Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Buri blokiran račun, radnici ostali bez plaća

Autor: Velimir Brkić

13.12.2012. 23:00
Buri blokiran račun, radnici ostali bez plaća

Foto: Velimir BRKIĆ



Svi stručnjaci tvrde da sam u pravu, međutim, nitko ne može poništiti ovrhu ili ubrzati rješavanje žalbenog postupka. Svaka blokada računa, pa ako se novci i vrate po žalbi, donosi čitav niz lančanih problema, kaže Eškinja


Manjkavost i nedorečenosti novog Ovršnog zakona već na svojoj koži osjeća 198 radnika iz Biograda na Moru, djelatnika Tvornice mreža i ambalaža koja zapošljava 63 radnika i Bure commerce koji zapošljava 135 radnika. Zbog ovrhe u iznosu od 2,2 milijuna kuna pokrenute 6. prosinca na Općinskom sudu u Zadru, od strane Agroplast d.o.o Sisak, svih 198 radnika ostalo je bez svojih redovnih plaća i 1.500 kuna božićnice.
– Mi se 21 godinu brinemo za sve svoje djelatnike koji su nam poput velike obitelji. Redovito isplaćujemo plaće, božićnice ili regrese, sve državna davanja i poreze, nikad dosad nismo bili u blokadi. Ne znam što će radnici u ovoj neimaštini neposredno pred Božić i Novu godinu, kaže vlasnik i direktor Darka Eškinje Bure.
Rješenja ukinuta, ovrha provedena
Ovrha je pokrenuta na osnovi pravomoćnog rješenja od 2. rujna 2008. godine, izdanog od Trgovačkog suda u Zadru na osnovi kojeg su već bile pokrenute ovrhe (tužitelj protiv protutužitelja i obrnuto) u studenom 2008., koje su povučene jer je dug u cijelosti podmiren. Zbog toga, a i zbog rješenja Trgovačkog suda u Zadru od 20. travnja 2012. kojim se ukidaju oba rješenja, na osnovi kojih su zapravo sada blokirani računi te se čeka obnova postupka, nije niti smjelo doći do blokade, ističe Eškinja.
– Svaka blokada računa, koliko god relativno malo traje, pa ako se novci i vrate po žalbi, donosi čitav niz lančanih problema u poslovanju zbog izgubljenog povjerenja poslovnih partnera, kaže Eškinja.
Ističe kako Tvornica mreža ove godine slavi 50 godina svog postojanja i uspješnog poslovanja, a zbog, tvrdi, kriminalaca koji koriste rupe u zakonu, može završiti i u stečaju.
Nevinost se treba dokazati
– Posljednjih dana obratio sam se brojnim stručnjacima i državnim institucijama, jučer sam bio i u Hrvatskom saboru i svi se slažu da do ovrhe uopće nije trebalo ni smjelo doći. Svi me tješe i tapšu po leđima tvrdeći da sam u pravu, međutim, nitko ne nudi rješenje, nitko ne može poništiti ovrhu, nitko ne može ubrzati rješavanje žalbenog postupka.
Novim Ovršnim zakonom protiv rješenja o ovrsi i ovršnog naloga može se samo uložiti žalba o kojoj odlučuje sud i koja ne odgađa provedbu ovrhe. Bez obzira jeste li u krivu ili u pravu. Prema novom Ovršnom zakonu općinski sudovi postaju nadležni za provođenje ovrha, ali, na trgovačkim sudovima ne provjeravaju status rješenja na osnovi kojih pokreću ovrhe, nego prisiljavaju ovršenike da plate pa se žale i dokazuju nevinost, tvrdi Eškinja.
Iznosi blokada u ovakvim slučajevima su u pravilu golemi, žrtve su velike firme sa znatnim poreznim davanjima, a ovrhe pokreću gotovo nepostojeće firme s dugogodišnjim blokiranim računima.
– Novi Ovršni zakon daje kriminalcima mogućnost da po već naplaćenim osnovama ponovno pokreću ovrhe, jer općinski sudovi samo udaraju pečate i donose ovršna rješenja ne gledajući koliko su godina stara, mišljenja je Eškinja.