Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šime Fantela i Igor Marenić prenosili iskustva

Autor: Leonardo Kvarantan

13.12.2012. 23:00
Šime Fantela i Igor Marenić prenosili iskustva


Šime Fantela i Igor Marenić bili su gosti još jednog druženja sekcije Krstaša JK Uskok održanog ove srijede, a koji su okupljenima iz prve ruke prenijela svoja iskustva s dviju Olimpijskih igara. Priča ovog dvojca privukla je značajan broj posjetitelja, među kojima i troje jedriličara koji su zbog ovog događaja “potegli” čak iz Trogira. Za njihove rezultate bilo je naravno potrebno mnoštvo sati, dana i godina provedenih na moru tijekom kojih se naredalo iskustava nastalih u brojnim regatama, vozeći tisuće i tisuće kilometara provedenih u kombiju koji, kazuju, često bio njihova i spavaonica i kuhinja. Mit o bezbrižnom jedrenju nešto je što ovaj dvojac jako brzo raspršio, počevši s prepričavanjem o bezbrojnim namještanjima i “uštimavanjima” opreme, kao i isprobavanjima iste. S obzirom da nisu imali sparing partnere, često su se, kažu, morali snalaziti i surađivati s jedriličarima koji si prolazili slične uvjete.
Prikaz brojnih svjetskih natjecanja je, mimo samih odličja, bio zanimljiv i zbog opisa karakteristika i teškoća, nepredvidivosti na pojedinim regatnim poljima, a posebno je bio zanimljiv video sa svjetskog prvenstva u kojem je prikazan zadnji plov koji je odlučivao o medalji i kojeg su pobijedili, ali nisu do samog cilja znali da li su dobili diskvalifikaciju na startu. Jako zanimljiv bio je prikaz njihove suzdržanosti u kontrastu sa neopisivim veselje prateće ekipe u trenutku prolaska kroz cilj.
 Kraj izlaganja ostavljen je pak za zadnje Olimpijske igre u Londonu gdje je fokus bio na već poznatoj i vrlo diskutabilnoj diskvalifikaciji u prvom plovu. No, dvojac se se samo nasmijao i slegnuo ramenima, zaključivši: “ma nema svrhe o tome.. bolje jedriti.”
Bilo je i kratkog osvrta na poznatu priču izbora Sportaša godine gdje im je “izmakla” titula 2010. godine da bi im 2011. godine bila dodijeljena u novoformiranoj kategoriji. No, i tu su sa smiješkom preskočili bilo kakve špekulacije, uz konstataciju da ih ipak najviše vesele priznanja na regatnom polju. A kada dodamo uz sve to da je ovaj dvojac, onako usput uspio i diplomirat – Šime na ekonomiji, Ivan na geodeziji, njihovi rezultati imaju još veći značaj.