Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Devet godina zatvora i 1,2 milijuna kuna za petnaest optuženika

13.12.2011. 23:00
Devet godina zatvora i 1,2 milijuna kuna za petnaest optuženika


Trinaestorica optuženika u aferi “Offside” osuđena su na zatvorske kazne u rasponu od sedam do deset mjeseci, dvojica optuženih kažnjena su uvjetno, pri čemu moraju vratiti ukupno 1,2 milijuna kuna


Iako je USKOK za petnaest nogometaša i nogometnih djelatnika iz afere Offside tražio bezuvjetne zatvorske kazne i do godinu i pol dana, sutkinja Gordana Mihela Grahovac jučer je vinovnike afere Offside kaznila blaže, među ostalim i zato što kao slobodni profesionalci moraju plaćati poreze bez obzira plaćaju li im klubovi ugovorena primanja, a što nije bio slučaj kod većine. Trinaestorica su osuđena na kazne do deset mjeseci zatvora, dvojica uvjetno, pri čemu moraju vratiti ukupno 1,2 milijuna kuna.
Najstrože kazne dobili su Goran Jerković, bivši pomoćni trener Croatije iz Sesveta, te nogometaš istog kluba Mario Čižmek. Kažnjeni su s po deset mjeseci zatvora, a moraju i vratiti 28.500 eura, odnosno 20.500 eura. Jerković je posredovao u podmićivanju, a Čižmek je najčešće od svih bio veza nogometaša s trojicom organizatora nogometnih namještaljki, koji su se još prije suđenja nagodili s USKOK-om na jednogodišnje zatvorske kazne uz koje moraju vratiti i oko milijun eura koje su zaradili namještanjem osam prvoligaških utakmica.
Povrat novca
Sportski direktor i sin vlasnika sesvetske Croatije, Tomislav Zubak, osuđen je na desvet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita nepravomoćno su osuđeni nogometaši Croatije Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak.
Za ista kaznena djela na osam mjeseci zatvora osuđeni su i njihovi suigrači Dario Šušak i Saša Mus, pri čemu je Šušak na izricanje presude doveden iz istražnog zatvora, jer je nedavno, prema neslužbenim informacijama, uhićen zbog razbojstva. Na sedam mjeseci osuđeni su Varteksovi nogometaši Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci.
Nogometaš Croatije iz Sesveta Marko Guja uvjetno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić uvjetno na osam mjeseci, kojemu je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela. Spomenuti nogometaši i športski djelatnici Croatiije, Varteksa i Međimurja su nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja. Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 milijuna kuna ili 165.500 eura koje moraju uplatiti državi u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).
Olakotne okolnosti
S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.
Nesrazmjer između kazni na koje su se nagodili organizatori s kaznama koje je USKOK predlagao za nagodbu nogometašima bio je stalna preokupacija optuženih nogometaša i njihovih branitelja. Na kraju, sutkinja Gordana Mihela Grahovac uzela je obzir da mnoge od njih klubovi nisu plaćali, što, međutim, nije odgađalo dospijeće poreznih obveza državi koje nogometaši imaju kao samostalni profesionalci. Uz to, sud je kao olakotnu okolnost prihvatio i činjenicu da su, prema pravilima FIFA-e i UEFA-e, trajno odstranjeni iz nogometa već nakon prvih sumnji, zbog čega su im životni izgledi znatno umanjeni.
Šestorica od petnaestorice optuženih priznala su krivicu tijekom suđenja. Ostali su osuđeni na temelju njihovih priznanja, priznanja nogometaša Danijela Mađerića i Marija Darmopila, te priznanja samih organizatora, Vinka Šake, Dina Laliča i Admira Suljića, koja su, pak, proizašla iz cjelokupnog dokaznog materijala, pa i tajno snimanih telefonskih razgovora. Iz preslušanih telefonskih razgovora moglo se čuti kako osuđeni koriste razne šifre kad se referiraju na namještanje i dogovore oko toga.
– Očito u njihovom slučaju lopta na utakmicama koje su namještali nije bila okrugla, kazala je sutkinja Gordana Mihela Grahovac obrazlažući presudu.