Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad troši 372 tisuće kuna za božićnice svojim djelatnicima

14.12.2018. 13:32
Grad troši 372  tisuće kuna za  božićnice  svojim  djelatnicima


Nakon što godinama djelatnici Grada Zadra nisu dobili  božićnice zbog financijske krize, rebalansom proračuna će biti predložena božićnica za djelatnike Gradske uprave i ustanova u iznosu od  500 kuna te darovi za djecu u istom iznosu.
– Nakon 10 godina, božićnice će dobiti zaposlenici Gradske uprave te  zaposlenici sljedećih ustanova: Javna vatrogasna postrojba grada Zadra,  Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Sunce, Dječji vrtić Latica, Gradska  knjižnica, Hrvatsko narodno kazalište, Znanstvena knjižnica, Koncertni  ured, Javna ustanova Zadarski šport i Matica Hrvatska. Nakon dugo godina, ove godine smo rebalansom proračuna našli prostor da si to  priuštimo. Iznos predviđen za božićnice iznosi ukupno 372.000 kuna,  govori Ivan Mijolović, pročelnik za financije u Gradu Zadru, dodajući kako ovaj iznos ne obuhvaća i darove za djecu.
Božićnice za umirovljenike Grad neće isplaćivati. Naime, mnogi gradovi i općine diljem Hrvatske isplaćuju božićnice i jednoj od najranjivijih skupina građana koji najčešće sa svojim skromnim primanjima jedva  izguraju mjesec, a kamoli da si mogu priuštiti bogatiji blagdanski stol ili  darove za najmilije. Koliko je do sada poznato, barem 40 gradova i  općina u Hrvatskoj daruje božićnicama svoje umirovljenike. Neki daju  svim umirovljenicima, neki samo onima sa skromnijim primanjima, a i  iznosi se razlikuju, idu od 100 kuna pa naviše. Istaknula se, primjerice,  Općina Vrsi koja svim svojim stanovnicima iznad 65 godina daruje čak  500 kuna "pod bor".


Božićnice za umirovljenike
– Vidio sam da su neke jedinice lokalne samouprave uvele i božićnice,  ali mi svake godine isplaćujemo uskrsnice te na taj način pridajemo  značaj našim umirovljenicima. To iznosi oko milijun kuna, tako da,  nažalost, nemamo prostora u proračunu da toliko izdvajamo još i za  božićnice. Uskrsnice iznose 200 kuna i to za umirovljenike s mirovinom  manjom od dvije tisuće kuna. No, sad su mirovine rasle pa mnogi prelaze taj prag za neki sitan iznos, tako da ćemo sljedećeg Uskrsa povisiti  prag kako bi više njih moglo dobiti uskrsnice, kazao je Mijolović.
 Josip Gatara, predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Zadar, kaže  kako već neko vrijeme umirovljenici zovu u udrugu i pitaju za božićnice.
– Već mi je bilo neugodno jer im nisam znao odgovoriti pa sam provjerio u Gradu i rečeno mi je da će davati samo uskrsnice. Iskreno, nisam  ni očekivao jer bi se to znalo već mjesec dana ranije, ali mogu reći da će  naši umirovljenici biti razočarani. No, ako živimo u jednom normalnom  demokratskom društvu, barem se tako volimo nazvati, onda bi trebala  postojati pred ove blagdane neka božićnica, to jest 'ubožnica', barem za  one s tankim mirovinama. Mislim da je naš Grad ipak trebao razmišljati  kako da im bar simboličnim iznosom nekako olakšao ove blagdane, govori Gatara dodajući da mu je zapravo teško govoriti o božićnicama i uskrsnicama jer ispada da su umirovljenici neka sirotinja koja čeka da im  netko nešto dade.
– Ipak su oni pedesetak godina podizali ovaj grad, skupljali ruševine i  gradili mu imidž pa je red da se malo više misli na njih i kad su u poznim  godinama. Ali možda bi čak bilo humanije i svrsishodnije da se ukinu i  božićnice i uskrsnice pa da se taj iznos podijeli i tijekom cijele godine daje umirovljenicima kao neki dodatak na mirovinu. Ili da razmislimo o  nekom drugom načinu na koji lokalna samouprava može priznati svojim umirovljenicima taj trud, istaknuo je Gatara.
Osim Grada i gradskih ustanova, i gradske komunalne tvrtke imaju usmeno odobrenje od gradonačelnika da mogu isplaćivati božićnice svojim umirovljenicima. Tako će, primjerice, radnici Vodovoda dobiti po  1.000 kuna i još po 600 kuna za svako dijete.
Pokušali smo doznati i hoće li djelatnici Zadarske županije dobivati  božićnice ili darivati umirovljenike, ali to još nije odlučeno.
Za razliku od javnog sektora, u privatnom je uvijek nešto bolja situacija što se tiče prosinačkih radosti.


OTP daje 13. plaću
Kako kaže Danijela Omelić iz OTP banke, OTP banka po Kolektivnom  ugovoru svim svojim djelatnicima u prosincu neće isplatiti božićnicu,  već 13. plaću, što znači da će svaki radnik, uz redovno isplaćenu plaću za  prosinac, dobiti još jednu svoju ugovorenu plaću.
U Turisthotelu, kako doznajemo od voditeljice ljudskih potencijala Nives Kalac, božićnica će najvjerojatnije, kao i niz prethodnih godina iznositi 1.700 kuna, a uz to djelatnici dobiju i  darovni bon u nekoj trgovini.
Mirjana Bakmaz nam je kazala kako će djelatnici poduzeća Bakmaz  dobiti božićnicu od 1.300 kuna.
Tankerska plovidba će, govori direktor Mario Pavić, svojim djelatnicima isplatiti božićnice na razini prošlogodišnjih iznosa.
Stipe Bevanda, predsjednik Uprave Maraske, navodi kako će njihova  tvrtka  ove godine isplatiti 900 kn božićnice svojim djelatnicima, a ujedno  i za svako dijete po 300 kuna.
U još nekoliko zadarskih tvrtki nisu nam željeli govoriti o božićnicama, a kako doznajemo od njihovih djelatnika, to je zato što ih najvjerojatnije, kao i po dosadašnjem običaju, neće ni biti.
Uspoređujući iznose božićnica s prošlogodišnjima, kod većine poslodavaca s kojima smo kontaktirali, može se reći da Vladino povećanje neoporezivog dijela božićnica, regresa i ostalih nagrada, u Zadru nije donijelo neke velike promjene.