Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tehnička kultura ima budućnost

13.12.2011. 23:00
Tehnička kultura ima budućnost


Unatoč recesiji možemo reći da nas Zadarska županija i Grad Zadar relativno dobro prate i moramo im zahvaliti, jer neke osnovne programe moramo odraditi s djecom, poput natjecanja iz prirodnih znanosti, kazao je Kraljev


Redovito zasjedanje Skupštine Zajednice tehničke kulture Zadarske županije održano je prvi put u ovom mandatu u prostorima Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru. Na dnevnom redu su između ostaloga bila izvješća o radu u protekloj godini brojnih udruga koje djeluju u sklopu zajednice, predložen je plan programa rada i financijskog poslovanja za 2012. godinu, a u Zajednicu je primljen i Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja.
– Redovnu skupštinu imamo svaki put potkraj godine i tu su sumirana izvješća o tome što je Zajednica radila tijekom godine, kao i što je radilo petnaest udruga koje djeluju u Zajednici. Unatoč recesiji možemo reći da nas Zadarska županija i Grad Zadar relativno dobro prate i moramo im zahvaliti, jer neke osnovne programe moramo odraditi s djecom, poput natjecanja iz prirodnih znanosti. Tu smo dobro popraćeni, bez obzira što sredstva nisu kakva su bila nekada. Druge naše udruge ne dobivaju koliko traže, ali hladni pogon se održava i preko projekata dobivaju neki novac za rad s djecom, kazao je Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Kao uspješno realizirane projekte naveo je brojna natjecanja iz prirodnih znanosti u osnovnim i srednjim školama koje vodi stručna služba Zajednice, a naveo je kako su bili uspješni i razni projekti udruga i klubova – Astronomsko društvo, Fotoklub, Aeroklub, Ronilački klub, Radioklub, Speleološko društvo i HGSS te klubovi mladih tehničara u školama – koji su i dio Zajednice.
– Bilo je dosta događanja zabilježenih po medijima i s tim možemo biti zadovoljni, jer oni uglavnom rade volonterski iz ljubavi prema branši ili prema djeci s kojom rade. Ulaskom u Europsku Uniju neke stvari će se morati promijeniti i neće biti ovakvog financiranja, morat ćemo naći druge načine te ćemo sredstva osiguravati preko Hrvatske zajednice tehničke kulture i projekata, kazao je Kraljev, ističući da tehnička kultura ima budućnost, jer je tehnička kultura svuda oko nas.
Udruga broji oko 1.000 članova, a kako je rekao Kraljev – obitelj se stalno povećava. Na kraju sjednice su zaslužnim članovima podijeljena javna priznanja.