OPĆINSKI SUD Novo ročište Darku Kovačeviću Daruvarcu 9. siječnja 2019. godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Priopćenje iz ureda predsjednice suda Ane Mišlov
D. STANIN/ PIXSELL
Općinski sud se oglasio o kronologiji slučaja "Daruvarac"

Zbog većeg interesa javnosti, premda ste više - manje upoznati s kronologijom događanja, šaljem priopćenje iz ureda predsjednice suda, Ane Mišlov,

Denis Klarendić – glasnogovornik suda

U povodu medijskog praćenja kaznenog predmeta koji se  vodi pred ovim sudom protiv okrivljenog Darka Kovačevića, zbog  počinjenja dva kaznena djela i to kaznenog dje1a protiv života i tijela  teške tjelesne ozljede (članak 118. stavak 1. KZ/11.) i kaznenog djela prijetnje (članak 139. stavak 2. KZ/11.), radi potpunog obavještavanja javnosti, iznosimo kronologiju procesnih radnji u ovom predmetu:

Okrivljenik je uhićen 14. lipnja 2018. od kojeg dana je u istražnom zatvoru. Općinski državni odvjetnik je podignuo optužnicu 31. srpnja 2018.  Ročište za odlučivanje o produljenu istražnog zatvora održano je 2. kolovoza 2018. Obrana je 23. kolovoza 2018. podnijela odgovor na optužnicu.  U njemu je predložila izdvajanje određenih dokaza. 0 tom je prijedlogu  optužno vijeće odlučilo 23, kolovoza 2018. Obrana je podnijela žalbu 31.  kolovoza 2018. Drugostupanjski sud (Županijski sud u Zadru) je o žalbi  odlučilo 10. rujna 2018. Spis je potom automatskom (nasumičnom)  dodjelom dodijeljen u rad raspravnom sucu. Prva rasprava odredena je  za 11. Iistopada 2018. Jedan dan prije dana odredenog za raspravu, obrana je podnijela prijedlog za delegaciju spisa drugom stvarno nadležnom  sudu. Na raspravi je obrana podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca, predsjednice zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i  predsjednika Županijskog suda u Zadru. U toj situaciji prema zakonu  raspravu nije moguće održati. Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske je 18. listopada 2018. odlučio o zahtjevu za izuzeće predsjednika  Županijskog suda u Zadru. Predsjednik županijskog suda je 22, Iistopada  2018. (istog dana kada je primljena odluka predsjednika Vrhovnog suda  Republike Hrvatske) odlučio o izuzeću predsjednice Općinskog suda u  Zadru. Odluka Vrhovnog suda RH kojom je odbijen prijedlog za delegaciju nadležnosti zaprimljena je na Opčinski sud u Zadru 29. listopada  2018. Predsjednica Općinskog suda u Zadru je 30. listopada 2018.  odlučila o zahtjevu za izuzeće raspravnog suca. Okrivijeniku je 2. studenog 2018. postavljen branitelj po službenoj dužnosti jer je izabrani branitelj svojim postupcima odugovlačio kazneni postupak. Obrana je ponovno podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca 8. studenog 2018. 0  tome zahtjevu odlučeno je 12. studenog 2018. Raspravni sudac je održao  raspravu 13., 15., 16. i 26. studenog 2018.

Spis je automatskom dodjelom dodijeljen u rad drugoj raspravnoj sutkinji 27. studenog 2018., jer je raspravni sudac zbog bolesti na bolničkom liječenju na kojem se nalazi i danas. Raspravna sutkinja je odredila održavanje rasprave za 13. prosinca 2018. Branitelj po službenoj  dužnosti je 12. prosinca 2018. obavijestio sud da je na dužem bolovanju  od 11. prosinca 2018. pa je raspravna sutkinja 12. prosinca 2018. razriješila dužnosti branitelja postavljenog po službenoj dužnosti. ▪ Istog dana, 12. prosinca 2018., obrana je podnijela zahtjev za izuzeće raspravne  sutkinje te ponovno zahtjev za izuzeće predsjednice i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i predsjednika Županijskog suda u Zadru.  Zahtjevi za izuzeće predsjednika sudova u Zadru odbačeni su, a zahtjev  za izuzeće raspravne sutkinje je odbijen, sve 12. prosinca 2018. Na raspravu 13. prosinca 2018. izabrani branitelj nije pristupio na raspravu, a  svoj izostanak nije opravdao. Zbog izostanka branitelja po zakonu rasprava nije smjela biti održana. Istog dana okrivljeniku je postavljen novi  branitelj po službenoj dužnosti jer je ocijenjeno da se postupcima izabranog branitelja odugovlači kazneni postupak pa je iduča rasprava  odredena za 14. prosinca 2018. ▪ Na raspravu 14. prosinca 2018. izabrani  branitelj okrivljenika opet nije pristupio. Nije pristupio niti branitelj postavljen po službenoj dužnosti koji je zatražio da mu se dodijeli vrijeme  potrebno za pripremu obrane okrivljeniku. Izvanraspravno vijeće  Općinskog suda je 14. prosinca 2018. donijelo odluku o mjerama opreza.  ▪ Iduća rasprava određena je za 9. siječnja 2019. Kronologija jasno pokazuje da je spis na Općinskom sudu u Zadru u radu četiri mjeseca i 14 dana. Mnogobrojne poduzete radnje pokazuju da je sud postupao mamo i  bez odugovlačenja te u okviru zakonskih odredbi koje postavljaju točan  vremenski okvir i slijed postupanja. Istražni zatvor ukinut je jer po zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kada je riječ o kaznenim djelima  za koja se vodi ovaj kazneni postupak. Općinski sud u Zadru če u ovom,  kao i u svakom drugom predmetu, nastaviti postupati prema zakonu i  bez odugovlačenja, uz poštivanje svih prava koja su zakonom predviđena za procesne sudionike, stoji u priopćenju koje potpisuje Ana  Mišlov,  predsjednica  Općinskog suda Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)