Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

O božićnicama nema razgovora

13.12.2011. 23:00
O božićnicama nema razgovora


Lani smo se božićnice odrekli iz solidarnih pobuda, konkretno u korist poticanja zapošljavanja. No ove godine želimo božićnice u punom iznosu, onako kako nam je kolektivnim ugovorom zagarantirano. Ukoliko nam se božićnice ne isplate slijedi tužba, rekao je Bilan


Ne prihvaćamo nikakve razgovore ni pregovore o božićnicama, pa niti razgovore o tomu da bi nam se božićnica isplatila u više rata, rezolutan je Jere Bilan, zadarski županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
Reakcija je to na potez Vlade koja je zaposlenima u javnom sektoru ponudila isplatu polovine božićnice pa bi umjesto 1.250 kuna trebali dobiti 675 kuna. No to se ne odnosi na sve zaposlene jer je ministar zdravstva Darko Milinović obavijestio zaposlene u zdravstvu da će dobiti puni iznos božićnice predviđen kolektivnim ugovorom. Tako će 70 tisuća zaposlenih u zdravstvu dobiti božićnicu od 1.250 kuna, dok bi se 180 tisuća zaposlenih u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi, kulturi trebalo zadovoljiti s 675 kuna božićnice. Ipak, i njima bi se u konačnici isplatilo svih 1.250 kuna. Drugi dio božićnice bi prema Vladinoj ponudi bio isplaćen iza Nove godine pa bi novac za to u proračunu za 2012. godinu trebala osigurati nova Vlada.
Podsjetimo da se o Vladinom prijedlogu već očitovao Sindikat policije koji ne pristaje na takav prijedlog i poziva Vladu “na razum i odgovornost te poštovanje propisa isplatom punog iznosa božićnice za 2011. godinu u visini od 1.250 kuna”.
– Lani smo se božićnice odrekli iz solidarnih pobuda, konkretno u korist poticanja zapošljavanja. No ove godine želimo božićnice u punom iznosu, onako kako nam je kolektivnim ugovorom zagarantirano. Ukoliko nam se božićnice ne isplate slijedi tužba, a to državi nikako ne bi bilo u interesu, rekao je Bilan. U vrijeme pisanja ovog članka Bilan još nije raspolagao informacijama kada će se o temi božićnica sindikati koji okupljaju prosvjetne radnike i službeno očitovati.