Moroskok uplovio u uvalu Jazine

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Moroskok zaštićen od struja i valova, otvoren pogledima

U uvali Jazine od ovog vikenda ponovno je u pogonu moroskok, jedna od prvih zadarskih instalacija, ujedno i jedna od najkritiziranijih. Ono što je kasnije bio Pozdrav suncu, s kvarovima na rasvjeti i devastacijom ploča, Trg Petra Zoranića s pucanjem stakala, Morske orgulje s pretjeranom bukom, to je moroskok bio polovicom prošlog desetljeća. Česti kvarovi doveli su do toga da bude više na suhom nego u moru kod Maraske, dok na koncu nije odložen na parkiralištu Pauk službe, gdje je (do)čekao bolje dane.

I kad se već mislilo da je moroskoku "odzvonilo", Obala i lučice obavile su remont i osposobile moroskok za povratak na drugu lokaciju, dublje u uvalu Jazine. Naime, kao čest uzrok kvarova navodila se morska sol, ali i nepovoljna lokacija s jakim valovima.

 - Jednom ga je pijavica polomila, dosta je osjetljiv, pa smo razmišljali izmjestiti ga na lokaciju gdje ne bi direktno bio na udaru vjetra i valova. Mirna sredina poput uvale Jazine mu odgovara, rekao nam je nedavno direktor Obale i lučica Eduard Duka.

Fontana se dva puta godišnje izvlači na kraj radi redovitoga remonta, jer ju, poput broda, treba očistiti i zaštititi od morskih utjecaja, a cijena održavanja u prijašnjim godinama bila je 50 tisuća kuna godišnje. U proteklim godinama zimi je bila uključivana kraće, a ljeti navečer, od 21 do 1 sat u noći. Osim za godišnje remonte, dio troška nastaje i zbog potrošnje struje, koju financira Grad Zadar u okviru javne rasvjete.

Postavljanje moroskoka kao atrakcije na ulazu u gradsku luku svojedobno je inicirala Tankerska plovidba, nakon čega je nabavljena i porinuta 2002. godine. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno