Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

USKOK će zvati Kosor da svjedoči protiv bivšeg šefa

13.12.2010. 23:00
USKOK će zvati Kosor da  svjedoči protiv bivšeg šefa


Među ostalim svejdocima iz vrha HDZ-a bit će glavni tajnik stranke Branko Bačić, njegov zamjenik Josip Šarić, a navodno i Bačićev prethodnik Ivan Jarnjak, kao i neki ministri. Premijerka Kosor ima priliku osobno sudjelovati u najvažnijem antikorupcijskom postupku


USKOK će tijekom istrage protiv Ive Sanadera ispitati i Sanaderovu  nasljednicu, premijerku Jadranku Kosor, te još nekoliko  HDZ-ovih dužnosnika. To nam  je jučer potvrđeno od izvora  bliskih istrazi.
U zahtjevu USKOK-a za  određivanje istražnog zatvora  Ivi Sanaderu, navodi se da je  tijekom istrage potrebno ispitati i osobe s kojima je Sanader,  u svojstvu premijera i predsjednika HDZ-a neposredno ili  posredno kontaktirao. Budući  da Sanader te svjedoke poznaje, USKOK je zaključio da bi  sa slobode mogao utjecati na  njih i ometati istragu, a Županijski sud prihvatio je USKOK-ovu argumentaciju. Kako  doznajemo, među svjedocima  koje će USKOK ispitati tijekom istrage su Jadranka Kosor  i još nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca. Premijerka  Jadranka Kosor tako će dobiti  priliku i osobno sudjelovati u  zasad najvažnijem antikorupcijskom postupku otvorenom u  Hrvatskoj.
Uplašena premijerka
Kao što smo već izvještavali,  u svojoj obrani Mladen Barišić  ispričao je da se 1. srpnja prošle  godine, na dan Sanaderove ostavke, u zgradi Vlade sastao s  tadašnjim premijerom Ivom  Sanaderom i njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor.
Tema sastanka bila su sredstva koja je Barišić držao u sefu  u Carini, a za koje je Sanader  pred njima naveo da bi mogla  biti iskorištena u kampanji za  predsjedničke izbore. Barišić je  na izravan upit Sanadera rekao  da raspolaže s dva milijuna i  300 tisuća kuna. Prema Barišićevim tvrdnjama, sve to iznenadilo je i uplašilo premijerku Kosor, na što je Sanader  komentirao da se izbori dobivaju tek s jednom trećinom  legalno dobivenih sredstava i  dvije trećine “ispod stola”.
Koliko je zasad poznato, radi  se o jedinim preostalim sredstvima što nesporno potječu od  poslovanja Fimi-medije s  državnim poduzećima. Stoga bi  bilo neozbiljno da USKOK ne  ispita sve potencijalne svjedoke, pa i premijerku Jadranku  Kosor.
Crni fondovi
Što se tiče ostalih s kojima je  Sanader posredno ili neposredno kontaktirao, u tu se skupinu može svrstati najveći dio  svjedoka. Primjerice, član  HDZ-a je i Damir Mihanović,  bivši član uprave Croatia osiguranja koji je prvi javno progovorio o famoznom sastanku  iz travnja 2007. godine.  Međutim, USKOK nije ciljao  na već saslušane svjedoke, već  na one koje tek treba ispitati.  Među njima je i glavni tajnik  HDZ-a Branko Bačić, a navodno i Bačićev prethodnik  Ivan Jarnjak, kao i neki ministri. Njihove iskaze USKOK  treba da razjasni i potvrdi sve  okolnosti iskaza bivšeg  HDZ-ovog rizničara Mladena  Barišića, primjerice sastanaka  na kojem je Sanader upućivao  pojedine direktore državnih  poduzeća što ne surađuju dovoljno s Fimi-medijom.
Sigurno će biti pozvan i Josip  Šarić, zamjenik glavnog tajnika  HDZ-a koji je tu dužnost obavljao i za vrijeme Jarnjaka i za  vrijeme Bačića. Barišić ga je  prozvao kao osobu koja je primala novac iz crnog fonda, no  Šarić je na upit našeg lista te  optužbe odbacio. Štoviše, tvrdi  kako se, kad je došao raditi u  HDZ iz uprave Hrvatske Lutrije, odrekao prava da još 12  mjeseci prima menadžersku  plaću.
 


HDZ novac predao DORH-u




Prošlog tjedna, kad je naš list objavio da je Barišić USKOK-u posvjedočio  srpanjski sastanak sa Sanaderom i Kosor u Vladi, pokušali smo kontaktirati  premijerku, ali smo ostali bez komentara. Da će se Jadranka Kosor morati  izjasniti o tom novcu prije ili kasnije, bilo je jasno zbog činjenice da je novac  iz Barišićevog crnog fonda HDZ preuzeo u siječnju ove godine, nakon što je  Sanader izbačen iz stranke, a Barišić smijenjen s dužnosti stranačkog  rizničara. HDZ taj novac nije trošio, već ga je predao DORH-u, uredno  spakiranog u gumicama zavezane buntove od po 100 novčanica iste  vrijednosti.