Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KIŠ: Štrajk neće imati pobjednika

14.11.2020. 11:08


Tomislav Kiš, predsjednik Štrajkaškog odbora dijela radnika studentske menze, sazvao je jučer konferenciju za novinare kako bi priopćio da nastavljaju sa štrajkom.
Podsjećamo, pregovarački odbor sindikata prekinuo je pregovore s Agencijom za studentski standard u Zadru zbog neprihvaćanja prijedloga sindikata oko članaka 40. i 82. Naime, Agencija predlaže da sistematizacija ne bude sastavni dio Kolektivnog ugovora, a sastavni dio sistematizacije je broj bodova za svako radno mjesto koji pomnožen s vrijednošću boda rezultira krajnjim iznosom plaće. Stavka sporna djelatnicima je vrijednost boda koja se izbacuje iz Kolektivnog ugovora te ju određuje Upravno vijeće Agencije. S druge strane, rektorica Dijana Vican štrajk smatra neutemeljinim i nezakonitim što tumači u priopćenjima za javnost s čim je suglasan i dio radnika Agencije koji nije u štrajku. Studentski zbor samo je pozvao obje strane na konstruktivan i transparentan dijalog s ciljem osiguravanja kvalitetne studentske prehrane.
Premda im, kako kaže Kiš, nije bilo lako odlučiti, štrajk ide dalje.
– Ja ću ovog časa najaviti da nam nije lako, ali držimo se. Ne zaboravite, ove tete nose bijelo, a i granit je bijele boje, slikovito je istaknuo Kiš dodavši da štrajk ulazi u trideseti dan.
Istaknuo je peticiju studenata koji su počeli prikupljati potpise za povratak »svojih teta« što im je iznimno drago.
– U konačnici, ovaj štrajk neće imati pobjednika jer će svima laknuti, nama i njima, kazao je Kiš te najavio tiskovnu konferenciju 17. studenog.
Najavio je i da iščekuju elektronsku poštu koja bi im mogla pomoći. Ponovio je da su spremni razgovarati i postići sporazum.