Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Degustirali tripice, divenice s kiselim kupusom i čičvardu

13.12.2016. 23:00
Degustirali tripice, divenice s kiselim kupusom i čičvardu


U restoranu Josip u Gornjem Poličniku u nedjelju se nešto fino kuhalo i jelo. Bila je to , projekt Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari. Ljubitelji zdrave, lokalne spize došli su na svoje uživajući u pomalo zaboravljenim jelima Ravnih kotara.
– Ovo je prvi događaj koji udruga radi u suradnji s Lukom Meštrovićem, zaduženim za organizaciju Marende u kotarima, kazala je Marta Pintur, dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.
Sve je započelo u podne, a do 15 sati već je oko 120 sladokusaca, ljubitelji zdrave spize i znatiželjnika degustiralo slasne tripice, divenice s kiselim kupusom i čičvardu sa suhim mesom
– Sve je povoljno, sve je za pet. U ponudi su tri različite marende s domaćim sastojcima uzgojenim u zadarskom zaleđu, sve po 15 kuna. Tu su i vrhunska domaća vina po promotivnim cijenama, obznanila je Pintur.
Treba poraditi na marketingu
Pritom ističe kako je osobito važno poraditi na promociji i marketingu, ali i na edukaciji kako bi se izvorni domaći proizvodi prepoznali i znali iskoristiti kao dodatna kvaliteta hrani i piću u ugostiteljstvu, hotelima, restoranima.
– Kad dođu u Hrvatsku, turisti ne žele probati englesku, francusku ili američku kuhinju, nego onu izvornu, hrvatsku, ističe dopredsjednica ove udruge.
Pritom je pohvalila vrijedne volonterke Kristinu Alić, Anteu Ćustić, Nenu Obrovac i Anitu Salamu, koje su svojim radom pokazale da se može i mora utjecati pozitivno na promjene u društvu.
– Vrijeme je da se konačno krene evaluirati rad udruga, kako bi smo pronašli adekvatne partnere za daljnju suradnju, poručila je Marta Pintur.
Nakon dvije godine rada i mnoštva provedenih edukacija, seminara, individualnog savjetovanja, rada na terenu, provođenja nekoliko lokalnih projekta, udruga je odlučila organizirati jedinstveni gastro doživljaj – Marendu u kotarima.
– Želimo da se promoviraju mali proizvođači, OPG-ovi, da se povežu s ugostiteljima, da izvorna hrvatska jela postanu brend, poželio je Vlado Rapan, predsjednik udruge.
Osnažiti ulogu sela
Ovo je još jedan u nizu promotivnih projekata koje radi Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, sa ciljem podizanja svijesti o vrijednosti prostora Ravnih kotara, koji predstavljaju veliki turistički potencijal Zadarske županije.
– Osnovni cilj je smanjiti depopulaciju ruralnoga područja, da nam mladi ostaju, a ne da u potrazi za poslom idu u nepoznato izvan svoje Hrvatske, naglašava magistar znanosti Rapan, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini.
Raznolikost, autentičnost i bogatstvo kulinarske ponude jedan je od važnih segmenata razvoja ruralnog turizma, koji daje posebnost našem kraju.
– Ovim gastro događanju želi se snažiti ulogu sela u gospodarskom i kulturnom području, očuvati prirodnu i kulturnu baštinu te brendirati područje Ravnih kotara, devastirano u Domovinskom ratu, ističe Rapan.
Uz navedeno, želi se osnažiti uloga malih poljoprivrednih gospodarstva, OPG-ova, koji su pokretači ruralnog razvoja, te se kroz sinergiju i razmjenu informacija žele umrežiti njihova vrijedna znanja i iskustva.
– Marendom u kotarima prezentira se gastro ponudu Ravnih kotara kroz pomalo zaboravljene jelovnike, koji uvijek u nama probude sjećanja na teža, ali ljepša vremena. Moramo dovesti naše izvorne proizvode na viši nivo, navodi predsjednik udruge.
Uz degustaciju kvalitetnih vina ravnokotarskog kraja i ostalih delicija za zabavni program su bili zaduženi KUD Carza iz Poličnika i Trio grdelin.
– Ovisno o uspjehu ovog gastro događanja, Marende u kotarima će se nastaviti po Zadarskoj županije, zaključio je Vlado Rapan.