Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Nazorove« učenice analizirale djela Karasa i Artukovića

14.12.2020. 11:39


Zadarska Gimnazija Vladimira Nazora sudjelovala je i ove godine u muzejsko-edukativnom projektu Moderne galerije u Zagrebu »Deset škola – deset umjetnika«. Riječ je o dugogodišnjem projektu koji uključuje gimnazije iz deset hrvatskih gradova, a u kojem zadarska Gimnazija Vladimira Nazora sudjeluje od samoga početka.


Prezentacije preko Microsoft Teamsa
S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom Covid -19, ove je godine izostao susret sudionika u prostorima Moderne galerije, pa su se prezentacije školskih timova i njihove radionice održavale preko platforme Microsoft Teams. Školski timovi, koje čine troje učenika i mentor, međusobno su u parovima prezentirali obrađene teme, dok su ostali sudionici pratili njihove prezentacije, radionice i diskusiju.
Ovaj muzejsko-edukativni projekt ove je godine u organizaciji Moderne galerije u Zagrebu održan već 16. put, u trajanju od 23. do 27. studenoga.
Tema ovogodišnjeg projekta bila je »Moderna i suvremenost«, a školski timovi imali su zadatak uočiti odnos između hrvatske moderne i suvremene umjetnosti na temelju usporedne analize djela iz zbirke Moderne galerije i slika Lovre Artukovića predstavljenih na umjetnikovoj izložbi Usporavanje.


Originalnost učeničkih izlaganja
Zadarska gimnazija u ovome projektu sudjeluje kontinuirano od samog početka, a ove godine već drugi put za redom sudjelovale su Anamaria Rogić, Antonia Vanjak i Nika Zdunić, učenice 3. A razreda koje su pod mentorstvom Ivanke Radulić, profesorice likovne umjetnosti, pripremile Power point prezentaciju u kojoj su usporedno analizirale djela »Portret Ane Krešić« Vjekoslava Karasa i »Noćna svjetla« Lovre Artukovića, a za tim iz partnerske I. Gimnazije iz Osijeka pripremile su i radionicu slaganja puzzla.
Isječci i sažetci prezentacija, kao i promotivni video projekta, bit će objavljeni na mrežnim stranicama Moderne galerije.
Istaknimo još kako originalnost učeničkih izlaganja pokazuje da ovaj projekt zagrebačke Moderne galerije uz učeničku kreativnost potiče i njihov istraživački duh jer svaka tema predstavlja izazov. Također, uz promoviranje svoje škole i grada, učenici sudjelovanjem u ovom projektu proširuju svoja znanja i razvijaju novi odnos prema umjetnosti i kulturi, upoznajući se s kulturnom baštinom i potičući kroz likovne radionice svoju kreativnost.




SUDIONICE
Zadarska gimnazija u ovome je projektu od samog početka, a ove godine sudjelovale su Anamaria Rogić, Antonia Vanjak i Nika Zdunić, učenice 3. A razreda pod mentorstvom Ivanke Radulić, profesorice likovne umjetnosti