Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SAŠA BJELANOVIĆ: Ne može se reći da smo bili pretjerano sretne ruke u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

14.12.2020. 09:35


Hrvatska je za suparnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2022. godine igrati u Kataru dobila Slovačku, Rusiju, Sloveniju, Cipar i Maltu. Na prvi pogled rekli bi da skupina i nije preteška, ali kada se malo dublje analizira dolazimo do zaključka da »vatrene« ne očekuje nimalo lagan zadatak na putu prema najačoj nogometnoj smotri na svijetu. Uz to raspored odigravanja utakmica poprilično je gust s obzirom da će se cijele kvalifikacije odigrati tijekom sljedeće godine. Hrvatska kvalifikacije otvara gostovanjem kod Slovenije 24. ožujka, a završava 14. studenoga kada će ugostiti Rusiju. O hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, kvalifikacijama za SP i nadolazećem EP-u porazgovarali smo s bivšim zadarskim nogometnim internacionalcom koji je nakon Zadra većinu svoje karijere proveo u Seriji A, a u nekoliko navrata zaigrao je i za kockastu vrstu. Po završetku nogometne karijere uspješno je obnašao posao sportskog direktora Hajduka. Krenuli smo s pitanjem kako ocjenjuje jakost skupine kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
– Mislim da je skupina dosta »nezgodna«. Radi se o suparnicima koji nisu pretjerano atraktivni, ali osim Slovačke sve ostale reprezentacije su bile najjače u svojim jakosnim skupinama. S obzirom na to ne može se reći da smo bili pretjerano sretne ruke. Međutim, to u konačnici ništa ne mora značiti.


Slovenija plutajuća mina
Koji suparnik bi nam mogao biti najveća prepreka i možete li nam o svakom pojedinačno reći ponešto u tom kontekstu?
– Najveći protivnik možemo biti sami sebi. Pri tome ne mislim toliko na igrače i stožer koji su svjesni da se u nogometu pamti samo zadnja utakmica i da laki suparnici ne postoje. Mislim na našu javnost koja je u stanju nakon prvog lošijeg rezultata u kvalifikacijama stvoriti jako lošu energiju i time uvelike odmoći. Naime, neosporno je da smo po kvaliteti daleko najbolja momčad, međutim dojma sam da nas svi već vide na Svjetskom prvenstvu. Zbog nedavnih uspjeha reprezentacije uvelike smo podigli ljestvicu kod velikog dijela javnosti i sada plasman na završnice najvećih natjecanja ispadaju nešto najnormalnije. U našoj skupini imamo dvije reprezentacije koje će igrati na nadolazećem EP-u i to su Slovačka i Rusija koje samim time zaslužuju respekt. Nemojmo zaboraviti da smo sa Rusima na posljednjem SP-u prošli tek nakon jedanaesteraca i zasigurno će imati dodatni motiv revanširati se. Međutim kao »plutajuću minu« naše skupine naveo bih Sloveniju koja je dolaskom Matjaža Keka za izbornika uvelike promijenila mentalitet i kvalitetu izvedbi i rezultata te je u uzlaznoj putanji. Shodno tome iguran sam da će otkinuti dosta bodova tzv. papirnatim favoritima. Cipar i Malta ne bi trebali biti veliki problem iako su i to reprezentacije koje su u prošlim kvalifikacijama znale zadati dosta problema svojim suparnicima kada bi ih se podcijenilo u pripremi utakmice.
Hrvatska je uspjela ostati u elitnom skupini Lige nacija nakon velike borbe da Šveđanima. Kako ocjenjujete nastupe »vatrenih« u tom natjecanju i kako gledate na svojevrsnu smjenu generacija na kojoj »inzistira« izbornik Zlatko Dalić?
– Mislim da su utakmice u Ligi nacija pokazale stvarno stanje i mjesto naše reprezentacije. Trenutačno nismo u rangu najjačih europskih momčadi jer su jednostavno kvalitetnije od nas. Po primjeru Francuske i Portugala vidimo da raspolažu s 20-25 igrača od kojih svi igraju u vodećim europskim klubovima kao nositelji igre. A tu su još i Belgija, Engleska i standardno jake Španjolska, Njemačka i Italija koja već zadnje dvije godine ne zna za poraz. Po mom mišljenju s obzirom na reprezentativni kadar kojim izbornik raspolaže u ovom trenutku možemo se ugurati između 5. i 10. mjesta. Dalić je primoran uvoditi mlađe igrače koji nadolaze i zasigurno su talentirani, ali i dalje sam mišljenja da se naša cijela igra vrti oko Luke Modrića i svi se moramo nadati da će ga zdravlje poslužiti sto je duže moguće. Odlaskom Manđukića, Rakitića, Subašića i Ćorluke momčad je osim odličnih igrača izgubila i lidere u momčadi, a to se teško nadoknađuje. Modrić, uz to što je jedan od rijetkih igrača iz prvih 11 koji igraju u top klubovima, ima karizmu i liderske osobine i on je ta »lokomotiva« koja gura ostatak momčadi.


