Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Svjetlu” treba prostora

13.12.2010. 23:00
“Svjetlu” treba prostora


U “Timu” je danas 25 odraslih osoba s mentalnom retardacijom. Dvadesetak njih aktivni su svakodnevno, ostali dolaze povremeno. Među aktivnim članovima, šest ih radi u Baumaxu, govori Lepa Filipi


Klub “Tim” za odrasle osobe s mentalnom retardacijom, koji djeluje pri zadarskoj Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, sutra slavi svoj 11. rođendan. Jedanaestu obljetnicu postojanja Klub “Tim” obilježit će u srijedu prigodnom svečanošću u restoranu hotela “Iž”.
Klub “Tim”, koji danas okuplja oko 25 odraslih osoba s mentalnom retardacijom, osnovan je 1999. godine radi realizacije programa poludnevne skrbi. Lepa Filipi, administratorica u Udruzi “Svjetlo”, pojašnjava da mentalno retardirane osobe nakon 21. godine više nemaju pravo na školovanje i obrazovanje te su prisiljeni živjeti 24 sata dnevno isključivo u krugu obitelji. Radi podizanja kvalitete njihova života “Svjetlo” je u dogovoru s nadležnim Savezom osnovalo klub za odrasle osobe s mentalnom retardacijom s programom poludnevne skrbi. U sklopu tog programa održavaju se već 11 godina različite radionice. Radionice se održavaju svakodnevno i traju četiri sata.
– U ‘Timu’ je danas 25 odraslih osoba s mentalnom retardacijom. Dvadesetak njih aktivni su svakodnevno, ostali dolaze povremeno. Među aktivnim članovima šest ih radi u Baumaxu, govori Lepa Filipi, dodajući da Ana Ostojić sada vodi Klub “Tim”.
Program poludnevne skrbi u “Timu” podrazumijeva održavanje različitih radionica, likovne, keramičke, glazbene, informatičke, kulinarske, samozastupanja… U radionicama s odraslim mentalno retardiranim osobama rade voditelji i volonteri.
– Radionice u ‘Timu’ održavaju se svakodnevno te traju četiri sata. Program je raznolik, tako da svi članovi mogu izabrati radionicu po svom izboru, odnosno onu koja odgovara njihovim afinitetima, govori Filipi, dodajući da “Tim” i Udruga “Svjetlo” rade u neodgovarajućim prostorijama, od svega 70 metara četvornih, smještenima u zgradi zadarskog Caritasa.
Udruga “Svjetlo”, kao i Klub “Tim” financiraju se iz gradskog proračuna te programa za koje kandidiraju svoje projekte. Stoga je njihova najveća briga nedostatak prostora za rad. Taj problem, kako vjeruje Irena Palčić, predsjednica Udruge za pomoć osoba s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, riješit će se uskoro u dogovoru s Gradom Zadrom.
U povodu obilježavanja 11. godišnjice postojanja Kluba “Tim” u četvrtak i subotu Udruga “Svjetlo” postavit će štand na Narodnom trgu za prodaju prigodnih blagdanskih ukrasa. Ukrase su izradili polaznici radionica koje djeluju u sklopu Kluba “Tim”, a prihod od prodaje iskoristit će se za organizaciju rada u “Timu”.