»U Zadru je teško biti glazbenik, ali ovdje sam doma«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Elena Stella o naslovnoj pjesmi za nagrađivani film, okovima pandemije i brojnim projektima
Primjerice, u Zadru trenutačno, a ni prije nije bilo nešto drugačije, ne postoji mjesto gdje možeš izvoditi glazbu koji izvodimo mi kao bend, dok u Zagrebu nije tako. Tamo postoje mjesta gdje ljudi, vjerovali ili ne, dođu poslušati jazz i upuštaju se u sessione... Osim Jazz i blues festivala u Zadru, rijetko postoji vrijeme i prostor da se jazz glazbenici izraze. Teško je biti glazbenik u Zadru, dok se u Zagrebu više-manje odvija sve. Tamo se, za razliku od Zadra, odvija jedan drugačiji radni glazbeni koncept. Ipak, moj život je tu, volim život u Zadru. Zagrebačka kiša i magluština nasuprot prekrasne zadarske mediteranske klime... Jasno je što biram. Za Zagreb će me uvijek vezati glazba i posao, ali u Zadru sam doma, zaključuje Elena
Filip BRALA
»U glazbi sam oduvijek«

Zadarska jazz, blues, soul pjevačica Elena Stella trenutačno snima album, nedavno je otpjevala i vokalno aranžirala naslovnu pjesmu za višestruko nagrađivan film Zrinka Ogreste »Plavi cvijet«, a priprema i projekt s Nenom Belanom, o kojem nam još uvijek nije htjela ništa detaljnije otkriti.
Elenu smo uhvatili za razgovor između brojnih poslovnih obveza. Naime, uz glazbu, Elena se, zbog pandemijskih okolnosti, zaposlila i u svojoj drugoj struci.

Lijepo iskustvo

- S obzirom na pandemijske okolnosti koje su nas sve iznenadile tijekom proteklih dviju godina, morala sam se zaposliti jer je bilo nemoguće nastaviti živjeti isključivo od glazbe, kao što sam to činila svih ovih godina. Bez obzira na moj »full time job«, i dalje sam involvirana u glazbu, naravno. Uvijek se nešto stvara. U procesu sam stvaranja i snimanja albuma. Album snimam s Antom Jeličićem i njegovim triom. Pišem tekstove i nešto sitno glazbu, a Ante uglavnom glazbu. Ante Jeličić iza sebe ima intrumentalni album ‘Common Language’ pa se nekako prirodno nametnula ideja da kroz vokalno-intrumentalnu potragu pokušamo stvoriti i na koncu snimiti autorski materijal. Nedavno smo u bili u Sloveniji kako bismo dovršili dvije nove pjesme koje smo pripremili uskoro za izdavanje. Još nam slijedi master skladbi i nakon toga ćemo izbaciti prvi single van. Veseli me uskoro plasiranje naših skladbi publici, najavila je Elena.
Nedavno je izašla i naslovna pjesma za višestruko nagrađivani film »Plavi cvijet« Zrinka Ogreste.
- To je također bilo lijepo iskustvo. Dino Osmanagić, autor pjesme, pozvao me na suradnju te predložio da ispjevam i vokalno aranžiram pjesmu. Izdavač je Hamar medija, rekla je Elena, dodavši kako spot za pjesmu, nažalost, nije izrealiziran. Ali zato singl već skuplja simpatije publike na YouTube-u, ali i ostalim kanalima.

Danak pandemije

- Paralelno sa svim tim također surađujem sa Nenom Belanu na jednom projektu o kojem ću uskoro malo više moći govoriti. Sve u svemu, jako me veseli ono što ćemo vam plasirati uskoro, tajnovita je bila Elena.
Prije pandemije, gotovo da nije bilo nekog programa u gradu bez njenog imena, pojavljivala se redovito na emisiji A strana, nastupala po drugim gradovima...
- Ovog sam ljeta imala nešto svirki, doduše neusporedivo malo, s obzirom na prethodne godine. Najviše mi nedostaju ljetni jazz festivali na kojima sam nastupala s A.J. triom. To su momenti u kojima, između ostaloga, najviše rastemo i izražavamo se kao bend. Ali pojavom pandemije, ‘naš’ se svijet okrenuo doslovno naglavačke. Ugrozila se naša, ne samo umjetnička, već i životna egzistencija. Doslovno su nam preko noći onemogućeni javni nastupi koji su naša financijska egzistencija. Velik dio glazbenika iz moga kruga, uključujući i mene, morali su pronaći neki alternativni izvor zarade da bi opstali i prehranili obitelji. Situacija je tužna i konfuzna, ali što možemo, rekla je Elena.

The Voice spaja ljude

Njezin put do zvijezda nije bio jednostavan. Njezin veliki talent i posebnu rašpu u glasu šire mase su čule tek sudjelovanjem u talent showu The Voice.
- U glazbi sam oduvijek. To je prirodni dio mene. Tata mi je bio glazbenik tako da sam unutar obitelji izložena glazbi koja se u domu slušala, intuitivno gradila i stvarala svoj sadašnji identitet. No, The Voice je bilo intezivno iskustvo kroz koje sam prošla. I opet bih ga ponovila u kontekstu iskustva i vrijednih poznanstava i prijateljstava koja sam izgradila kroz natjecanje. Cilj moje prijave na taj show bio je isključivo taj da si otvorim puteve i kanale kroz koje bih se eventualno mogla predstaviti široj publici, kazala je Elena.
U tome je uspjela plasirajući se u četvrtfinale Voicea.
- Ali uvijek naglašavam, najvrjedniji dio prisustvovanja takvom natjecanju je bilo upravo iskustvo stvaranja prijateljstva. Upoznala sam divne ljude i glazbenike. Iznjedrila su se vrijedna prijateljstva iz tog perioda. Danas sam jako bliska s Ivom Gortan i Mateom Pilatom. Baš smo neki dan Iva i ja bile na koncertu Kurta Ellinga u Zagrebu i uživale smo, govori Elena.

Po mjeri glazbenika

Zbog posla je Elena često u Zagrebu.
- Moj je život proteklih sedam godina bio na relaciji Zagreb - Zadar upravo zbog glazbe. Angažman u emisiji A strana zahtjevao je da budem velik dio vremena u Zagrebu jer su snimanja tako velikih projekata dug vremenski proces koji iziskuje prisutnost. Isto tako, i koncerte Ante Jeličić trija sam uglavnom radila u Zagrebu i diljem Hrvatske, govori Elena koja se, ipak, kaže ne bi željela preseliti u Zagreb, koliko god joj u Zadru neke stvari možda nedostaju.
- Primjerice, u Zadru trenutačno, a ni prije nije bilo nešto drugačije, ne postoji mjesto gdje možeš izvoditi glazbu koji izvodimo mi kao bend, dok u Zagrebu nije tako. Tamo postoje mjesta gdje ljudi, vjerovali ili ne, dođu poslušati jazz i upuštaju se u sessione... Osim Jazz i blues festivala u Zadru, rijetko postoji vrijeme i prostor da se jazz glazbenici izraze. Teško je biti glazbenik u Zadru, dok se u Zagrebu više-manje odvija sve. Tamo se, za razliku od Zadra, odvija jedan drugačiji radni glazbeni koncept. Ipak, moj život je tu, volim život u Zadru. Zagrebačka kiša i magluština nasuprot prekrasne zadarske mediteranske klime... Jasno je što biram. Za Zagreb će me uvijek vezati glazba i posao, ali u Zadru sam doma, zaključuje Elena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)