Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Božićni koncert se vraća u Jazine

13.12.2011. 23:00
Božićni koncert se vraća u Jazine


Koncert “Tisuću glasova Božiću” će se održati u dvorani Jazine u nedjelju 18. prosinca, s početkom u 18 sati. Organizator koncerta je Zadarska nadbiskupija, a pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija


Božićni koncert “Tisuću glasova Božiću” predstavljen je na konferenciji za novinare u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru. Na konferenciji su govorili zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koordinator Organizacijskog odbora don Dario Tičić, prof. Livio Marijan, Žan Morović, voditelj Katedralnog zbora sv. Stošije te Ivana Lončar i Danijela Omelić, predstavnice OTP banke, sponzora koncerta.
Koncert “Tisuću glasova Božiću” će se održati u dvorani Jazine u nedjelju 18. prosinca, s početkom u 18 sati. Organizator koncerta je Zadarska nadbiskupija, a pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija.
Mons. Puljić je izrazio zadovoljstvo održavanjem tradicije božićnog koncerta. Također je pozvao sve zainteresirane građane koji vole pjevati i radovati se Božiću da dođu u Jazine.
– I ove godine smo organizirali koncert zahvaljujući najvećim dijelom našim sponzorima i OTP banci. Nastojali smo ove godine ponovno se vratiti na staru formu, tako da smo se vratili tamo gdje je sve počelo, u Jazine. I opet smo se zadržali isključivo na djeci i mladima. U koncert će najvećim dijelom biti uključena školska djeca iz zadarskih osnovnih škola, oko 200 djece će biti u zajedničkom zboru uz neke estradne umjetnike i pojedine izvođače iz malih dječjih KUD-ova iz župa naše nadbiskupije. Umjesto scenskog prikaza umjetnika bit će amateri, to jest sudjelovat će Žive jaslice iz župe Crno. To je jedna novost i iznenađenje, kazao je don Dario Tičić.
Sadržaj koncerta predstavio je Livio Marijan, jedan od sudionika njegove organizacije.
– Ove godine koncert “Tisuću glasova Božiću” koncipiran je kao glazbeno-scensko djelo. Uz minimalne najave, sve će se odvijati simultano jedno za drugim, to jest scena i pjesma. Scenu će nam prirediti djeca i mladi iz župe Crno koji već više godina uspješno uprizoruju Žive jaslice u svom mjestu. Pred nama će se odvijati četiri bitne scene – Navještenje, Rođenje, Poklonstvo pastira i Poklonstvo mudraca. To će biti isprepleteno s božićnim pjesmama najrazličitijih izvođača. Tu je uključena Glazbena škola Blagoja Berse, zatim veliki zbor dječjih vrtić pod vodstvom s. Klare Puljić, zbor Osnovne glazbene škole sv. Benedikta, zbor mladih pod vodstvom vjeroučitelja prof. Ivice Kere, uz grupu “Magnificat” iz Bibinja koja će se sastojati od više zborova mladih iz više uglavnom gradskih župa. Tu su zborovi osnovnih škola pod vodstvom prof. Tatjane Zorić i naša Svećenička klapa sveti Zoilo te estradni pjevači Amenda Stošić i Frane Brajković. Imamo i jednu žensku klapu, to je klapa sv. Jeronima iz Vlašića i dvije skupine djece iz Ražanca i Kali koji će izvesti dva tradicionalna stara običaja. Na kraju koncerta uputit će svoju riječ i otac nadbiskup, a program će završiti s našom najpoznatijom starohrvatskom božićnom pjesmom “U sve vrime godišća”. To će biti lijep meditativno-glazbeni, radosni uvod u blagdan Božića, rekao je Livio Marijan.


OTP banka i ove godine sponzor koncerta




– Izuzetno mi je drago što se OTP banka i ove godine mogla uključiti u organizaciju ovog koncerta, već drugu godinu zaredom. Ova suradnja je plod dugogodišnje dobre suradnje između OTP banke i Zadarske nadbiskupije, a budući da je Božić vrijeme da se radujemo, mislim da je ovo pravi poklon našem gradu, a prvenstveno djeci. Pozivam svih da u što većem broju dođu na ovaj koncert, navela je Ivana Lončar.


Zborovi u katedrali, klape u Sv. Frani


Žan Morović je govorio o božićnim koncertima koji će se održati u Zadru. Među njima je tradicionalni božićni koncert čiji će se program izvesti 27. prosinca u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 20 sati. Tada će, kako saznajemo, koncert održati veliki središnji nadbiskupijski zbor Blaženog Ivana Pavla II. Na blagdan tri kralja, 6. siječnja, u crkvi Sv. Frane održat će se koncert klapa, za kojeg su se prijavile 22 klape, a svaka od njih će otpjevati jednu pjesmu hrvatskog božićnog izričaja.