Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Baština Ravnih kotara zablistala u bizovačkom kraju

13.12.2011. 23:00
Baština Ravnih kotara zablistala u bizovačkom kraju


Željeli smo Slavoncima, Baranjcima i njihovim gostima pokazati dio naše kulturne baštine, naše tradicije koju održavamo. Posebno smo ponosni na naše mlade koji će i dalje nastavljati tradiciju naših predaka, kaže Smolić-Ročak, ističući kako su okupljenima predstavili pjesme i plesove Ravnih kotara


Bogatstvo baštine Debeljaka i Galovca pokazali su tijekom trodnevnog boravka u središnjem dijelu Osječko-baranjske županije, u Cretu Bizovačkom, njihovi KUD-ovi spletom pjesama i plesova. U Cret Bizovački krenulo je 50 folkloraša.
Prijateljski KUD-ovi
– Bili smo domaćini KUD-a ‘Cret’, u njihovim obiteljskim kućama, kod prijatelja folkloraša koji su već bili naši gosti na Smotri folklora ‘Pismon zoven prijatelje svoje’ u Debeljaku i Večeri folklora ‘Nad Galovcem misečina sjaje’ u Galovcu, objašnjava Danica Smolić-Ročak, u dvostrukoj ulozi voditeljice i galovačkog KUD-a “Sveti Mihovil” i debeljačkog KUD-a “Debeljak”.
S folklorašima je bio i galovački načelnik Marin Gulan, na zadovoljstvo bizovačkog načelnika Srećka Vukovića, predsjednika mjesnog odbora Dejana Hidega te predsjednice i tajnice KUD-a “Cret”, Marije Grladinović i Mirele Zimmerman.
– Željeli smo Slavoncima, Baranjcima i njihovim gostima pokazati dio naše kulturne baštine, naše tradicije koju održavamo. Posebno smo ponosni na naše mlade koji će i dalje nastavljati tradiciju naših predaka, kaže Smolić-Ročak, ističući da su okupljenima predstavili pjesme i plesove Ravnih kotara.
Ova dva prijateljska kulturno-umjetnička društva bila su prave zvijezde u općini Bizovac plijeneći pozornost svojim predivnim nošnjama. Pjesmom su pozivali mještane i goste da im se pridruže u plesu.
– Nije lako baviti se amaterski, u slobodno vrijeme, nekom kulturnom djelatnošću. Marljivi i uporni članovi KUD-ova iz Galovca i Debeljaka sav svoj rad i trud usmjerili su očuvanju kulturne baštine svojih krajeva. Takvim načinom rada pokazuju ljubav prema svome kraju, naglašava Smolić-Ročak.
Građani cijene trud tih entuzijasta, bilo da sviraju, pjevaju ili plešu, a to dokazuju uvijek punim dvoranama ili na otvorenom prostoru i pljeskom, kao jedinom nagradom.
Most suradnje
– Zahvaljujući svim članovima društva koji su zaljubljenici u etnobaštinu i stoljetne običaje, pjesme i plesovi sačuvani su od zaborava i prenose se mladim naraštajima. Uspješno ih prezentiraju na svim našim nastupima na ponos svih žitelja Galovca i Debeljaka, ističe debeljačko-galovačka voditeljica folklornih društava.
Nastupi skupina djece i mladeži sigurno su i dobar poticaj svim voditeljima da što više istražuju na terenu, u svojim mjestima, da prenose mlađim naraštajima što više običaja, plesova i pjesa… To je sigurno i najbolji put da djeca, kad narastu, ne zaborave svoj kraj, svoje korijene i svoj domaći izričaj.
– Tijekom trodnevnog gostovanja bili smo oduševljeni gostoljubivošću mještana i članova KUD-a ‘Cret’ koji njeguje tradiciju, nošnje su im predivne, jako lijepo pjevaju i sviraju. Drago nam je što je i naš nastup naišao na tako velik odaziv publike, kažu mlade folklorašice.
Djelatnost KUD-a je usmjerena prema svim debeljačkim i galovačkim naraštajima. Stariji čuvari kulturnog blaga posebni su ponosni na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti.
– Bit cijele naše priče je upoznavanje i druženje, razmjena pozitivne energije, most suradnje kroz pjesmu i ples, zaključila je Danica Smolić-Ročak.


Kako je nastao NK Hajdin?




Starije generacije se sigurno sjećaju, a mlađi i ne znaju da se nekad pjevalo “Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska, s njima se ponosi čitava Hrvatska”. Navijačke tenzije kakve danas prevladavaju između ova dva kluba nekad nisu postojale, nije ih bilo sve do prvih godina Domovinskog rata. Onaj tko danas ide na utakmicu ova dva suparnika kao da nosi “glavu u torbi”. A kako bi trebalo biti, govori očiti primjer iz Creta Bizovačkog gdje postoji nogometni klub znakovita imena, NK Hajdin AG. Ime je izvedenica od Haj(duk) i Din(amo), a osnovali su ga domaći žitelji, pretežno naseljenici iz Like i Dalmacije. Klub je osnovan 1968. godine i uspješno se natječe u Županijskoj nogometnoj ligi Osječko-baranjskoj.