Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve više paških obrtnika stavlja ključ u bravu

13.12.2010. 23:00
Sve više paških obrtnika stavlja ključ u bravu


Čekamo ljeto, ali ako još jedna sezona bude loša, trebat će razmišljati o nekim promjenama, kažu obrtnici. Prema službenim podacima ove je godine u Pagu zatvoreno samo desetak obrta, međutim stanje je puno gore što potvrđuje i Andreja Bukša, predsjednik Udruženja obrtnika grada Paga


Godina koja je na izmaku za paške obrtnike jedna je od najtežih u posljednjih dvadeset godina, a procjenjuje se kako bi mnogi obrtnici, ne promijenili li se nešto na bolje, iduće godine mogli odustati od posla i potražiti sigurno zaposlenje, dok neki planiraju odlazak. Mnogi ugostitelji i trgovci navode da su ove godine, u odnosu na prošlu ostvarili samo 30 posto prometa, a davanja, porezna i ostala, su ostala jednaka ili su se povećala tako da se mnogi nalaze u nezavidnom položaju.
Sve staje
– Čekamo ljeto, ali ako još jedna sezona bude loša, trebat će razmišljati o nekim promjenama, kažu obrtnici. Prema službenim podacima ove je godine u Pagu zatvoreno samo desetak obrta, međutim stanje je puno gore što potvrđuje i Andreja Bukša, predsjednik Udruženja obrtnika grada Paga, dodajući da službeni podaci ne prikazuju pravo stanje stvari.
– Mnogi obrtnici rade fiktivno, odnosno imaju otvorene obrte, ali ne rade i čekaju proljeće i ljeto. Najteže stanje je u građevinarstvu. Prvi put nakon više od četrdeset godina u Pagu nije otvoreno niti jedno veće gradilište, a građevinari su imali posla samo na adaptaciji nekoliko kuća. Investitori masovno odlaze iz Paga jer ne mogu dobiti građevinsku dozvolu. Zbog toga je posve nestalo tržište nekretnina i od sedamnaest agencija koliko ih je koncem prošle godine radilo u Pagu ostala je samo jedna. Broj od dvije stotine objekata koliko ih se godišnje gradilo u Pagu danas je za građevinare znanstvena fantastika, kaže Bukša, istaknuvši da gdje nema gradnje, nema ni radnika, te se to odrazilo i na rad ugostitelja.
 – U Pagu se nekada dosta gradilo i bilo je radnika koji su imali organiziranu marendu ili ručak u nekom od restorana, a nakon posla su odlazili u kafiće tako da je i preko zime bilo prometa, ne onako kako u proljeće ili na ljeto, ali su od toga ugostitelji ipak mogli plaćati osnovne obveze i nešto zaraditi. No u Pagu je sve stalo, nema gradnje, a zbog toga nema ni radnika i to se jako osjeti u ugostiteljstvu jer je promet vrlo slab i većina ugostitelja jedva preživljava, kaže Andreja Bukša.
Težak položaj obrtnika mogao bi se odraziti i na stanje u cijelom Pagu jer obrtnici zapošljavaju najveći broj radnika.
Posegnuli za crnim fondom
 – U Pagu ima oko dvije stotine osamdeset obrtnika i većina zapošljava jednog, dva ili više radnika i nije teško izračunati da je ukupan broj radnika zaposlen u obrtništvu, dakle veći od broja radnika zaposlenih u velikim tvrtkama, kaže Bukša.
Obrtnici svakog mjeseca moraju osigurati plaću za radnike, ali i dovoljno novaca za plaćanje svih obaveza za sebe, posebno za mirovinsko i socijalno koje mnogi plaćaju i za članove obitelji. Među obrtnicima je malo optimizma i mnogi smatraju da se iduće godine ništa neće ozbiljnije promijeniti. Jedan poznati paški ugostitelj kaže kako se teška situacija neće moći dugo izdržati.
 – Obrtnik sam više od trideset godina, a ove godine sam prvi puta morao iskoristiti dio od nevelike ušteđevine za pokrivanje troškova rada. Uvijek je bilo barem nešto prometa i snalazili smo se, ali sada mnogi izvlače posljednji novac iz crnih fondova, a neki nemaju ni to, a na taj se način ne može još dugo raditi, kaže jedan paški obrtnik.
Njegove riječi najbolje opisuju ono što se događa u obrtništvu u Pagu. Obrtnici su pritisnuti golemim davanjima i slabim prometom i mnogi ne vide drugi izlaz osim zatvaranja obrta, što su do sada uporno izbjegavali nadajući se promjenama na bolje.