Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SVJETSKI DAN DIJABETESA Kod roditelja koji imaju djecu s dijabetesom u pravilu povišen hormon stresa

14.11.2020. 14:06


Današnji dan obilježava se kao Svjetski dan dijabetesa, opasne bolesti koja je u 2019. bila treći uzrok smrti u Hrvatskoj. Radi se o poremećaju povećavanja razine šećera u krvi, do kojeg dolazi kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran. U povodu spomenutog dana razgovarali smo s Doris Bailo iz udruge Cukrići, udruge koja okuplja roditelje djece oboljele od dijabetesa i samu djecu.


Grad prekrasnih ljudi
– Udruga je osnovana 2015. na inicijativu nekolicine zabrinutih i poduzetnih roditelja koji su tražili pomoć u razumijevanju njihove svakodnevnice. Moramo spomenuti Danielu Cvitanović bez koje mnoge stvari usmjerene na boljitak djece i osoba oboljelih od dijabetesa danas ne bi bile dostupne i koja je uložila jako mnogo vremena truda, znanja, strpljivosti i ljubavi u rad naše udruge. Sama udruga okuplja pedesetak obitelji. Cilj naše uloge je edukacija usmjerena na predrasude. Naglasak stavljamo i na važnost smanjenja komplikacija i provođenje zdravog načina života. U OŠ Stanovi 24. studenog provest ćemo edukaciju obrazovnog osoblja. Želja nam je educirati učitelje u školama kako bi što bolje razumjeli potrebe djece s dijabetesom te spriječili slučajeve teže hipoglikemije čiji su simptomi: izgubljenost, glad ili treskavica. Svatko zaslužuje pomoć, pojačajmo empatiju, govori nam Doris Bailo.
– Lijepih stvari ima zaista mnogo. Želimo da naša djeca odrastaju sretnije, bezbrižnije, zdravije i sigurnije. Ona rade nevjerojatne stvari i postižu nevjerojatna dostignuća. Bave se košarkom, nogometom, borilačkim sportovima… Imamo i slučaj djeteta koje trenira na bazenu što povlači potencijalne komplikacije za osobe s dijabetesom, ali uz trenera oboljelog od iste bolesti timski i zajednički se prebrođuju svi problemi. Sudjelovali smo i na Wings for life utrci kad je jedan naš mladi član otrčao najbolji rezultat od svih članova udruge, kaže Bailo.
– Nismo imali većih problema s opskrbom lijekovima tijekom pandemije. Imamo vrlo dobru suradnju s Općom bolnicom, pogotovo moram istaknuti doktora Milića. Želim naglasiti i ogromnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u životu oboljelih. Oni su naši anđeli dobrote, kontakt koji djecu smiruje i ohrabruje. Imamo i odličnu suradnju s Gradom i Županijom koji nam pružaju financijsku i empatičnu podršku. Jako nam pomaže i HZZO koji nam je omogućio e doznake, povećanje prava korisnika Libre senzora, brisanje dobne granice za korištenje Enlite senzora… Primili smo i veliku pomoć volontera iz Volonterskog centra koji su nam obojali prostor, a prijatelji udruge postavili su nam laminat i kuhinjicu koju smo kupili. Zadar je grad prekrasnih ljudi koji svakodnevno rade dobre stvari, ističe Bailo.


Ogroman teret pada na roditelje
– Ogroman teret u svemu pada na roditelje koji bi najradije sami preuzeli tu bolest od svoje djece. Od postavljanja dijagnoze oni ne prespavaju cijelu noć u komadu zbog straha za svoju djecu. Viša medicinska sestra Marija Ljubičić provela je istraživanje kojim je ustanovljeno da je kortizol (hormon stresa) u roditelja koji imaju djecu s dijabetesom u pravilu povišen. Samo ću navesti priču kad je majka djevojčici s dijabetesom dala da ponese određenu količinu novca na školski izlet za svaki slučaj. Djevojčica ga je potrošila kupivši prijateljici igračku za koju ova nije u tom trenutku imala novca. Djeca su krasna i empatična što može ugroziti njihovu dobrobit te je i zbog ovakvih stvari vrlo bitno educirati njihove učitelje kako bi im mogli u slučaju komplikacija pomoći. Postoji tehnologija koja prati razinu šećera i na taj način pomaže roditeljima, ali ponekad joj je teško potpuno vjerovati i opustiti se. Većina djece ima Libre senzor koji mjeri razinu šećera u međustaničnoj tekućini, a dvoje njih uspjelo je dobiti i inzulinsku pumpu koja komunicira s Enlite senzorima, priča nam Bailo.
– Svaka osoba s dijabetesom mora provoditi tri uvjeta primjerenog života uz ovu bolest. Radi se o aktivnosti, terapiji i prehrani. Ne treba djeci previše stvari braniti već roditelji moraju pronaći balans između održavanja psihičkog i fizičkog zdravlja svoje djece što je teško. Pogotovo su izazovne adolescentske godine djece zbog tvrdoglavosti djece i njihovog neshvaćanja roditelja. Trudimo se da svako dijete kod kojega se otkrije dijabetes dobije pomoć udruge, ali pri tome ne zanemarujemo ni ostale članove obitelji. Isto tako, svjesni smo da nismo jedini. Postoje i druge udruge oboljelih od drugih bolesti i spremni smo na suradnju sa svima njima. Sve nas vežu zajednički principi edukacije, razumijevanja i nediskriminacije, naglašava Bailo.




Ove godine bez obilježavanja
Prijašnjih godina okupili bismo tri gradske srednje škole, konkretno Medicinsku, Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku te Hotelijersko turističku i ugostiteljsku školu te bi svaka od njih dala svoj doprinos. Vadila bi se djeci krv te bi ih se educiralo na tom polju, pravila se hrana od zdravih namirnica nutricionistički primjerena dijabetičarima. Nažalost, ove godine iz razumljivih i poznatih razloga ovakav događaj neće biti održan, ali u budućnosti ćemo s njima zasigurno nastaviti.


»Imamo vrlo dobru suradnju s Općom bolnicom, pogotovo moram istaknuti doktora Milića. Želim naglasiti i ogromnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u životu oboljelih. Oni su naši anđeli dobrote, kontakt koji djecu smiruje i ohrabruje. Imamo i odličnu suradnju s Gradom i Županijom koji nam pružaju financijsku i empatičnu podršku«
Doris BAILO