Pravo mjesto za pritužbe na okoliš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zeleni telefon
Adam VIDAS
Iz Zadra došlo najviše prijava, 146

Udruga "Eko-Zadar" završila je s provedbom projekta "Zeleni telefon" za 2015. godinu, kojeg su financirali Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša u iznosu od 10.000 kuna i Zadarska Županija u iznosu od 5.000 kuna.

- Ovaj projekt "Eko - Zadar" kontinuirano provodi od 2003. godine, te je od tada do danas ukupno pristigla 1.651 prijava, što potvrđuje činjenicu da je među našim sugrađanima prepoznat kao servis kojemu se mogu obratiti za sva pitanja i probleme u okolišu, ocijenila je voditeljica projekta Ira Ćurković, napominjući kako je cilj projekta potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi, te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša.

62 prijave u vezi otpada

U 2015. godini na Zeleni telefon udruge "Eko-Zadar" pristiglo više od 189 prijava. Svi pozivi dolaze s područja Zadarske županije. Većina poziva dolazi s područja grada Zadra (146 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina: iz Paga je bilo sedam 7 prijava, Benkovca i Nina šest itd.

- U sklopu projekta vodili smo evidenciju pristiglih prijava raspoređenih u 13 kategorija različitih okolišnih problema. Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategorijama Razno (74) i Otpad (62 prijave). Nešto manji broj poziva imali smo u kategorijama Zelenilo, Gradnja i Životinje, itd. Prijave koje se odnose na kategoriju Otpad, odnose se većim dijelom na divlja odlagališta otpada koja su, nažalost, veliki ekološki problem u našoj županiji. Povećan je broj riješenih prijava ali i onih u postupku rješavanja, što se odnosi na mapiranje novih deponija ili kritičnih točaka u Zadarskoj županiji. Tako smo nedavno dobili odgovor Grada Zadra o izvršenoj sanaciji divljeg odlagališta azbestnog otpada na otoku Olibu, izvijestila je Ćurković, navodeći kako je posljednjih godina, pogotovo u ljetnim mjesecima, vidljiv trend porasta broja prijava vezanih za ispuštanje sadržaja septičkih jama u okoliš.

Velik broj upita

- Nažalost, bilo je i prijava okolišnih problema koji su gotovo nerješivi te su, nakon opetovanih prijava, i dalje u postupku rješavanja. Prijave koje se odnose na kategoriju "Razno" većinom čine upiti vezani za ekološku poljoprivredu, kao i ostali upiti i savjeti građanima. Tako je oko 28 prijava bilo vezano za informaciju o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada, rekla je Ćurković.

Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona (072/123-456), ali sve se više koristi i internet, bilo putem maila ili putem poruka upućenih na njezin Facebook profil. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno