Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Trinaest biogradskih učenika među najboljim informatičarima Hrvatske

14.12.2020. 08:16


Biogradska Osnovna škola dr. Ivo Pilar prvi put se uključila u informatičko natjecanje Dabar, najveće online natjecanje učenika u Hrvatskoj i postigla uspjeh. Peto izdanje natjecanja privuklo je 36.491 učenika osnovnih i srednjih škola.
– U natjecanju su sudjelovali svi učenici škole od četvrtog do osmog razreda koji pohađaju nastavu informatike, njih ukupno 286 učenika koji su pokazali zaista dobro znanje i izvrsne rezultate. Čak 13 učenika uvrstilo se među 10 posto najboljih u Hrvatskoj, kazao je prof. Jordanko Miloš, ravnatelj škole.


Informatika i računalo
Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.
– Jako sam sretan i ponosan na naše učenike i učiteljice informatike, Ivanu Perić i Kristinu Nevjestić, koji su u ovim uvjetima omogućili da informatičko natjecanje uđe u našu školu. Čestitke svima na rezultatima i trudu. Posebne čestitke najboljim informatičarima škole koji su ujedno i među najboljim u Hrvatskoj, istaknuo je Miloš, koji je najboljim biogradskim informatičarima uručio diplome za izvrstan uspjeh na međunarodnom natjecanju Dabar 2020., te prigodne, skromne darove.
Reforma obrazovanja u Hrvatskoj donijela je, uz brojne promjene u školama, i jedno sasvim drugačije natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi učenici.


Edukativno i zabavno
– Nekima od njih to je bilo prvo i jedino natjecateljsko iskustvo, a najčešći komentar učenika je da im je bilo zabavno, kazala je Ivana Perić.
Ove godine zbog korone u ovom informatičkom natjecanju učenici su mogli sudjelovati i iz svojih domova. Svima njima je Dabar bio na raspolaganju 5 dana po 24 sata kako bi se svakom učeniku dala prigoda za ulazak u svijet logičkih zadataka, mozgalica, zagonetki, programiranja i računalnog razmišljanja.
– U kategoriji Mili Dabar (treći i četvrti razred) sudjelovala su ukupno 7.234 učenika od čega iz naše škole 51 učenik, u kategoriji Kilo Dabar (peti i šesti razred) natjecalo se ukupno 12.590 učenika, iz naše škole 172 učenika, te u kategoriji Mega Dabar (sedmi i osmi razred) ukupno 8.285 učenika, a od toga broja iz naše škole 63 učenika, nabrojila je Perić.
Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga Suradnici u učenju, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.




Bitan svaki učenik
– Svaki zadatak je prigoda za rast učenika, bez obzira riješe li ga pogrešno ili točno, jer je ovo međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja ovdje kako bismo analizirali, razgovarali, tražili drugačija rješenja i najviše od svega razmišljali, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije, istaknula je Kristina Nevjestić.
Ovim natjecanjem zadovoljni su i učenici i učiteljice informatike.
– Iako smo izuzetno ponosni na ovih 13 učenika koji su ušli u 10 posto najboljih važno je naglasiti da je nama bitan svaki učenik i svaka minuta utrošena na logičko razmišljanje, zaključila je Nevjestić.


Najbolji mladi biogradski informatičari
Učenici iz Biograda koji su postigli najbolje rezultate na informatičkom natjecanju su: Enea Nevjestić 4.b razred, Gita Birkić 5.a razred, Chanipa Krai-Ittikull 5.c razred, Ivano Katić 5.c razred, Roko Milačić 6.a razred, Marko Arula Šarlija 6.c razred, Jakov Kujundžić 6.c razred, Petra Fuzul 6.d razred, Marko Peraić 6.d razred, Elena Zrilić 7.b razred, Noa Šangulin 7.c razred, Domenika Macuka 8.a razred i Nikolas Mitrovic 8.d razred.