Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najmanje četvero ubijenih i 123 ranjenih u središtu Liegea

13.12.2011. 23:00
Najmanje četvero ubijenih i 123 ranjenih u središtu Liegea


Dvojica napadača, od kojih je jedan poginuo u napadu, bacili su granate na autobusnu stanicu na središnjem trgu i pucali po ljudima iz kalašnjikova


Dvoje mrtvih i 60-tak ranjenih bilanca je eksplozije i pucnjave na autobusnoj stanici u Liegeu, gradu u istočnom, valonskom dijelu Belgije, 90 kilometara udaljenom od prijestolnice Bruxellesa. Među ranjenima sedam se osoba bori za život, a među njima i dvogodišnji dječak. Poginuo je jedan mlađi muškarac, kao i jedan napadač, koji se, prema svjedočenju očevidaca, raznio granatom. Za drugim napadačem policija još traga.
Četiri eksplozije
Okolnosti napada još su nejasne. Iako belgijski mediji javljaju o dvojici napadača, belgijske vlasti tvrde da se radilo o jednom napadaču, koji nije povezan s terorističkim grupama. Prema medijima radi se o 32-godišnjem Nordinu Amraniju koji je u rujnu 2008. godine bio osuđen na 58 mjeseci strogog zatvora zbog ilegalnog držanja automatskog oružja i uzgoja marihuane. Njegov auto pronađen je nedaleko od mjesta napada.
Kako javlja belgijska novinska agencija Belga, do napada je došlo kada su dvojica napadača bacila granate na autobusnu stanicu, nakon čega je uslijedila pucnjava. Spominju se četiri eksplozije. Napadači su bili naoružani kalašnjikovima. Policija je na mjestu događaja pronašla “sumnjive” predmete, zbog čega su pozvani stručnjaci za deaktiviranje eksplozivnih naprava. Napad se dogodio u samom središtu Liegea, na središnjem gradskom trgu Saint Lambert, nedaleko od sudske palače i vrlo posjećenog božićnog sajma. Kad se začula pucnjava građani su se razbježali po trgovinama, a policija je brzo potpuno blokirala središte grada.
Okončano bezvlašće
Jučerašnji napad dogodio se svega nekoliko dana nakon što je Belgija, država na razmeđu germanske i romanske Europe, dobila novu vladu, čime je nakon 541 dana okončano bezvlašće kojim se Belgija uvrstila u Guinnessovu knjigu rekorda. Belgija je politički, ekonomski, jezično i kulturno podijeljena na bogatiji i razvijeniji flamanski (nizozemsko govorno područje) i nerazvijeniji valonski dio (francusko govorno područje). Temelj spora Flandrije i Valonije je pitanje tko više participira u nacionalnom proračunu, pri čemu ekonomski snažnija Flandrija ne želi više financirati “neefikasnu” Valoniju. Novu vladu koja se sastoji od koalicije šest stranaka, tri valonske i tri flamanske, vodit će frankofonski socijalist Elio Di Rupo, a protiv njegove vlade u belgijskom parlamentu glasali su uglavnom flamanski zastupnici.


Nema stradalih Hrvata




Među stradalima u Liegeu, iako u tom gradu živi brojna hrvatska zajednica, nema hrvatskih državljana, doznajemo od glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Berislava Živkovića. Prema njegovim riječima, Ministarstvo je u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom u Bruxellesu, koje je pak u kontaktu s kriznim stožerom u belgijskom MUP-u.


Sućut premijerke Kosor


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti belgijskome premijeru Eliu Di Rupu u povodu napada u Liegeu. “Duboko nas je potresla vijest o eksploziji u središtu Liegea. Hrvatska vlada najoštrije osuđuje sve oblike terorizma. Molim vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja i prenesete ih obiteljima stradalih, u ime Vlade Republike Hrvatske kao i moje osobno ime, a ozlijeđenima želje za što skorijim oporavkom. U ovim teškim trenucima za belgijski narod, naše su misli i molitve s vama”, kaže se u brzojavu predsjednice Vlade. (Hina)