Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Božićnica ostala tek neispunjena želja

13.12.2010. 23:00
Božićnica ostala tek neispunjena želja


Među rijetkim zadarskim tvrtkama koje će davati božićnice je Adria. Iako su u zadarskom ribopređivaču tijekom cijele godine bili izraženi problemi s isplatom i kašnjenjem plaća, u Adriji su se uspjeli namaknuti novci za božićnice. Odlučeno je, naime, da će tristotinjak zaposlenika ove tvrtke dobiti po 700 kuna božićnice


U vrijeme Došašća mnogi se pripremaju za veliko slavlje – slavlje Božića – jednog od najvećih kršćanskih blagdana.
U tradiciju je ušlo da se ovaj blagdan provodi za bogatom blagdanskom trpezom te slavlj u krugu obitelji.
Iako je istinska bit Božića puno više od toga, božićno vrijeme u moderno se doba sve više percipira kao vrijeme darivanja te pojačane potrošnje – više se troši za hranu, ali i za darove najmilijima.
Iščekivanje koje i jest bit Došašća dobilo je tako i svoju materijalnu dimenziju. Mnogi ovo vrijeme provode u neizvjesnom iščekivanju – hoće li dobiti božićnice ili ne.
Jer, svakako, u vrijeme krize tih bi nekoliko stotina kuna, u rijetkim slučajevima riječ je o tisuću kuna ili nešto više, značilo zaista mnogo. Božićnica, taj predmet radničke čežnje, trebala bi koliko toliko “pokrpati” rupe u kućnom proračunu, pribaviti hranu za blagdanski ručak i darove za najdraže.
Vijest da zaposlenici dm-a imaju čak 7.500 kuna božićnice ovih je dana šokirala radnike većina kojih o ovoliko novaca može samo sanjati. Recesija je još uvijek uvelike prisutna u Hrvatskoj što je jasno vidljivo i po ovogodišnjim iznosima božićnica.
Naime, dok se proteklih godina novčani dio božićnica kretao između 1.000 do 2.500 neoporezivih kuna, ove godine božićnice se broje u stotinama kuna. I to ako ih uopće bude. Neke će tvrtke svojim djelatnicima darivati bonove koje će moći potrošiti u nekom od trgovačkih cenatara ili, pak, darove “u naturi”. Većina je, ipak, mislila na najmlađe pa su firme osigurale sredstva barem za dječje darove.
Ostaje tako gorka činjenica je da će Djed Božićnjak s vrećom punom božićnica ovoga Božića, nažalost, zaobići mnoge zadarske tvrtke.
Božićnice tako neće dobiti ni djelatnici Grada Zadra, niti zaposleni u gradskim tvrtkama. Ipak većina komunalnih firmi pobrinula se da da djeca njihovih zaposlenika dobiju barem darove i to u vrijednosti od 300 kuna. Božićnice neće dobiti ni zaposlenici Zadarske županije, ali će se za njihovu djecu pripremiti darovi vrijedni po 600 kuna.
Među rijetkim zadarskim tvrtkama koje će davati božićnice je Adria. Iako su u zadarskom ribopređivaču tijekom cijele godine bili izraženi problemi s isplatom i kašnjenjem plaća, u Adriji su se uspjeli namaknuti novci za božićnice. Odlučeno je, naime, da će tristotinjak zaposlenika ove tvrtke dobiti po 700 kuna božićnice.
Među sretnijima na zadarskom području su radnici Sojare koji će dobiti božićnicu u visini od 1.500 kuna u bonovima Konzuma. Bit će i darova za djecu, ali još uvijek nije poznato kolika će biti njihova vrijednost.
Sretniji od radnika Sojare mogli bi biti zaposlenici Tankerske plovidbe. Prema neslužbenim informacijama, zaposlenici najsolidnije zadarske tvrtke trebali bi dobiti po 2.000 kuna božićnice.