Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

IZLOŽBA IZ DUBINA Zadarski Arheološki muzej zaronio u hvarsko podmorje

14.11.2020. 14:34


U Arheološkom muzeju Zadar jučer je otvorena izložba »Podvodna arheološka baština otoka Hvara i Šćedra«.
U skladu s epidemiološkim mjerama, otvorenje izložbe, kao i predavanje, organizirano je uz mali broj uzvanika i prijenos uživo pomoću Facebook profila Muzeja. Okupljene i Facebook pratitelje pozdravio je ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, Jakov Vučić, te su izložbu predstavili autori Eduard Visković, Tea Katunarić Kirjakov i Saša Denegri.


Od skromnih početaka
– Ovom izložbom željeli smo predstaviti kratak pregled istraživanja od skromnih početaka do recentnih podvodnih aktivnosti koje se oko otoka Hvara provode posljednjih nekoliko godina. Cilj izložbe je da se na popularno-znanstveni način predstavi hvarska podvodna arheologija koja će biti zanimljiva širem krugu ljudi, kazao je arhelog Eduard Visković.
Zahvalili su svim kolegama i institucijama, kao i lokalnoj samoupravi koja im je pomogla u realizaciji istraživanja i izložbe.
Potom je Tea Katunarić Kirjakov, arheologinja i viša predavačica s Umjetničke akademije u Splitu, održala predavanje o temi »Recentna podvodna arheološka istraživanja u akvatoriju otoka Hvara«. Dakle, predstavila je istraživanja uz popratne zemljovide, zračne snimke, ilustracije, rekonstrukcije te videozapise.


Bogati slojevi
– Istraživanja idu sporo jer su slojevi jako bogati i organskim materijalom, freskama, mozaicima, mramorom, vrlo finim posuđem, tako da zahtijevaju preciznost, kazala je Katunarić Kirjakov te dodala kako pokušavaju što više izvući iz tih struktura.
Istaknula je uvale Šćedra koje su iznimno pogodne za sidrenje, kako u prošlosti, tako i danas. Nadalje, valja promatrati to područje kao sjecište pomorskih puteva i nadodati činjenicu o dostupnim izvorištima pitke vode. Stoga, prostor je bio pogodan za dulji boravak galija pa je mnoštvo antičke keramike i srednjovjekovnog posuđa. Ilustracijom je prikazala nepovoljne vremenske uvjete što je dovodilo do taloženja tragova nesretne plovidbe. Velik su doprinos dali i lokalni ribari i sportski ronioci.
Osim silne kulturne vrijednosti, podvodna arheologija ima mogućnost nadograditi hvarski turizam koji stremi ka kulturnom turizmu.
– Naglasio bih da jest osnovni cilj zaštita kulturne baštine kao takve. Međutim, važna je i prezentacija svih tih nalazišta u turističkom smislu koja obogaćuje i ponudu otoka Hvara i Šćedra i ronilačkog turizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je Saša Denegri, konzervator i arheolog.




Virtualna stvarnost
Osim toga, idu ukorak s tehnološkim napretkom i koriste priliku da globalno predstavljaju naše arheološko blago.
– Planiramo, već i jesmo, sve staviti u virtualnu stvarnost tako da je dostupno svim ljudima na kugli zemaljskoj, svi mogu vidjeti ova nalazišta, rekla je arheologinja Katunatrić Kirjakov.
Sva se istraživanja nastavljaju, a do novih nalaza možemo svi zaroniti i otkriti podvodni svijet prošlosti.
– Ovom izložbom i predavanjem Arheološki muzej Zadar pridružuje se obilježavanju Dana grada Zadra, 24. studenog, i na taj je dan ulaz u naš Muzej slobodan. Uz stalne postave, može se razgledati i ova izložba koja ostaje otvorena do 29. siječnja, pozvala je Marina Brkić, voditeljicom Odjela za marketing i odnosa s javnošću.