Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ABA LIGA Traži se pet ‘fajtera’ za prvu domaću pobjedu

14.12.2018. 12:53
ABA LIGA Traži se pet  ‘fajtera’ za  prvu domaću  pobjedu


Gostovanjem Igokee na Višnjiku večeras u 20 sati košarkaši  Zadra zatvaraju prvi dio osnovnog dijela ABA lige. Iako je sezona tek na  svojoj polovici, imperativ opasno visi nad glavama Zadrana. Novi posrtaj  značio bi vjerojatno i kraj nadanja da će se posljednje 22. kolo dočekati  najmanje na 10. mjestu koje garantira ostanak u regionalnom društvu i  dogodine. Ove crne prognoze možda jesu malo preuranjene, no s obzirom da je domaći parket Krešinog doma što se dosadašnjeg dijela sezone  tiče sve samo nije domaći onda se gostovanje momčadi iz BiH shvaća  kao prijelomna utakmica nakon koje bi klub s Višnjika trebao krenuti  stazama koje vode prema sigurnijoj zoni. Peta je ovo domaća utakmica  Zadra na Višnjiku ove sezone te je teško uopće za povjerovati da gostima  dolazak u Zadar koji je inače poznat kao jedan od najneugodnijih gostovanja u ligi postao odredište gdje se bez problema dolazi do bodova.


Voljni moment
Krajnje je vrijeme da se ta rasprodaja domaćeg ugleda privede kraju. A  kao najbolji primjer bi poslužilo slavlje nad Igokeom večeras čemu se iskreno nada i trener Zadra, Ante Nazor.   
– Bilo bi suludo očekivati išta osim pobjede. Nakon ovoliko odmaka u  sezoni da nismo pobijedili doma utakmicu u ABA ligi govori dovoljno za  sebe i moramo pokazati prvenstveno da smo ljuti na to, da mrzimo poraz doma i da se jednostavno želimo identificirati s navijačima i to prenijeti na teren. To je nešto više od same utakmice. Taj voljni moment da se  pristupi sa strašću, voljom, željom, agresivnošću i borbenošću – krenuo  je Nazor u najavu s jednim motivirajućim govorom kojeg je prvenstveno  uputio svojim igračima, a onda se i osvrnuo na protivnika. Igokea je sve  samo nije bezazlen momčad.
– Radi se  iskusnoj momčad koja se voli nadigravati, bez obzira igrali na  svom terenu ili u gostima. Stoga nam je prvi zadatak  da im ne dopustimo  da se razigraju. Poznato je da su momčad koja igra na velik broj poena i  moramo im od starta nametnuti svoj ritam i ne smije im u našoj dvorani  biti nimalo ugodno – naznačio je Nazor te dodao.
– Na poziciji jedan imaju Filipa Adamovića i Oliver Lafayetta. Adamović kao prvi play, odličan je asistent i igra s velikim samopouzdanjem. Na  dvici su im Vuk Radivojević i Danilo Anđušić. Visoki igrači im imaju karakteristike bekova poput našeg Tomislava Zubčića i Save Lešića. Tu je i  iskusni Domen Lorbek kao i snažni  Amerikanac Latavious Williams.  Glupo je tu sad bilo koga apostrofirati, jer se radi o igračima koji svaki  može biti vrlo opasan ako uđe u ritam. Cilj nam je da svih pet naših  igrača na terenu  nametne jedan agresivan ritam i ako to bude tako, na  granici ne faula nego incidenta onda će i sudački kriterij biti tome naklonjen. Ključ je u našoj maksimalnoj individualnoj odgovornosti i timskom branjenju te nastojanju što se napada tiče u traženju laganih poena.
Da bi postigao sve to trebat će Nazoru ono na čemu sam inzistira cijelo vrijeme od kad je u Zadru. Očekuje od svojih igrača, pogotovo na parketu Krešinog doma da budu ratnički nastrojeni.
– Krajnje vrijeme je da se prelomi taj negativan skor na domaćem parketu. Ne samo da imamo psihološku barijeru, nego neke utakmice gdje  smo bili objektivno s kvalitetnijim rosterom poput Zaboka ili Hermesa  govore o određenoj nestabilnosti u momčadi. No, ako se težište sastava  prenese na one koji imaju taj voljni moment, ako se dogodi da oni koji  ulaze mlako u utakmicu povuku ove ostale sa sobom onda je to znak katastrofe i odvodi sve u pogrešnom smjeru. Jednostavno na terenu moramo uvijek imati pet 'fajtera' koji će viškom agresivnosti pokriti one nedostatke u kvalitativnom smislu. I to je prvenstveno zadaća za mene kao  trenera, posebno pred ovakvu utakmicu kao što je Igokea.


Nazor: Treba nam igra na rubu  incidenta
Iako će neki pobornici fair-playa imati nešto protiv izjava Ante Nazora u ovom  slučaju sasvim logički je ono što traži od svojih igrača u situaciji kakvoj se trenutno  nalaze. Domaći parket je ove sezone dezavuiran do krajnjih granica te su stoga metode kojima je dopušteno ići toliko daleko pa sve do izazivanja incidenata na terenu  u potpunosti postale legitimni zahtjev. Nazoru trebaju 'gladni lavovi' koji će pokazati  svakom protivniku na Višnjiku da se nema pravo nadati laganim bodovima.
– Nama treba igra na rubu incidenta, da se pretrči protivnik i nadskače. Kad tako  igramo onda smo vrlo gadni. Mislim da je to dovoljna svijest kod igrača da to prepoznaju i kažu to je to. Ovo sve drugo, bilo kakva kalkulacija nas može dovesti na pogrešan put. Dosta često pričam s igračima i kažem im kako se ne bore u određenim  trenucima utakmice. Oni se čude i kažu kako to može biti te da se oni bore, no kad  im pokažeš video onda ispadne da su u krivu. Dosta toga je pitanje i svijesti koja na  kraju mora biti kolektivna da bi to bilo kako treba.




Božić vs Zubčić i Lešić
Osim bitke za bodove u srazu između Zadra i Igoke bit će zanimljivo sučeljavanje  nekih od kandidata za MVP-a lige. Prije svih na domaćoj strani se misli na svestranog Luku Božića koji je trenutačno na drugom mjestu poretka za najkorisnijeg igrača  odmah iza Dragana Apića iz FMP-a. Kod Igokee za istaknuti je tandem igrača koji  također svojim igrama ove sezone pretendiraju za tu laskavu titulu. Tomislav Zubčić  inače Zadranin porijeklom privukao je ponovno pažnju svojim odličnim partijama te  je četvrti u poretku (21 poen, 4.3 skoka) iza Apića, Božića i trećeg Bitadzea. Uz njega na sedmom mjestu je i njegov suigrač Sava Lešić (16 poena, 6.7 skoka) što je sve  potvrda da večerašnji protivnik nimalo ne oskudijeva  oružjima kojima će se suprostaviti Nazorovom sastavu.