Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar je idealan domaćin

13.12.2010. 23:00
Zadar je idealan domaćin


Još se nije napravio završni račun, ali se pretpostavlja da će turnir koštati između 80 i 100 tisuća kuna. No ono što je nemjerljivo jest popularizacija vaterpola u Zadru


Protekli vikend Višnjik je ponovno bio domaćin Vaterpolskog kupa Hrvatske. Zadrani su u subotu i nedjelju imali prilike vidjeti četiri ponajbolje hrvatske momčadi, među kojima Jug, Mladost i Primorje zasigurno pripadaju samom europskom vrhu. Hinić, Dobud, Marković, Joković, Muslin, Sukno, Pavić, Barać, listom aktualni europski prvaci, pokazali su vrhunski vaterpolo na razini svjetske sportske priredbe.
Osvajanjem Kupa zagrebačka Mladost je pokazala da je trenutačno najbolja naša momčad upotpunjena izvanserijskim Dejanom Udovičićem. U obje utakmice tek su u dva-tri slučaja dali nekakvu prigodu protivnicima da utakmicu učine neizvjesnom, ali su Udovičić, a posebno najbolji igrač turnira “Div s Kvarnera” Igor Hinić, pokazali zašto spadaju u svjetski “all star”. Hinić je u finalu u prvih pet minuta odigrao gotovo simultanku s obranom Primorja, a nerijetko je i za Jugaše bio je nerješiva enigma na crti koja označava dva metra.
Prelomila ozljeda Vićana
Trener nekadašnjeg prvoligaša Zadra Predrag Majica dodaje da su i Jug i Primorje također izuzetno kvalitetne momčadi te ne bi bilo čudo da se i oni umiješaju u borbu za naslov prvaka. Po zadarskom vaterpolskom stručnjaku zanimljivo je da je Jug u prvoj utakmici stajao nešto bolje u bazenu od Mladosti, sve do ozljede vratara Vićana što je na bio i prijelomni trenutak cijelog turnira. Također, vidjelo se da se u Jugovoj momčadi itekako osjeća izostanak teške “artiljerije” Mihe Boškovića, a primijećena je i stanovita rezerviranost u igri pojedinih Jugovih zvijezda kao npr. Mare Jokovića.
I već kad su svi mislili da je utakmica Jug – Mladost bila finale prije finala, Riječani su se pobrinuli da finalna utakmica bude neusporedivo bolja. Prema Majici, Primorje, predvođeno kapetanom hrvatske reprezentacije Samirom Baraćem, momčad je kojoj nedostaje tek malo individualnosti i koncentracije. Osim starijeg Varge, izleda da i pojačanja nisu pogođena ili mlađi Varga i Garcija, iako se radi o svjetskim igračima, nisu baš pojačanja na razini jednog ambicioznog Primorja.
Odlična organizacija
Mladost je predvođena odličnim trenerom Nikolićem, na vrijeme vidjela pogreške iz prvog susreta i u finalu pokazala zašto je ovaj klub jedan od najtrofejnijih europskih sportskih klubova.
No Zadrane najviše raduje što je velika većina gostiju, novinara i gledatelja pohvalila organizaciju turnira. Vaterpolski kup Hrvatske ove je godine realiziran s otprilike trostruko manje sredstava nego prošle godine. Istina, i troškovi su bili znatno jeftiniji, ali većina tzv. fizičkog djela posla pala je na leđa Vaterpolskog kluba Zadar 1952. Još se nije napravio završni račun, ali se pretpostavlja da će turnir stajati između 80 i 100 tisuća kuna. No ono što je nemjerljivo jest popularizacija vaterpola u Zadru. Kao što kaže Predrag Majica, Zadar jest i vaterpolski grad, ali ne i onaj vrhunski, iako mu gravitira bazen s velikim brojem talentiranih igrača. Mladi vaterpolisti nisu u Zadru samo na jednom mjestu mogli vidjeti skoro sve najbolje što Hrvatska trenutačno ima u vaterpolu, nego su među gostima viđene i takve sportske veličine kao što su Bukić, Bebić, Trifunović, Paškvalin, Školneković, Antunović, Mustur te najveći sportski trener svih vremena, također nekad Zadranin Ratko Rudić. Riječ je listom o nekadašnjim osvajačima najsjajnijih odličja s olimpijada, europskih i svjetskih prvenstva. Sitničavo rečeno, za tako male novce, nigdje se u Hrvatskoj ne može dobiti tako kvalitetna priredba. U Gradu Zadru kao ipak najvećem sponzoru su to prepoznali još prošle godine. Ostaje pričekati neka malo bolja financijska vremena i “zatrpati” sjeverozapadnu rupu pored zatvorenog bazena novim olimpijskim, otvorenim bazenom, a onda je, kako kaže Majica, na klubu da odradi posao i učini Zadar vrhunskim vaterpolskim gradom u Hrvatskoj.


 DOŠAO I IGOR ŠTIMAC




Da je vaterpolo, bezrezervno hrvatski sportski brand, pokazala je i nazočnost kandidata za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Igora Štimca koji nije htio propustiti okupljanje ovolikog broja istinskih sportskih veličina, pa je i on posjetio zadarski zatvoreni bazen na Višnjiku.