Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Preminuo mons. dr. Pavao Kero

14.12.2018. 09:25
Preminuo mons. dr. Pavao Kero


Mons. Pavao Kero preminuo je jutros u dobi od 78 godina u Svećeničkom domu.
Mons. Pavao Kero rodio se 25. siječnja 1940. g. u Bibinjama. Studirao je teologiju u Rimu za vrijeme Drugog vatikanskog sabora te je 20. rujna 1963. g. putovao u Rim sa zadarskim nadbiskupom Matom Garkovićem, pomoćnim biskupom Marijanom Oblakom i šibenskim biskupom Josipom Arnerićem koji su odlazili na zasjedanje Sabora.
Po završetku studija teologije na Sveučilištu Gregoriana upisao je studij moralne teologije na Alfonsianumu, odjelu Lateranskog sveučilišta, gdje je 1970. g. doktorirao na temu: 'Nerazrješivost braka prema prirodno – moralnom zakonu'. Uz studij teologije, izvanredno je pohađao Papinski glazbeni institut u Rimu. Za svećenika je zaređen u crkvi Dvanaest apostola u Rimu 10. srpnja 1966. g. Njegovo mladomisničko geslo je „On mora rasti, a ja se umanjivati" (Iv,3.30).
U Zadarskoj nadbiskupiji obavljao je sljedeće službe: bio je tajnik nadbiskupa Marijana Oblaka (1970.- 1971.), duhovnik u sjemeništu Zmajević (1971.–1972.), generalni vikar Zadarske nadbiskupije (1972.–1990.), od 1990. biskupski vikar za kulturu, predavač u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji Sjemeništa Zmajević (1970.-2000.), voditelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti od 1976. g. do danas, dirigent Središnjeg gradskog crkvenog zbora od 1970., predavač na Visokoj teološko-katehetskoj školi (1992.-2015.).
Bio je član raznih nadbiskupijskih i drugih vijeća. Pastoralno je služio u župama Veli i Mali Iž, Polača, Radovin, Puntamika u Zadru, Silba, župi Bukovice, Briševo, Murvica i Kistanje te Dračevac Ninski. Imenovan je kanonikom i prepozitom Stolnog kaptola Sv. Stošije, kapelanom i prelatom pape.
Dobitnik je raznih priznanja. Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a Općina Poličnik i Grad Zadar nagradom za životno djelo.
Mons. Kero je uvijek isticao važnost duhovne brige za katehizaciju djece i odraslih te važnost sakramenata. Osobiti je i poznati ljubitelj glagoljice. Spasio je brojne stare glagoljske kodekse u Zadarskoj nadbiskupiji te su njegovom zaslugom objavljeni u dva izdanja posebne knjige.
Pokrenuo je tiskanje edicije 'Monumenta glagolitica Archidioecesis Iadertinae' u nakladi Stalne izložbe crkvene umjetnosti i Sveučilišta u Zadru, dosad je tiskano 25 knjiga u 19 svezaka. U raznim publikacijama objavio je 72 knjižne jedinice.
Mons. Kero bio je vrstan poznavatelj povijesti Zadarske nadbiskupije te je gotovo nemoguće pisati o toj povijesti, a da se njega nije zamolilo za pomoć i stručnu suradnju. (Izvor: Slobodna Dalmacija)