Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kad zamirišu Mate Bulić i Maja Šuput

13.12.2011. 23:00


U KOJOJ MI TO ZEMLJI ŽIVIMO? U NJEMAČKOJ ILI U TURSKOJ?
Jeste li kada imali onaj čudan osjećaj koji ponekad mene obuzme kada se rano (oko 9 ujutro) probudim i ne znam tko sam, gdje sam i zašto sam. Sve vam se miješa, zbunjeni ste, a mogućnost racionalnog razmišljanja je daleka i nedostižna. Prije neko jutro, probudim se u takvom raspoloženju i nesmotreno uključim televizor. Na prvom programu HTV-a ide lijepa serija o tome kako je negdje u Njemačkoj neki Hans ili Kurt kralj vinograda. Okrenem na drugi program na kojem ide lijepa njemačka serija “Četvero protiv Z” u kojoj se, pogađate već, njih četvero, negdje u Njemačkoj bore protiv “Z” (što god to bilo). Prebacim se malo na RTL (koja u osnovi i jest njemačka televizija), a tamo posve neočekivano idu dvije epizode njemačke serije “Cobra 11” u kojoj njemački policajci na njemačkim autocestama love (neću reći njemačke kriminalce jer kada je kriminal u pitanju sigurno ih ima barem nekoliko s Balkana) kriminalce.
Nakon kraćeg razmišljanja zaključujem sasvim logično da sam zaspao u suverenoj i neovisnoj Hrvatskoj, a probudio se u Europskoj uniji, tj. u Njemačkoj, da sam otet, teleportiran ili nešto slično. Željan još malo njemačkog jezika okrećem i Novu tv i ostanem zatečen. Tamo ipak nema ništa na njemačkom jeziku jer u seriji “Kad lišće pada” ne govore njemački, serija nije njemačka i mi očigledno ipak nismo u Njemačkoj. Ne, sudeći po ovoj seriji, mi smo u Turskoj.
ZNAMO TKO JE KRIV ZA POTONUĆE TITANICA!
Sjedim ja tako ove subotnje večeri pred televizorom, a do mene moj praunuk, dijete od desetak godina, pametan i inteligentan. Na RTL-u je film “Titanik”. I ide ona čuvena scena kada Leonardo (DiCaprio) i njegova Kata (Winslet) stoje na pramcu raširenih ruku, zagrljeni, puni ljubavi, ja brišem suzu… A mali će na to “Sada su sretni, ali uskoro neće više biti sretni”. Inače ne dopuštam ukućanima da me smetaju dok gledam TV, ali ga nisam po običaju kaznio nego upitao “zašto si to rekao?”. “Zato što će sada udariti u ledenu santu, brod će potonuti, on će umrijeti, a ona će preživjeti. Gledao sam ovaj film već pet puta.” Hm, mislim ja… Rođen je pet godina nakon što je film snimljen, do sedme godine mu nismo dozvoljavali da gleda ovakve stvari, što znači da su ga u zadnje 3-4 godine emitirali nebrojeno puta. S obzirom da traje tri sata i kvarat, to znači da je zauzimao dobar dio tv programa tijekom svih ovih godina pa nije ni čudo da ga i mala djeca znaju napamet.
Ali nešto drugo mene muči, a to nitko do sada nije primijetio. Ta Rose oko koje se sve vrti. Ona je u stvari najnegativniji lik u filmu. Prvo je kriva što je Titanik uopće potonuo, jer da se nije usred noći ljubakala na palubi ne bi mornari na promatračnici, umjesto da gledaju u sante leda, gledali u nju. Onda, ne želi ući u čamac za spašavanje dok je vrijeme, nego se vraća po Leonarda pa je on dovede po drugi put do čamca i smjesti je u nj, praktički je spašena, ali ona opet komplicira, iskoči i vrati se na brod koji tone i samo Leu služi na smetnju jer na kraju da bi ona bila na suhom on joj prepusti mjesto na splavu i smrzne se. Kažem vam ja… Rose je kriva za sve. I za brod i za Leonarda.
JOŠ JEDAN PLAGIJAT
U najavi za zanimljivu RTL-ovu emisiju “Exluziv” koju nikada ne gledam jer je namijenjena ljudima u kakve ja ne spadam, saznajemo da su, nazovimo ih tako, “pjevači” Maja Šuput i Mate Bulić snimili duet čime su pomakli granice glazbene umjetnosti i kulture općenito. Ova kvazi pjevačica kojoj je glavni cilj što više biti u medijima i ovaj cajkaš koji se duže vrijeme uporno trudi legalno pjevati narodnjake, predstavljeni su nam potpuno ispravno kao “Novi dinamični duo za krčme”. Ako je za krčme, što onda traže na državnoj televiziji? Šuputica se hvali: “Pjesma je hit. Sigurna sam da će svatko tko je jednom čuje odmah sutra pjevati”. Normalno da hoće, dodao bih ja, s obzirom da je njen kompozitor (pazi ovu riječ – “kompozitor”) izvjesni Marko Perković, a pjesmu je napisao na način da je malo previše slušao onu bosansku “Kad zamirišu jorgovani”, tako da tu melodiju već svi znaju pa je nije problem još jednom zapamtiti. O sankta simplicitas!
PRIČE ZA MALU DJECU
Važna vijest u središnjem dnevniku. Konačno su se dogovorili o sporazumu za prestanak zagađenja planeta Zemlja. Jako su brzi. Prvo su se dogovarali stoljećima, a sada su ubrzali. Sporazum bi trebao biti potpisan 2015., a na snagu bi stupio 2020., nevjerojatna je ta brzina. Neće proći ni desetak godina i već će stupiti na snagu. Koga oni zavaravaju ovakvim glupostima? Najbolje je još da će se neka korporacija odreći 0,2% zarade zbog očuvanja prirode i života na Zemlji. Ma, priče za malu djecu, a ni oni više u to ne vjeruju. Gotovi smo…
[email protected]