Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ABA LIGA Nestali s terena u drugom poluvremenu s tek 16 zabijenih koševa

14.12.2020. 08:07


Abaligaškim mukama košarkaša Zadra nema izgleda kraja. Potvrdilo se to na jako ružan način i u utakmici 10. kola koju je momčad Veljka Mršića odigrala sinoć u Laktašima protiv Igokee. Konačan rezultat 72:48 najbolje će oslikati kakvo su izdanje pokazali Zadrani u tzv. Republici Srpskoj. Mislilo se da je priča o napadačkoj anemičnosti pala u zaborav nakon odlične igre protiv Cibone dva dana prije, no 48 poena ubačenih u 40 minuta igre zorno su potvrdili da je napadačka oštrica na Višnjiku i dalje nerješivi problem. U prilog tezi o umoru i neutreniranosti zadarske momčadi može ići očiti pad u drugom poluvremenu. U prvih 20 minuta Mršićevi igrači su odigrali ravnopravno s tek poenom minusa, no u narednih 20 uspjeli su ubaciti tek 16 koševa i tako su i dalje ostali na samo jednoj pobjedi od sedam odigranih utakmica u regionalnoj ligi.


Raspoloženi Onuaku
Mršićevi igrači solidno su otvorili utakmicu s posebno nadahnutim Chinanu Onuakuom koji je od početka zagospodario terenom. Stasiti zadarski Amerikanac bio je vidno motiviran i raspoložen za igru, pa je u kratko vrijeme pokazao svoj širok repertoar. Od skokova, blokada i pretrpljenih prekršaja preko sjajnih dodavanja do vještog snalaženja pred domaćim košem. Ipak sami Onuaku nije bio dovoljan da se Zadar nađe i u nekom većem vodstvu od minimalnih 6:7, pa 9:11 i 11:13. Igokea je potom uspjela zaključati svoj koš na čak četiri minute te su do kraja prve dionice Waller, Atić i Jovanović priskrbili domaćem sastavu lijepu zalihu od sedam poena (20:13). Ipak, tu podužu sušu početkom druge četvrtine Zadrani razbijaju serijom 7:0 s kojom se vraćaju u egal (20:20). Velika zasluga za to pripada Martinu Junakoviću koji je zabio iz skoka u napadu i podijelio asistenciju za Onuakua, no uslijedio je ekspresni odgovor domaćina preko Talića i Jovanovića (26:20). Ponovno su se Mršićevi igrači našli u napadačkim mukama, a zabrinjavao je i propuh u reketu kojeg je vješto koristio njihov bivši igrač Stefan Fundić. Dvije minute do poluvremena Igokea je povratila sedam viška (33:26) i djelovalo je da će gosti izvjesiti bijelu zastavu, no nisu na to pomišljali Onuaku i Carter koji pred odmor uspijevaju vratiti Zadar u rezultatski egal (33:32). S tim epilogom su sigurno bili zadovoljniji od domaćeg sastava koji je limitiran na tek 33 ubačena koša, a radi se o momčadi koja bez problema ubaci 90 po utakmici. Zadar je mogao biti zahvalan na dobrom saldu u poluvremenu prvenstveno američkom dvojcu Onuaku-Carter, s tim da je definitivno odskakao učinak Onuakua od 14 poena, sedam skokova i dvije asistencije.


Sedam minuta bez koša
Ipak, košarka kao momčadski sport teško se igra s jednim ili dvoje raspoloženih igrača te su taj očiti hendikep Zadrana tijekom treće četvrtine mudro iskoristili Igokeini igrači. Obrana domaćina pokazala se neprobojnom sljedećih sedam minuta pa im stoga nije bilo teško ostvariti ključan bijeg na 12 plusa (44:32). Suzio se u potpunosti obruč igračima u bijelom, a prednjačio je Justice sa šutom 0-8, dok su Jovanović, Atić i Jošilo ubacili što je trebalo te se Mršićev sastav našao u velikim problemima. Mali popravak štete uslijedio je u završnici treće dionice spuštanjem zaostatka ispod 10 poena. Naravno, ponovno u glavnim ulogama su se našli Onuaku i Carter čiji su ubačaji ostavili živom nadu za potpunim povratkom (49:40). Međutim nije trebalo dugo da se potvrdi kako je ta uspješna rola Onuakua i Cartera bio i labuđi pjev Zadra u Laktašima, a potvrda je stigla nakon trice Jošila i dvice Talića s čim se Igokea vratila u sigurnu zonu od 14 viška (54:40). Ostalo je dugih sedam minuta, no gostima je tada na naplatu stigla samoizolacija i činjenica da im je ovo druga utakmica u tri dana. Nije više bilo goriva u rezervoaru Zadra, što je Igokeu preko Clemmonsa i Carmichaela odvelo do nedostižnih 58:40 i Mršiću nije preostalo ništa drugo nego okrenuti misli ka sutrašnjem zaostalom dvoboju 8. kola kod FMP-a. U doslovno katastrofalnom izdanju Zadra u Laktašima jedinom svjetlom točkom se pokazao Onuaku koji je utakmicu završio s dvotruko-dvostrukim učinkom od 20 poena i 11 skokova čemu je pridodao dvije asistencije, dvije ukradene lopte i jednu blokadu.




IGOKEA     72
ZADAR       48
(20:13, 13:19, 16:8, 23:8)
LAKTAŠI – Sportska dvorana Laktaši. Bez gledatelja. Suci: Saša Pukl, Damir Javor i Milan Nedović.
IGOKEA: Vulić, Clemmons 14, Atić 7, Jovanović 12, Simanić, Kočić, Jošilo 13, Talić 5, Pot 2, Waller 11, Carmichael 3, Fundić 5. Trener: Dragan Bajić.
ZADAR: Carter 9, Paponja, Justice, Palokaj, Vujičić, Vuković 5, Bursać 4, Junaković 8, Buljan, Mavra 2, Onuaku 20, Gilbert. Trener: Veljko Mršić.
Šut za dva: Igokea 15-34 (44%); Zadar 19-37 (51%).
Šut za tri: Igokea 11-23 (48%); Zadar 2-21 (10%).
Slobodna bacanja: Igokea 3-11 (82%); Zadar 4-5 (80%).
Skokovi: Igokea 31 (25+6); Zadar 18 (12+6).