Realni ciljevi
Što možemo od Hrvatske očekivati na Europskom prvenstvu i možete li prokomentirali grupu u kojoj su još Engleska, Češka i Škotska?
– Jako teška skupina, pogotovo jer igramo protiv dva domaćina, Engleske i Škotske. Engleski reprezentativni nogomet se vraća gdje mu je i uvijek bilo mjesto, a to je sami vrh. Imaju velik broj odličnih igrača koji su nositelji igre u najboljim klubovima Premier lige koja je najkvalitetnija liga na svijetu u ovom trenutku. Škoti su me ugodno iznenadili u kvalifikacijama protiv Srbije, izuzetno motorična i fizički besprijekorna reprezentacija sa jako dobrom organizacijom igre. Međutim, turnirski način natjecanja uvijek ostavlja prostor iznenađenjima i autsajderima koji, kada im se puno toga poklopi, mogu ići do kraja, kao što je to bio naš primjer iz 2018. na SP-u u Rusiji. Mislim da će nama biti puno teže jer su očekivanja puno veća već u startu i tu će presudna biti uloga izbornika kako u stvaranju atmosfere među momčadi, tako i u komunikaciji prema javnosti.
Koje reprezentacije smatrate najvećim favoritima na Europskom prvenstvu i može li se Hrvatska ugurati među njih te pretendirati za naslov prvaka Europe?
– U našem podneblju imamo onaj »pozitivno arogantan« mentalitet i mislimo da smo najbolji. Mentalitet koji, ako je u normalnim okvirima, može biti jako koristan. Međutim, vrlo lako to prelazi u omalovažavanje protivnika i ulazak u neka nerealna očekivanja koja ne prati stvarna situacija. Ova sezona koja je u tijeku je fizički i mentalno jako teška i zahtjevna. Igra se veliki je broj utakmica u vrlo kratkom roku, igrači se puno troše i ozljeđuju i biti će vrlo važno vidjeti u kakvom će stanju reprezentacije imati svoje najvažnije igrače u svibnju. Smatram da bi ulazak u četvrtfinale trebao biti realan cilj, a sve iznad toga bio bi ogroman uspjeh. Francuska, Portugal, Belgija, Engleska, Španjolska, Njemačka i Italija imaju iskustvo velikih natjecanja i kadar reprezentativaca koji su ipak malo ispred nas i mislim da će se među njima trebati tražiti prvak Europe – kazao je na kraju razgovora Saša Bjelanović.




Dolazak Bore Primorca na klupu Hajduka je logičan i pametan potez
Klupu Hajduka preuzeo je nedavno legendarni Boro Primorac. Smatrate li da je to dobro ili loše rješenje za Hajduk i zašto?
– Mislim da je dolazak Bore Primorca logičan i pametan potez novog predsjednika. Šjor Boro se pokazao kao pravi »vojnik kluba« i bez obzira na njegovu funkciju voditelja Akademije nije niti trenutka oklijevao kada ga je Jakobušić zamolio da privremeno preuzme funkciju trenera prve momčadi.


»Odlaskom Manđukića, Rakitića, Subašića i Ćorluke momčad je osim odličnih igrača izgubila i lidere u momčadi, a to se teško nadoknađuje. Modrić, uz to što je jedan od rijetkih igrača iz prvih 11 koji igraju u top klubovima, ima karizmu i liderske osobine i on je ta »lokomotiva« koja gura ostatak momčadi
Saša Bjelanović


Skautiranje za talijanske klubove
U prošlom razgovoru za Zadarski list razgovarali smo o vašim profesionalnim planovima. Je li se što novoga dogodilo na tom planu?
– Situacija sa Covidom 19 otežala je poslovanja većine nogometnih klubova. Osim najnužnijih operacija dovođenja i prodaje igrača, jako malo klubova u ovo vrijeme zapošljava nove djelatnike. Puno klubova je bilo prisiljeno otpustiti brojne skaute i članove sportske administracije zbog neizvjesnosti oko novonastalih financijskih (ne)mogućnosti. Pred početak ove pandemije bio sam u Italiji u razgovorima sa nekoliko njihovih prvoligaša vezano uz poslove skautiranja i sportske administracije. Nakon izbijanja pandemije bili su korektni i objasnili da nisu u stanju zapošljavati nove djelatnike i da će se morati pričekati da se stvari koliko toliko vrate u normalu. Zamolili su me da im svejedno pomognem pratiti i pokrivati područje Balkana i izvještavati ih te pomagati pri eventualnim transferima. Za nekoga poput mene koji »ne trpi« mirovati i kome je nogomet bio i ostao način života, to sigurno predstavlja idealan način da radim ono što najviše volim, a istovremeno uspijevam biti dovoljno vremena u krugu obitelji sto mi je najvažnije.


»Francuska, Portugal, Belgija, Engleska, Španjolska, Njemačka i Italija imaju iskustvo velikih natjecanja i kadar reprezentativaca koji su ipak malo ispred nas i mislim da će se među njima trebati tražiti prvak Europe
Saša Bjelanović