Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

LUDA, K’O KUPUS – E, PA ŠTA???!!!

14.11.2020. 10:49


 
Puno bliže istini, kad pričamo o kupusu, bila bi izreka: »Istukao ga k’o vola u kupusu!«. Kako je jadni vol u kupus zalutao, nije nam dano znati, no lako je zaključiti da je vlasnik glavušastog povrća iz izreke, itekako svjestan vrijednosti tog povrća. Baš kao i većina nas, kupus naš svagdašnji i inače je u narodnoj igri asocijacija – čest junak. Kupusni list bi tako bile neke zbrda zdola sklepane novine, ili čak nepostojeće (Gdje ti to piše, u Kupusnom listu!?), kupusara bi bila stara raščupana knjižurina… Sve mi se te asocijacije jako sviđaju jer sam i sama pomalo luda k’o kupus, užasavam se gomile vijesti iz Kupusnog lista, obožavam sve svoje kupusare, a moram priznati i da bih mnoge volove koji gaze vrijedne nasade naših života dala dobro namlatiti.
Koliko je kupus zahvalan u našem žargonu, još puno je vrijedniji u našoj životnoj zbilji. Ta njegova zelena glavica poput nekog čudesnog planeta za mnoge ima skrivena blaga. Oko njega podjednako kruže siromašni i bogati, gurmani i gladni, mamurni i trezveni, one koje žele biti ljepše i oni koji žele ozdraviti ili biti zdraviji. Zeleni planet premrežen je vlaknima i zato olakšava probavu. Prepun je omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Pravi je doping jer te natrpa takvom obranom da boleštine bježe vrišteći izbezumljeno. Ima izrazito antioksidativna svojstva, zahvaljujući velikim količinama vitamina A i C. Nekoć je zbog toga bio neizbježan suputnik na brodovima duge plovidbe. Postao je ka’ mali od kužine jer je kao spiza štitio mornare od skorbuta, bolesti koja nastaje zbog nedostatka vitamina C. Ima naš kupus i poprilično karotena i flavonida, spojeva koji su moćno oružje protiv slobodnih radikala koji pak izazivaju prerano starenje i neke vrste tumora.
Znamo kakve mirakule čini čaša rasola iz kiselog kupusa nakon cijelonoćnog bančenja. To su njegova detoksikacijska moćna svojstva pa osim što liječi mamurluk čisti cijeli organizam i jetru od otrova. Znate onu da vrag smrdi na sumpor, a i trula jaja. Kod kupusa taj sumporni spoj nije znak nečastivog, nego nevjerojatno vrijedan spoj koji ima fantastične blagodati za organizam. Riječ je o prirodnim biljnim spojevima glukozinolati, čijom razgradnjom u organizmu nastaje sulforafan. Predmet brojnih znanstvenih istraživanja, koja potvrđuju njezin snažan zaštitni učinak protiv raka prostate, ali i drugih oblika raka. Sulforafan u našem tijelu također čisti krvožilni sustav. Sumpor se u našem organizmu nalazi u sastavu: kože, kose, noktiju, vezivnih tkiva, hrskskavica pa održava pokretljivost mišića i zglobova. Istjeruje naglavce štetne tvari iz organizma, pokreće uništenje kancerogenih spojeva i moćno djeluje protiv mikrobića – upravo zahvaljujući sulforafanu pa tako sprječava infekcije, a i štiti srce i arterije protiv srčanog i moždanog udara. Sve ima svoju cijenu pa je malo smrada prava sitnica za ono što dobivate. Zato mlatite po kupusu i češnjaku što više. Pepermint bombon poslije u usta i netragom ode miris nečastivog.
Neobični stanovnik našeg malog zelenog planeta je i vitamin K koji pomaže u zacjeljivanju rana (neophodan je za grušanje krvi), spriječava kalcifikaciju krvnih žila. Čak i potiče stanični rast, premda ni dan danas, uz sav napredak znanosti, baš i ne znamo kako to čini. Pouzdano zato znamo da jača koncentraciju, smanjuje umor te nervozu i iziritiranost, a prevenira i neke bolesti vezane uz nervni sustav. Kupus je pun željeza koje se može absorbirati. Zato što je u kupusu ujedno prisutna velika količina C vitamina. I to je prava sinergija, u najčišćem obliku. Jedno bez drugoga ne bi na nas djelovalo tako snažno. Zajedno su nepobjedivi i daju puno, puno više od očekivanog. Isto tako, kalcija i željeza u kupusu ima više nego, recimo, u kombinaciji mesnog odreska i čaše mlijeka. Zato, anemični, navalite na kupus!
Ako već (kontra onome luda), ne možemo za glavicu kupusa reći da je pametna, onda svakako možemo reći da je to mala, zelena, super ljekovita glavica. Liječi ona bez problema puno toga, od grčeva, zatvora, astme, bronhitisa i kašlja do nedostatka vitamina. Savršena je i za ljepotu i kozmetiku zahvaljujući vitaminima B kompleksa: za kosu, nokte, regeneracijsku masku za lice, akne i masnu kožu.
A kupus je još k tome istinski mađioničar u saniranju iliti »izvlačenju« infekcijskih upala. List kupusa na zagnojenoj rani ili kakvoj unutarnjoj infekciji doslovce preko noći sanira upalu. Znam košarkaše koji su česta uganuća skočnog zgloba obavezno liječili s listom ili dva kupusa. Malo ih natuku batom, oviju oko zgloba i zamotaju preko noći i ujutro su spremni za nove pobjede.
Zato što je kupus čudesan i neponovljiv, jednostavan i dostupan svima, panaceja i vrhunska spiza, dakle sušta pozitiva, imam vruću želju da uskliknem: PONOSNO – luda, k’o kupus!