnice doma za starije u Gorici, testirani su svi korisnici i djelatnici te su nalazi pokazali da je zaraženo još 11 štićenika i  dvije  djelatnice.
„ I dalje je situacija na našem području zadovoljavajuća jer smo još uvijek sa dvoznamenkastim brojem zaraženih dnevno. Pod aktivnim nadzorom imamo 7 domova za stare u kojima se pojavio koronavirus, svakodnevno obavljamo izvide i uzimamo uzorke korisnicima i djelatnicima te činimo sve kako bi zaštitili tu najugroženiju skupinu. Ova situacija govori nam da moramo biti oprezni i da se ne smijemo opustiti jer većina  zaraženih niti ne zna gdje se zarazila. Mi imamo spremnu Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na moru za prijam još 25 pacijenata ukoliko Opća bolnica u Zadru ispuni svoje kapacitete. Sada u bolnici imamo 50 predviđenih mjesta za pacijente s težim oblicima virusa, a biogradska bolnica nam je spremna za prihvat lakših i srednje teških pacijenata kako se bolnički kapaciteti u Zadru ne bi preopteretili. Ova situacija koju sada imamo rezultat je dobrog rukovođenja Stožerom i pravovremenim donošenjem svih dosadašnjih mjera, zdravstveni sustav nam dobro funkcionira, stanovništvo se pridržava preporuka, a mediji nam jako pomažu u prenošenju najvažnijih poruka i informacija prema našim stanovnicima. Svi zajedno pridonijeli smo tome da je stanje u Županiji i dalje  stabilno unatoč porastu broja oboljelih. Apeliram na sve da se i dalje ponašamo odgovorno i oprezno, jer povećanje broja zaraženih je očekivano s dolaskom hladnijih dana i duljim boravkom u zatvorenim prostorima. Ovaj broj će i dalje rasti jer se virus brzo širi kao što možemo vidjeti u cijeloj Hrvatskoj. Zato, ako ne želimo jače restriktivne mjere moramo jako paziti kako se ponašamo jedni prema drugima jer o tome ovisi funkcioniranje cijelog zdravstvenog i ekonomskog sustava“- rekao je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.